Χαμηλότερη προβλέπεται η παγκόσμια παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού

25-04-2017

Μειωμένη παραγωγή σε σιτάρι και καλαμπόκι και ελαφρά αυξημένη παραγωγή στο ρύζι προβλέπει για την περίοδο 2017/2018, το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών (IGC)
. Συνολικά η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 3% σε σύγκριση με την περσινή σεζόν που είχε σημειωθεί ρεκόρ παραγωγής. Όμως, οι υψηλές σοδειές των προηγούμενων τεσσάρων ετών έχουν αυξήσει σημαντικά τα παγκόσμια αποθέματα, γεγονός που πιέζει τις τιμές των δημητριακών. Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αναμένεται να διαμορφωθεί στους 2.050 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 56 εκατ. τόνους σε σύγκριση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, κυρίως εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής σιταριού και καλαμποκιού. Όσον αφορά την παγκόσμια κατανάλωση, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα φτάσει τους 2.079 εκατ. τόνους, ξεπερνώντας την παραγωγή, με αποτέλεσμα να προβλέπεται ότι θα μειωθούν τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών κατά 29 εκατ. τόνους.

Σιτάρι
Μείωση αναμένεται στην παγκόσμια παραγωγή σιταριού για πρώτη φορά μετά από τέσσερις συνεχόμενες χρονιές παραγωγής ρεκόρ. Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού την καλλιεργητική περίοδο 2017/18 αναμένεται να υποχωρήσει στους 735 εκατ. τόνους. Όμως η κατανάλωση θα συνεχίσει να αυξάνεται για μια ακόμη χρονιά, φτάνοντας τους 740 εκατ. τόνους. Έτσι αναμένεται μικρή μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων κατά 5-6 εκατ. τόνους, τα οποία αναμένεται να διαμορφωθούν στους 234 εκατ. τόνους. Όσον αφορά τις τιμές του σιταριού στη διεθνή αγορά, η υψηλή παραγωγή την περίοδο 2016/17, τα υψηλά αποθέματα και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στο βόρειο ημισφαίριο, ασκούν πιέσεις στις τιμές των εξαγωγών.

Καλαμπόκι
Ελλειμματική εκτιμάται ότι θα είναι η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού την περίοδο 2017/18.  Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 1.024 εκατ. τόνους, σημειώνοντας πτώση κατά 29 εκατ. τόνους σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, ενώ η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 6 εκατ. τόνους, στους 1.044 εκατ. τόνους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του IGC, τα παγκόσμια αποθέματα του καλαμποκιού την επόμενη περίοδο αναμένεται να μειωθούν κατά 20 εκατ. τόνους, στους 205 εκατ. τόνους. Στο καλαμπόκι τα αποθέματα είναι αναλογικά λιγότερα σε σύγκριση με το σιτάρι, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει τις τιμές, όμως οι προβλέψεις για παραγωγή ρεκόρ στη Νότιο Αμερική έχουν πιέσει τις τιμές του στη διεθνή αγορά.

Ρύζι
Νέο ρεκόρ παραγωγής αναμένεται στο ρύζι την περίοδο 2017/18, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Η παγκόσμια παραγωγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στους 487 εκατ. τόνους, υψηλότερη κατά 4 εκατ. τόνους από την περσινή παραγωγή ρεκόρ. Η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να διαμορφωθεί στους 486 εκατ. τόνους, αυξάνοντας τα παγκόσμια αποθέματα μόλις κατά 1 εκατ. τόνους. Έτσι τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να διατηρηθούν στους 119 εκατ. τόνους. Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά όπως φαίνεται αυτό δεν έχει επηρεάσει τις σπορές.

Νίκος Κατσένιος
katsenios@agrotypos.gr

πηγη:www.agrotypos.gr