Τέλη 2017 με πρόκριμα στους παλιούς η νέα προκήρυξη για τα Βιολογικά

24/04/2017

Μέχρι τις 2 Μαΐου ανοιχτό το σύστηµα για τις ενστάσεις, µε τις διαχειριστικές αρχές να έχουν κρατήσει πίσω περίπου 45 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες όσων δικαιωθούν.Κοντονής Γιώργος
Με το ζόρι προλαβαίνει να εκδοθεί µέχρι το τέλος του 2017 η νέα προκήρυξη Βιολογικών, την οποία αναµένουν οι 52.700 απορριπτόµενοι της περασµένης πρόσκλησης
σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Μέχρι τις 2 Μαΐου ανοιχτό το σύστηµα για τις ενστάσεις, µε τις διαχειριστικές αρχές να έχουν κρατήσει πίσω περίπου 45 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες όσων δικαιωθούν.
Το µπάτζετ που έχει κρατηθεί για τους 11.316 αγροτές που βρίσκονται σε ζώνες Natura και εντάχθηκαν είναι 200 εκατ. ευρώ, συν κάτι παραπάνω για όσους δικαιωθούν στις προσφυγές. Αυτοί θα είναι κυρίως όσοι δήλωσαν µικρό τµήµα (κάτω του 10%) σε Natura και µε µία ανακατανοµή αγροτεµαχίων, θα πιάσουν τελικά το κριτήριο.

Με νέα κριτήρια και 400 εκατ. ευρώ η πρόσκληση

Η νέα προκήρυξη µε προϋπολογισµό 400 εκατ. ευρώ, αργεί ακόµα κι αυτό γιατί πρώτον οι αρµόδιοι φαίνεται ότι µε το πάθηµα της προκήρυξης του Φεβρουαρίου, επανεξετάζουν όλες τις πτυχές του Μέτρου χωρίς βιαστικές κινήσεις λαµβάνοντας υπόψη προτάσεις των παραγωγικών φορέων που είχαν αγνοήσει. Όπως είναι, για παράδειγµα, η προϋπόθεση σύνταξης Σχεδίου Περιβαλλοντικής ∆ιαχείρισης (ΣΠ∆) από τους ενδιαφερόµενους και αλλαγές στα κριτήρια αξιολόγησης (επαγγελµατίας αγρότης, ηλικία, µέγεθος εκµετάλλευσης κ.λπ.) αντί του Natura.

∆εύτερον, τα κριτήρια αξιολόγησης για να αλλάξουν πρέπει πρώτα να περάσουν από την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών και κάτι τέτοιο µπορεί να γίνει µόνο µέσω της πρότασης για τη 2η αναθεώρηση των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία θα γίνει φέτος. Υπενθυµίζεται ότι στην πρώτη πρόταση αναθεώρησης προβλέπεται η ένταξη των νέων προϊόντων στα Βιολογικά που είναι: Ρόδια, ακτινίδια, σύκα, µικρόκαρπα δάσους, αβοκάντο, αµύγδαλα, καπνός, φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή, βολβώδη, καρότα, πατάτες και φραγκόσυκα.

Η νέα προκήρυξη λοιπόν που προγραµµατίζει το υπουργείο θα περιλαµβάνει ζωική παραγωγή (ως είχε) και τη φυτική µε τα επιλέξιµα προϊόντα της περασµένης πρόσκλησης, συν τις παραπάνω νέες προσθήκες, αν το επιλέξουν οι διαχειριστικές αρχές. Άγνωστο πάντως είναι αν θα διατηρηθεί η αύξηση στο πριµ που έφτανε τα 45 ευρώ ανά στρέµµα βοσκότοπου για τους κτηνοτρόφους, καθώς δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες µελέτες.

Μέχρι τις 2 Μαΐου ανοιχτό το σύστηµα για ενστάσεις

Εν τω µεταξύ, µέχρι τις 2 Μαΐου θα µείνει ανοιχτό το σύστηµα για τις ενστάσεις (ενδικοφανείς προσφυγές) των απορριπτόµενων στα Βιολογικά, µε τις διαχειριστικές αρχές να έχουν κρατήσει πίσω περίπου 45 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες όσων δικαιωθούν. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, όσοι δεν µπήκαν στο Μέτρο επειδή είχαν λιγότερο από το 10% της έκτασής τους σε ζώνη Natura, ενδέχεται να προχωρήσουν σε ανακατανοµή των αγροτεµαχίων που δηλώνουν ως βιολογικά. ∆ηλαδή, ένας ενδιαφερόµενος που θέλει να βάλει εκµετάλλευση στα Βιολογικά, και η οποία βρίσκεται κατά 5% σε Ζώνη Natura (αντί για το 10% που απαιτείται ώστε να λάβει 30 πόντους), ενδέχεται να ανακατανείµει τα αγροτεµάχια ώστε να αυξήσει το ποσοστό.

Μετά την αξιολόγηση των προσφυγών, ο Ειδικός Φορέας ∆ιαχείρισης θα προβεί, εφόσον απαιτείται, σε υπερδέσµευση του ποσού της πρόσκλησης µε σκοπό. Το ποσό της συνολικής δηµόσιας ενίσχυσης, µπορεί να ανέλθει έως το 110% της συνολικής δηµόσιας ενίσχυσης που καθορίζεται στην πρόσκληση, δηλαδή περίπου 45 εκατ. ευρώ.

πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.