Αυξημένο πριμ 20 τοις εκατό για τους Νέους Αγρότες που θέλουν να ενταχθούν στα Σχέδια Βελτίωσης ζητά η ΠΕΝΑ

01-06-2017
 Αυξημένο πριμ 20 τοις εκατό για τους Νέους Αγρότες που θέλουν να ενταχθούν στα Σχέδια Βελτίωσης ζητά η ΠΕΝΑ
Την παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητά, με επιστολή της προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Βασίλη Κόκκαλη, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), προκειμένου να αποτραπεί μια επιχειρούμενη αδικία, - όπως υποστηρίζει - εις βάρος των νέων αγροτών σχετικά με τα σχέδια βελτίωσης. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Παυλονάσιος, αντιπρόεδρος της ΠΕΝΑ και πρόεδρος της ΕΝΑ Λάρισας, «το ΥπΑΑΤ αρχικά μας είχε υποσχεθεί «μπόνους» 20% για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και παράλληλα ήθελαν να ενταχθούν στα Σχέδια Βελτίωσης. Τώρα έρχεται και το μειώνει στο 10%. Την Τετάρτη (31/5) ενημέρωσα τον Υφυπουργό για το θέμα και περιμένω την επίσημη απάντηση από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ».

Και προσθέτει: «Το «μπόνους» του 10% στα σχέδια βελτίωσης, εκτός από τους Νέους Αγρότες, δίδεται και στους γεωργούς που ξεκίνησαν την αγροτική τους δραστηριότητα τα τελευταία 5 χρόνια ανεξαρτήτου ηλικίας (νεοεισερχόμενους). Αυτό εμείς το θεωρούμε μεγάλη αδικία γιατί ο αγρότης που έχει μπει στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών έχει δεκαετή δέσμευση».

Όπως υποστηρίζει η ΠΕΝΑ εκ των πραγμάτων αυτό είναι αδιανόητο γιατί υποβαθμίζει τον θεσμό των νέων γεωργών που έχοντας μπει στο πρόγραμμα υποχρεούνται να τηρούν κάθε χρόνο τους όρους του προγράμματος και επιπλέον να παρακολουθούν σεμινάρια κατάρτισης για να πάρουν την πιστοποίηση.

Για το λόγο αυτό τονίζει ότι οι νέοι αγρότες πρέπει έμπρακτα να στηριχτούν και ζητά την στήριξη του υπουργείου με το επιπλέον 20% μπόνους.

«Τηρώντας την υπόσχεση που μας δώσατε κ. Κόκκαλη, θα δούμε πολλούς νέους αγρότες να υλοποιούν τα σχέδια βελτίωσης. Ζητούμε τον αποκλεισμό αυτής της παραμέτρου των νεοεισερχομένων διότι δημιουργούνται ευκαιριακές καταστάσεις. Για του λόγου το αληθές θα θέλαμε να σας παραθέσουμε και ένα παράδειγμα: αν η σύζυγος ενός αγρότη έκανε δήλωση ΟΣΔΕ το 2015 για πρώτη φορά (έλαβε δικαιώματα), της δίνεται με το νέο πρόγραμμα σχεδίων βελτίωσης το δικαίωμα να πάρει το +10% μπόνους, δηλαδή το 60% επιδότηση αν και εφόσον ο σύζυγος έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σε παλαιότερο πρόγραμμα», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή η ΠΕΝΑ.

Επισημαίνει δε, ότι θα αποτελέσει ουσιαστικό κίνητρο για τους νέους αγρότες ώστε να δραστηριοποιηθούν ενεργά στον αγροτικό τομέα εάν υπήρξε ουσιαστική στήριξη με επιπλέον 20% επιδότηση ανάλογα με τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται.

πηγη: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.