Οι βροχές έφεραν περονόσπορο στην επιτραπέζια και βιομηχανική ντομάτα Θεσσαλίας

30/05/2017

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών ευνοούν την εμφάνιση του περονόσπορου και τη μετάδοσή του στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιομηχανικής τομάτας της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό, αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου και σημειώνουν ότι οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι  υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ημέρες, βροχερές ημέρες, με ομίχλες το απόγευμα. Απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18-220C).

Όσον αφορά τα συμπτώματα, οι ειδικοί καταγράφουν τα εξής:
1) Ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό – γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ στην κάτω επιφάνεια  αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις.
2) Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση.
Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών.
Σε κάθε περίπτωση, οι γεωπόνοι συστήνουν στους καλλιεργητές άμεσα ψεκασμό κάλυψης με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με δραστικές ουσίες:όπως Fosetyl-aluminium Pyraclostrobin, Azoxystrobin ,benalaxyl, folpet, Metalaxyl, ametoctrabin,propineb, Mancozeb, Copper hydroxide κ.α.

Θρίπας
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.
Οι εδικοί συστήνουν στους καλλιεργητές να προχωρήσουν σε έναν ψεκασμό για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: abamectin, avermectin,Cypermethrin.flonicamid,spirotetramat κ.α.

Αφίδες (Aphis gossypii, Mysus persicae, Mysus nicotianae κ.α.)
Την εμφάνισή τους έκαναν οι αφίδες στις υπαίθριες καλλιέργειες της επιτραπέζιας και βιομηχανικής τομάτας της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.
Oι αφίδες προκαλούν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες αν δεν γίνει γρήγορη επισήμανση. Έχουν μεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασμού, δυνατότητα μετάδοσης ιώσεων και δημιουργία μελιτωμάτων. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καλλιεργητές για τον έγκαιρο εντοπισμό των πρώτων αφίδων.
Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόμου.
Τέλος, οι ειδικοί συστήνουν να γίνει ψεκασμός στις καλλιέργειες όπου εντοπίζεται το έντομο με επιτρεπόμενα  φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως : abamectin, avermectin,Cypermethrin.flonicamid,spirotetramat thiamethoxan,κ.α

πηγη:www.agronews.gr