Μεγάλη Πέμπτη πληρωμή ΕΛΓΑ ύψους 17 εκατ. ευρώ για ζημιές του 2016

11-04-2017

Πληρωμή για ζημιές 2016 έχει δρομολογήσει ο ΕΛΓΑ για Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου 2017. Συγκεκριμένα η πληρωμή αναμένεται να ανέλθει σε ύψος περίπου 17 εκατ. ευρώ, με τη μεγάλη πλειοψηφία των χρημάτων που θα καταβληθούν να αφορούν φυτική παραγωγή 2016.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Φάνη Κουρεμπέ ένα πολύ μικρό πόσό της επερχόμενης πληρωμής θα αφορά και ζημιές του 2017 (Ιανουαρίου). Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις του 2016, οι πληρωμές που θα γίνουν αφορούν σε αρκετές περιοχές ζημιές που σημειώθηκαν από το Φθινόπωρο του 2016. Από τέλος Απρίλη, όπου αναμένεται μια ακόμα πληρωμή αναμένεται να καταβληθούν και τα πρώτα σημαντικά ποσά αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τον παγετό του Χειμώνα.
Ενδεικτικά τα μεγαλύτερα ποσά για ζημιές του 2016 θα καταβληθούν στις εξής περιοχές:
  • Ν. Κορινθίας 3.165.263 ευρώ
  • Ν. Ηλείας 1.873.715 ευρώ
  • Ν. Πέλλης 1.509.886 ευρώ
  • Ν. Αχαΐας 1.358.998 ευρώ
  • Ν. Λαρίσης 1.354.328 ευρώ
  • Ν. Έβρου 868.407 ευρώ
Τέλη Απριλίου ο στόχος της επόμενης πληρωμής, με αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους για παγετό
Ο κ. Κουρεμπές πρόσθεσε ότι «αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα θα έχουμε πληρωμή τέλη Απριλίου. Εκεί θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται και σημαντικά ποσά στους κτηνοτρόφους που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον παγετό. Ο μεγάλος όγκος των ζημιών ήταν σε περιοχές της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης. Ευλπιστούμε ότι θα βγουν τα πορίσματα εκγαίρως ώστε να προχωρήσουμε σε πληρωμές από τέλη Απριλίου και μετά, ενώ θα πιθανόν είναι να συμπεριληφθεί και η Εύβοια στις πληρωμές ζωικής».
Τι ισχύει για τις «μειωμένες» αποζημιώσεις του Μαρτίου
Διευκρινήσεις έδωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ και αναφορικά και με ερωτήματα βουλευτών (θυμηθείτε εδώ) σχετικά με αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν σε παραγωγούς τον Μάρτιο και ήταν κατά 20% μειωμένες σε σχέση με τα αναμενόμενα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι πράγματι, σε πρώτη φάση δόθηκαν αποζημιώσεις που κάλυπταν το 80% των συνολικών ποσών που προβλεπόταν να λάβουν οι δικαιούχοι, καθώς «οι ζημιές τα τελευταία χρόνια ήταν πολλές με αποτέλεσμα να απαιτείται κάθε χρόνο αναθεώρηση προϋπολογισμού. Με το μέτρο της προκαταβολής του 80% της αποζημίωσης εκτιμάμε ότι όλοι θα πληρωθούν και αν χρειαστεί αναθεώρηση η καθυστέρηση θα είναι ίδια για όλους και μόνο για το 20% της αποζημίωσης. Αν δεν χρειαστεί αναθεώρηση, με την ολοκλήρωση των εκκαθαρίσεων τον Ιούνιο θα δοθεί το υπόλοιπο 20%»., διευκρίνισε ο ίδιος.
Εκκρεμεί η ενεργοποίηση της παράτασης ασφαλιστικών εισφορών

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για παράταση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έως τις 31 Ιουνίου. Ως εκ τούτου η πληρωμή που θα γίνει τη Μ. Πέμπτη δεν θα περιλαμβάνει τους μη ασφαλιστικά ενήμερους παρά το γεγονός ότι έχει δρομολογηθεί η παράταση.

πηγη:www.agrotypos.gr