Στενά εξαγωγικά περιθώρια για σιτηρά της ΕΕ το 2017

18/04/2017 

Γιαννακοπούλου Φανή
Συγκρατηµένο εµφανίζεται το αµερικανικό υπουργείο γεωργίας (USDA) όσον αφορά τις εξαγωγές για τα σιτάρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2017/2018, καθώς κάνει λόγο για 29 εκατ. τόνους
, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Η εκτίµηση αυτή είναι αισθητά πιο κάτω από τους 35 εκατ. τόνους (-18%) που είχε εξάγει η ΕΕ το 2014/2015. Επιπλέον, είναι πιο χαµηλά από τους 30,4 εκατ. τόνους που προβλέπει η Κοµισιόν για τις φετινές εξαγωγές της ΕΕ, οι οποίες θα ξεκινήσουν τον προσεχή Ιούλιο. Από την άλλη, το ∆ιεθνές Συµβούλιο ∆ηµητριακών (IGC) προβλέπει ότι θα φτάσουν τους 30 εκατ. τόνους.

Όσον αφορά την παραγωγή σιταριού (σκληρού και µαλακού) στην ΕΕ το USDA προβλέπει ότι θα φτάσει τους 151,7 εκατ. τόνους, πιο ψηλά από τις εκτιµήσεις Κοµισιόν και IGC, όµως πιο χαµηλά από αυτές της ευρωπαϊκής εµπορικής ένωσης COCERAL και του γαλλικού οµίλου Strategie Grains.

Επιστρέφοντας στην εγχώρια παραγωγή σκληρού αξίζει να σηµειωθεί ότι  λόγω καιρού υπάρχει µια καθυστέρηση στην καλλιέργεια που όµως δεν θα είναι µεγάλη.

Νικήτας Πρίντζος, πρόεδρος ΕΑΣ Βόλου

«Είναι πολύ νωρίς για να κάνουµε εκτιµήσεις τόσο για την παραγωγή όσο και για τις τιµές της νέας σεζόν. Εξάλλου, εξαρτώνται και από τι θα παραχθεί διεθνώς οπότε δεν µπορούµε να έχουµε από τώρα ασφαλή πρόβλεψη. Φέτος, υπάρχουν περίπου οι ίδιες στρεµµατικές καλλιέργειες στο θεσσαλικό κάµπο µε πέρσι. Όπως εξελίσσεται µέχρι στιγµής ο καιρός είναι καλή η εικόνα των καλλιεργειών. Είχαµε αρκετές βροχές το Μάρτιο και τον Απρίλιο.»

Στέλιος Πανάγαινας, διευθυντής ΕΑΣ Θηβών

«Έχουµε ήδη κλείσει συµβόλαια µε τη ∆ηµητριακή µε ελάχιστη τιµή στα 20 λεπτά το κιλό. Για την ώρα περιµένουµε ακόµα κάποιες βροχές για να ωριµάσουν τα σιτάρια.»
 
πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.