Ηλίανθος: Εισαγωγές βιοντίζελ και μη ένταξη στο νέο πρόγραμμα Απονιτροποίησης δημιουργούν πρόβλημα στην καλλιέργεια

06-04-2017

Τον κίνδυνο να μειωθούν τα στρέμματα καλλιέργειας ηλίανθου στην χώρα μας φέρνει η απόφαση για μη ένταξη των ενεργειακών καλλιεργειών
στο νέο πρόγραμμα Απονιτροποίησης αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τις εισαγωγές βιοντίζελ. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Οδυσσέας Γαβρανίδης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιοκαυσίμων και Βιοντίζελ Ελλάδος (ΣΒΙΒΕ), «το περασμένο φθινόπωρο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε στη Διαύγεια τις προτάσεις του για αύξηση του ποσοστού εισαγόμενου βιοντίζελ (από 15% που είναι σήμερα στο 25%). Αν συμβεί αυτό θα είναι μεγάλο πλήγμα στην καλλιέργεια του ηλίανθου».

Και πρόσθεσε: «τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την καλλιέργεια ηλίανθου στα 900.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα. Από αυτά τα περίπου 500.000 στρέμματα καλλιεργούνται στον Έβρο, που είναι μια περιοχή με «εθνικές» ιδιαιτερότητες που εκτιμώ ότι θα έπρεπε να στηριχθεί.

Ήδη με τα σημερινά δεδομένα τα πράγματα στην αγορά είναι οριακά. Καταφέραμε όλοι οι συντελεστές του κλάδου (παραγωγοί, μεταποιητές, διυλιστήρια κ.α.) να βρούμε τα τελευταία χρόνια ένα ρυθμό στις καλλιέργειες ενεργειακών φυτών (ελαιοκράμβη και ηλίανθο) μέσα από τα συμβόλαια και την σταθερότητα των τιμών. Αν αυξηθούν οι εισαγωγές βιοντίζελ είναι σίγουρο ότι θα μικρύνει η «πίτα» της εγχώριας αγοράς.

Και δεν έφτανε αυτό μάθαμε - χωρίς να υπάρξει κάποια προηγούμενη ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ - ότι στο πρόγραμμα Απονιτροποίησης υπάρχουν πολλές καλλιέργειες εκτός του ηλίανθου και της ελαιοκράμβης. Στους Έλληνες παραγωγούς παίζει σημαντικό ρόλο το «πριμ» της καλλιέργειας. Αυτό θα διώξει τους παραγωγούς από την καλλιέργεια ηλίανθου.

Πρωταγωνιστής ο ηλίανθος
Στα ενεργειακά φυτά ο ηλίανθος είναι «πρωταγωνιστής» στην χώρα μας επειδή η ελαιοκράμβη έχει προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών. Να σας υπενθυμίσω ότι στη Βόρεια Ελλάδα, που καλλιεργείται κυρίως η ελαιοκράμβη, είχαμε φτάσει στα Χριστούγεννα και δεν είχαμε καθόλου βροχές. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καλλιέργεια και στροφή των παραγωγών σε άλλες καλλιέργειες.
Τα συμβόλαια για τον ηλίανθο φέτος έχουν σχεδόν υπογραφεί και ταυτόχρονα γίνεται η σπορά. Οι τιμές παραμένουν σταθερές και κυμαίνονται 350 ευρώ ο τόνος (35 λεπτά το κιλό). Πάντως οι παραγωγοί από την πορεία των συμβολαίων βλέπω να έχουν επηρεαστεί.

Εισαγόμενο βιοντίζελ
Η δυναμικότητα των εργοστασίων παραγωγής βιοντίζελ φτάνει στα 1 εκατ. στρέμματα. Αντί να το εκμεταλλευτούμε αυτό καταφεύγουμε στις εισαγωγές. Και είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε το εισαγόμενο βιοντίζελ που είναι «επιδοτούμενο» στις ΗΠΑ και Καναδά. Επίσης δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε το βιοντίζελ από φοινικέλαιο. Σε χώρες του τρίτου κόσμου καταστρέφουν τα δάση και φυτεύουν φοίνικες, από τους οποίους παράγεται πολύ χαμηλής ποιότητας βιοντίζελ με πολύ χαμηλό κόστος».

πηγη:www.agrotypos.gr