Νέα μέτρα για αγροτικές αγορές, αντί πακέτων βοήθειας

 02/02/2017

Γιαννακοπούλου Φανή
Ξεκίνησε από τον Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου η δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το 2020.
Στόχος της Κομισιόν είναι να εξασφαλιστεί ότι στο μέλλον οι αγρότες θα μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια της αγοράς ώστε να μην ζητάνε έκτακτα «πακέτα» βοήθειας από τις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, με τη μεταρρύθμιση θα αντιμετωπιστούν οι επίμαχες πολιτικές για το αποκαλούμενο «πρασίνισμα», όπου οι παραγωγοί λαμβάνουν επιδοτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος ή για την επίτευξη στόχων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και θα αναζητηθούν και τρόποι ώστε να βοηθηθούν οι νέοι που αιτούνται να μπουν στη γεωργία. Να σημειωθεί ότι διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες έχουν υποστηρίξει ότι η πολιτική «πρασινίσματος» της ΕΕ  δεν είναι αρκετά αποτελεσματική και ασκούν λόμπι στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν ενδέχεται να ζητήσει από τους αγρότες να κάνουν περισσότερα ως αντάλλαγμα για τις περιβαλλοντικές ενισχύσεις που λαμβάνουν.

Στη δημόσια διαβούλευση για το μέλλον της ΚΑΠ, που θα διαρκέσει για 3 μήνες,  μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους αγρότες, επαγγελματίες του αγροτικού κλάδου  και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σκοπός είναι ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση της ΚΑΠ.

«Στο ερωτηματολόγιο που έχει στηθεί στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσεις υπάρχουν 33 ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της ΚΑΠ , που κυμαίνονται από μακροοικονομικά θέματα όπου όσοι συμμετέχουν μπορούν να επιλεγούν τις πιο σημαντικές γενικές προκλήσεις, έως μικροοικονομικά θέματα όπως το πώς η ΚΑΠ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.


Το σχετικό ερωτηματολόγιο (στα αγγλικά) είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Κομισιόν: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/FutureCAP

Να σημειωθεί ότι οι Βρυξέλλες επιδιώκουν στο μέλλον οι αγρότες να κάνουν περισσότερα όσον αφορά την προστασία του αγροτικού περιβάλλοντος και να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τη μεταβλητότητα δηλαδή τις απότομες πτώσεις τιμών και τα σοκ αγοράς, όπως ήταν  το ρωσικό εμπάργκο και η πτώση των τιμών του γάλακτος που ακολούθησε μετά τη λήξη των ποσοστώσεων.

Μέχρι τώρα οι διάφοροι Επίτροποι Γεωργίας της ΕΕ έχουν αναζητήσει κονδύλια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των αναταραχών της αγοράς, όμως με τον προϋπολογισμό της ΕΕ να υφίσταται σταθερά πτωτικές πιέσεις, ειδικά τώρα με το Brexit, η Κομισιόν θα θέλει οι αγρότες να αντισταθμίζουν τις μελλοντικές κρίσεις, για παράδειγμα, μέσω ασφαλιστηρίων. Επιπλέον, υπάρχουν πιέσεις και από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους που έχουν υψηλές προσδοκίες σχετικά με τις δαπάνες της ΕΕ στα πλαίσια της ΚΑΠ.

Η ιρλανδική ένωση αγροτών (IFA), ωστόσο, είναι επιφυλακτική. Διερωτάται πώς ένα ασφάλιστρο θα μπορούσε να υπολογιστεί αν λάβουμε υπόψη μας τα είδη της αστάθειας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, από τις καιρικές συνθήκες, την υγεία των ζώων μέχρι και τη διακύμανση των τιμών.

(Με πληροφορίες από: rte.ie, agriland.ie)
πηγη:www.agronews.gr