Ακροβατεί μεταξύ επιδοτήσεων και χαμηλής ζήτησης το καλαμπόκι

 08/03/2017

Γιαννακοπούλου Φανή
∆ιάχυτη παραµένει η τάση µείωσης των στρεµµάτων για το καλαµπόκι µε τους παραγωγούς να είναι πιεσµένοι τόσο από τις περσινές χαµηλές τιµές που δεν ξεπέρασαν στα αλώνια τα 15-16 λεπτά το κιλό, την έλλειψη αποθηκευτικών χώρων, το υψηλό κόστος της καλλιέργειας
όσο και από τη χαµηλή ζήτηση από τους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Πιθανό κίνητρο για διατήρηση εκτάσεων το πριμ στο βιολογικό
Όµως, το κλίµα αυτό ενδέχεται να περιοριστεί από την ανάκαµψη των τιµών του προϊόντος που παρατηρείται στα τελειώµατα των αποθεµάτων της φετινής σεζόν µε τις τιµές παραγωγού να φτάνουν ως και τα 20 λεπτά το κιλό. Κρίσιµο ρόλο αναµένεται να παίξει και η τελική έγκριση των αιτήσεων για συµµετοχή στο πρόγραµµα βιολογικής γεωργίας καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναµένεται να στραφούν στο βιολογικό κτηνοτροφικό καλαµπόκι για να επωφεληθούν από το σχετικό πριµ το οποίο αγγίζει τα 60 ευρώ το στρέµµα. 

«Από τα 15-16 λεπτά το κιλό που ήταν το ξεκίνηµα στα αλώνια για το καλαµπόκι, τώρα φεύγει από τις αποθήκες µε 19-20 λεπτά το κιλό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο παραγωγός Γιώργος Καπνιάς από το Βόλο. «Θα δούµε σίγουρα µείωση των στρεµµάτων στο συµβατικό καλαµπόκι καθώς πολλοί είναι αυτοί που θα στραφούν σε ψυχανθή (βίκο, τριφύλλι, µηδική) ή σε βιολογικά µε σκοπό να µειώσουν το κόστος των εισροών. Το καλαµπόκι είναι µια καλλιέργεια µε υψηλό κόστος καθώς ξεπερνά τα 180 ευρώ το στρέµµα αν τα χωράφια είναι ιδιόκτητα, ενώ αν νοικιάζεις χωράφια τότε το κόστος κατά µέσο όρο βρίσκεται στα 230 ευρώ το στρέµµα», προσθέτει ο ίδιος. 

Από την πλευρά του ο παραγωγός Γ. Ευθυµιάδης από την περιοχή της Φλώρινας, σηµειώνει στην Agrenda: «Εκτιµώ ότι τα στρέµµατα του καλαµποκιού φέτος στην περιοχή θα είναι µειωµένα κατά 20% από πέρσι. Βέβαια, στα τελειώµατα οι τιµές έφτασαν ακόµη και τα 20 λεπτά το κιλό, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πολλοί έχουν ήδη στραφεί σε ελαιοκράµβη µε δέλεαρ τις συµβάσεις που είναι στα 40 λεπτά το κιλό, ενώ άλλοι παραγωγοί στρέφονται στις δενδροκαλλιέργειες».

IGC: Μείωση διεθνούς σοδειάς
Την ίδια ώρα, το ∆ιεθνές Συµβούλιο ∆ηµητριακών (IGC) προβλέπει µείωση κατά 3% της διεθνούς παραγωγή. Συγκεκριµένα, οι αναλυτές του IGC προβλέπουν µια µείωση κατά 26 εκατ. τόνους από το 2015/2016 στους 1,023 δισ. τόνους το 2017/2018 λόγω του περιορισµού των στρεµµάτων σε Κίνα, Νότια Αµερική και ΗΠΑ, που θα αντισταθµίσουν τις αντίστοιχες αυξήσεις σε ΕΕ και Ρωσία. Η πτώση στην παραγωγή θα συµπέσει µε αυξηµένη κατανάλωση σχεδόν κατά 7% γεγονός που θα µειώσει τα διεθνή αποθέµατα και θα στηρίξει µακροπρόθεσµα τις τιµές του προϊόντος.
 
πηγη:www.agronews.gr