Ακριβότερες ασφαλιστικές εισφορές αγροτών ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση


05.05.2017 

Ακριβότερες ασφαλιστικές εισφορές αγροτών ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση
Νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό των αγροτών, αλλά και των λοιπών επιχειρηματιών ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση προκειμένου να κλίσει η αξιολόγηση, παράλληλα με μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αύξηση εισφορών και έμμεση απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο «σκληρό» πακέτο μέτρων της συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών για το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά και , όπως εκτιμάται, οι εν λόγω ανατροπές αφορούν τουλάχιστον 2,5 εκατ. πολίτες, 1,1 εκατ. συνταξιούχους και 1,4 εκατ. ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Όσον αφορά αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται πως πέρασε η άποψη των δανειστών να αλλάξει, πιθανότατα από το 2018, η βάση υπολογισμού των εισφορών, ώστε να μην αφαιρούνται από το εισόδημα οι εισφορές του προηγούμενου έτους.

Να σημειωθεί ότι σε ένα από τα προσχέδια της συμφωνίας, οι δανειστές ζητούσαν οι νέες εισφορές να υπολογίζονται στο εισόδημα μετά τις δαπάνες αλλά πριν τις ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους. Αυτό, στην πράξη, θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των εισφορών, καθώς βάσει των πρώτων υπολογισμών θα αύξανε το εισόδημα κατά τουλάχιστον 8%. Μάλιστα, στα κείμενά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί επίσης η βάση για τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης να μη μειώνεται από τις μεταφερόμενες ζημίες και να μην επιβληθούν εισφορές στα μερίσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα γίνουν, θα εφαρμοστούν όμως σταδιακά, με κάποιες «εκπτώσεις» για τα δύο πρώτα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2018.

πηγη:www.paseges.gr