Αποστόλου: Χωρίς ασφαλιστικές εισφορές δεν πληρώνονται αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

05-05-2017
Αποστόλου: Χωρίς ασφαλιστικές εισφορές δεν πληρώνονται αποζημιώσεις ΕΛΓΑ
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μη λάβουν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ αγρότες που αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, διότι όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, θα αποζημιώνονται μόνο όσοι αγρότες είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.
Τα παραπάνω υποστήριξε ο υπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό, ότι δεν έχει μεριμνήσει για τις ζημιές, που έχουν υποστεί από πέρυσι οι παραγωγοί της Πέλλας, που - σε συνδυασμό με τις φετινές - τους έχουν οδηγήσει σε απόγνωση. Ακόμη ο Υπουργός τόνισε ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία των ΠΣΕΑ για τις ζημιές που δεν καλύπτει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, όπως στην καρπόδεση και εφόσον στην περιοχή καταγραφεί ζημιά πάνω στο 30% της δεντροκαλλιέργειας.

Για επιβεβαίωση από τον υπουργό της μεγάλης καθυστέρησης που υπάρχει στην αποζημίωση των αγροτών έκανε λόγο ο βουλευτής Γιάννης Δελής. Αναφερόμενος στον ΕΛΓΑ σημείωσε πως δεν έχει πληρώσει αποζημιώσεις για το 2016 και συνεπώς οι αγρότες δεν μπορούν να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι αφού δεν είχαν εισόδημα. Πρόσθεσε δε ότι ο ΕΛΓΑ με τα τσουχτερά του ασφάλιστρα θα έπρεπε να καλύπτει όλες τις ζημιές στο 100%, κάτι που δεν προβλέπει ο κανονισμός του και η κυβέρνηση δεν τον έχει αλλάξει.
Η ερώτηση ανέφερε τα εξής:
Θέμα: Ζημιές από παγετό στα Κεράσια και στα Οπωροφόρα της ΠΕ Πέλλας
Οι κερασοκαλλιεργητές και συνολικά οι δενδροκαλλιεργητές των χωριών του ορεινού όγκου των Δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας στα βόρεια της ΠΕ Πέλλας βρίσκονται για μια ακόμη χρονιά σε απόγνωση, μιας και στο ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής χρονιάς έπαθαν μεγάλες ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή τους σε Κεράσια, Δαμάσκηνα, Βερίκοκα, πρώιμα Ροδάκινα, Ακτινίδια, Μήλα από παγετό το τριήμερο 20-22 Απρίλη.
Σε πολλά χωριά, σύμφωνα και με εκτιμήσεις των γεωπόνων της ΔΑΟΚ της ΠΕ Πέλλας, οι ζημιές αγγίζουν το 100% στην αναμενόμενη παραγωγή Κερασιών, 80-90% στην αναμενόμενη παραγωγή Μήλων και πρώιμων Ροδάκινων και ανάλογες ζημιές στις υπόλοιπες δενδροκαλλιέργειες.
Δέχονται έτσι τη «χαριστική βολή», μιας και είναι ακόμη απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2016, ενώ παράλληλα έχουν να λαβαίνουν από την Πολιτεία εξισωτικές αποζημιώσεις και επιστροφή φόρου πετρελαίου του 2015, την ίδια στιγμή που τους κοινοποιούνται τα ειδοποιητήρια πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΕΦΚΑ.
Οι δενδροκαλλιεργητές της Πέλλας βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται κάθε χρόνο στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψή τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και - επιπλέον - δεν διασφαλίζει την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.
Τη ίδια στιγμή, μάλιστα, που το εισόδημά τους συνέχεια μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και των μέτρων φοροληστείας που προβλέπονται στα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές και από προηγούμενους παγετούς στα οπωροφόρα (Κεράσια, Ροδάκινα, Δαμάσκηνα, Βερίκοκα, Ακτινίδια) της ΠΕ Πέλλας, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.
  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, αφού το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των πολιτικών της ΕΕ για την αγροτιά και των μέτρων των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί και να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους».
πηγη:www.agrotypos.gr