Αύξηση ασφαλίστρων αγροτών το 2018 με τις παλιές εισφορές εκτός εξόδων

 08/05/2017

Το πιθανότερο σενάριο λέει ότι το 2018 θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό ασφαλίστρων, το 85% του καθαρού εισοδήματος μαζί με τις εισφορές, θα γίνεται δηλαδή έκπτωση 15%.Έμμεση αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες φέρνει σε δυο φάσεις, μερικώς από το 2018 και πλήρως το 2019, πρόβλεψη που φέρεται να έχει κάνει αποδεκτή κατ’ απαίτηση των δανειστών, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σύμφωνα με αυτή, οι εισφορές, θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου
(καθαρού) εισοδήματος, προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.
Το πιθανότερο σενάριο λέει ότι το 2018 θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό ασφαλίστρων, το 85% του καθαρού εισοδήματος μαζί με τις εισφορές, θα γίνεται δηλαδή έκπτωση 15%.
Στελέχη του αρμόδιου υπουργείου μιλώντας σε ΜΜΕ, αλλά και η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, με δηλώσεις της τη Δευτέρα 8 Μαΐου σε ραδιοφωνικό σταθμό επιβεβαίωσαν ότι η αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών (και των αγροτών) συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί να ψηφιστούν, ωστόσο μένει να αποδειχθεί στην πράξη, αν θα θεσμοθετηθεί το νέο αυτό επώδυνο μέτρο για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής.
Σημειωτέον πως για να αποφευχθεί η απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται, το 2018 να λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή των ασφαλίστρων στον ΕΦΚΑ το 85% του φορολογητέου εισοδήματος μαζί με τις αναλογούσες εισφορές (θα γίνεται έκπτωση 15%).
Από το 2019, όμως θα ισχύσει το νέο μέτρο πλήρως για το 100% του καθαρού εισοδήματος συμπεριλαμβανομένων των εισφορών.
Την είδηση ότι επίκειται αλλαγή στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος μίλησε για μια μεταβατική λύση.
Στα 1.044 ευρώ το χρόνο σήμερα η ελάχιστη εισφορά αγροτών
Από τα 87 ευρώ το µήνα ξεκινούν για το 2017 οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ Σύνταξης, Υγείας και Αγροτικής Εστίας, που πληρώνουν οι αγρότες, οι οποίοι δήλωσαν στην εφορία το 2015 εισοδήµατα από 1 έως 4.923 ευρώ, ακόµη και ζηµία.
Η ελάχιστη σε κάθε περίπτωση ετήσια ασφαλιστική εισφορά, είναι 1.044 ευρώ, ενώ ο  υπολογισµός των ασφαλιστικών εισφορών που αφορά τα ειδοποιητήρια που σταδιακά λαµβάνουν οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, γίνεται µε βάσει τα εισοδήµατα του έτους 2015 (φορολογικές δηλώσεις του 2016) και είναι προσωρινός.

Συγκεκριµένα, µετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων 2017 (εισοδήµατα 2016 ), θα γίνει επανυπολογισµός των εισφορών και η διαφορά θα πρέπει να πληρωθεί αν είναι εις βάρος του αγρότη ή να συµψηφιστεί, µε επόµενες εισφορές, αν είναι υπέρ του παραγωγού.

Υπενθυµίζεται πως όσο ανεβαίνει το δηλωτέο καθαρό εισόδηµα, καθότι οι εισφορές συνδέονται µε αυτό βάσει του νόµου 4387/2016, η επιβάρυνση µεγαλώνει. Για να φτάσει έτσι κατ’ ανώτατο όριο τα 1.242 ευρώ το µήνα (για τους κλάδους Σύνταξης, περίθαλψης και Αγροτικής Εστίας) όσον αφορά στο 2017, εφόσον πρόκειται για παραγωγούς µε φορολογητέο εισόδηµα της τάξης των 70.330 ευρώ και άνω.

Υπενθυμίζεται ότι οι επτά ασφαλιστικές κατηγορίες στον ΟΓΑ καταργήθηκαν και το ποσοστό της µηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται πλέον ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήµατος, αναγόµενο σε µηνιαία βάση δηλαδή επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήµατος από την ασκούµενη αγροτική δραστηριότητα, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ κατά το προηγούµενο οικονοµικό έτος δια του 12.

Βάση υπολογισµού
Αξίζει να σημειωθεί πως βάση υπολογισµού των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2017 αποτελεί το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσµα κατά το προηγούµενο φορολογικό έτος.

Συνεπώς, για τις ασφαλιστικές εισφορές του 2017 λαµβάνεται το εισόδηµα που αποκτήθηκε από τον ασφαλισµένο κατά το έτος 2016.

Έως ότου καταστεί ευχερής η έγκαιρη χρήση των εισοδηµάτων του προηγούµενου φορολογικού έτους, η βάση υπολογισµού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών προκύπτει από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισµένο φορολογικό έτος (2015).
Σηµειώνεται ότι µε τις διατάξεις του άρθρου 59 του ν.4445/2016, δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να προχωρήσουν από 1/1/2017 σε µερική καταβολή του ποσού των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Σε αυτή την περίπτωση, το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που δεν καταβάλλεται βάσει των άρθρων 39 και 40 του νόμου 4387/2016, κατά το χρόνο λήξης της προθεσµίας πληρωµής των µηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών, επιβαρύνεται µε τις νόµιµες προσαυξήσεις και τόκους.

Αλέξανδρος Μπίκας

πηγη:www.agronews.gr