Ανοίγει δουλειές, χτίζει εργοστάσια η περιφρονημένη ελληνική ρίγανη

01/06/2017

Μπίκας Αλέξανδρος 
Πριν µόλις 10-15 χρόνια η συστηµατική καλλιέργεια ρίγανης στην χώρα µας θεωρείτο λίγο-πολύ «ταµπού» µε τη µεγάλη πλειοψηφία των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής, να δείχνουν ξεκάθαρα την προτίµησή τους σε άλλου είδους καλλιέργειες (π.χ. αροτραία).
Λίγα µόλις χρόνια µετά, για µια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν µε τις πολιτικές ενίσχυσης της ΚΑΠ (σταδιακή µείωση επιδοτήσεων), το προσιτό κόστος παραγωγής και κυρίως τις «επιταγές» της αγοράς τροφίµων, το ταπεινό, πλην «τίµιο» αρωµατικό φυτό, κερδίζει τάχιστα εκτάσεις και αποδεικνύεται αρκετά προσοδοφόρο για όσους αγρότες επέλεξαν να επενδύσουν σε αυτό συνειδητά και οργανωµένα ,σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Στα πλεονεκτήµατα της ρίγανης, συγκαταλέγονται, η δυνατότητά της –θεωρητικά τουλάχιστον- όπως εξηγούν µιλώντας στην Agrenda, εκ των πρώτων διδαξάντων την καλλιέργεια στην Ελλάδα, να καλλιεργηθεί µε λελογισµένο κόστος σε όλα τα εδάφη και το γεγονός ότι αποδίδει προϊόν, από την πρώτη κιόλας σεζόν.

Το κόστος πρώτης εγκατάστασης αγγίζει τα 400 ευρώ το στρέµµα, µαζί µε τα εργατικά, ενώ αν όλα πάνε καλά, η στρεµµατική απόδοση την πρώτη κιόλας χρονιά µπορεί να φτάσει τα 100 κιλά το στρέµµα και από την δεύτερη χρονιά, να διπλασιαστεί (200 κιλά το στρέµµα).

Το ρεπορτάζ λέει ότι οι τιµές που καρπώθηκε τα τελευταία χρόνια ο παραγωγός κυµάνθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Για παράδειγµα, το 2016 η µη επεξεργασµένη (αλωνισµένη) ρίγανη έπιασε από 1,10 -1,80 ευρώ το κιλό, αφήνοντας κέρδος στους καλά γνωρίζοντες, έως και 200 ευρώ το στρέµµα.

πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.