Αφορολόγητο αγροτών και φοροελαφρύνσεις δαπανών, στο στόχαστρο κυβέρνησης και δανειστών


08.03.2017 


Αφορολόγητο αγροτών και φοροελαφρύνσεις δαπανών, στο στόχαστρο κυβέρνησης και δανειστών Ένα στενό "κοστούμι" μέτρων φορολογικού χαρακτήρα ράβουν θεσμοί και κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια. Όποιο και αν είναι τελικά το επικοινωνιακό αμπαλάρισμα των μέτρων, το σίγουρο είναι ότι οι φορολογούμενοι θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται τα επόμενα χρόνια προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η οικονομία θα επιτύχει με εγγυημένο τρόπο πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 έως και τουλάχιστον το 2021.
Αυτό άλλωστε έχει υπογράψει ήδη η κυβέρνηση, δηλαδή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για "μεσοπρόθεσμο" διάστημα.

Το νέο φορολογικό πακέτο μέτρων που έχει βάλει η κυβέρνηση με τους θεσμούς στο τραπέζι περιλαμβάνει:
- τη σημαντική μείωση της έκπτωσης φόρου για αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους. Η έκπτωση σήμερα είναι 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του μισθωτού ή συνταξιούχου. Η έκπτωση φόρου πρόκειται να μειωθεί κατά 600 ευρώ ή και περισσότερο προκειμένου το αφορολόγητο όριο να υποχωρήσει από τα περίπου 8.600 ευρώ στα 5.900 ευρώ ή και χαμηλότερα.
- την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει. Πιο συγκεκριμένα, στο τραπέζι βρίσκεται η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και η κατάργηση της έκπτωσης για τις ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες. Η έκπτωση δίνεται σε ποσοστό 10% επί της δαπάνης εφόσον η συνολική δαπάνη ξεπερνά το 5% του εισοδήματος του φορολογούμενου.

Τα αντίμετρα

Τα παραπάνω μέτρα είναι δεδομένα προκειμένου να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Στο τραπέζι, όμως, βρίσκονται και αντίμετρα με την κυβέρνηση να επιδιώκει παρεμβάσεις περισσότερο "κοινωνικές" και τους θεσμούς περισσότερο "αναπτυξιακές". Ποιες είναι οι κοινωνικές και ποιες οι αναπτυξιακές.

Από την πλευρά του οικονομικού επιτελείο επιδιώκεται να περιληφθούν στο πακέτο των αντίμετρων παρεμβάσεις όπως η μετάταξη σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ των φαρμάκων και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ. Από την άλλη οι θεσμοί με πρωταγωνιστή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλουν μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας όπως είναι η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 25% ή και χαμηλότερα καθώς και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων. Επίσης, το ΔΝΤ θέλει και τη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή των φυσικών προσώπων που σήμερα είναι στο 45%.

πηγη:www.paseges.gr