Μέχρι 30 Ιουνίου υπόλοιπα της ενιαίας του 2016

21/06/2017

Δούσκα Ελένη
Σε καλό δρόµο φαίνεται να κινούνται οι χρονίζουσες ακόµα και από το 2014 εκκρεµότητες από πληρωµές προς τους αγρότες, χωρίς βέβαια να δίνονται από τους αρµόδιους συγκεκριµένα χρονοδιαγράµµατα, αφού ούτως ή άλλως εν πολλοίς δεν υλοποιούνται.

Μετά την πίστωση των συνδεδεµένων ύψους 63 εκατ. ευρώ χωρίς ουσιαστικά προβλήµατα και τη συµφωνία για την εκταµίευση της δόσης των 8,5 δις ευρώ, σε τροχιά πληρωµών µπαίνουν σιγά σιγά τα παλιά αγροπεριβαλλοντικά και τα υπόλοιπα από εξισωτικές του 2014 και 2015 (το νωρίτερο για Ιούλιο), ενώ έως τέλος Ιουνίου πρέπει βάσει της κοινοτικής νοµοθεσίας να έχουν κλείσει όλα τα αποµείναντα από τις άµεσες ενισχύσεις του 2016. Μετά το τελευταίο Eurogroup, ακόµα πιο κοντά δείχνει να έρχεται και η πληρωµή του αγροτικού πετρελαίου για το 2015, που περιµένει µόνο την υπογραφή Χουλιαράκη, αν και οι πρώτες πληροφορίες δεν την τοποθετούν µέσα στον Ιούνιο.


∆ΑΟΚ στέλνουν λίστες βιολογικών και πληρώνονται

Τις λίστες µε τους δικαιούχους πληρωµής για δράσεις αγροπεριβαλλοντικών από το προηγούµενο πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης, που βρίσκονται σε εκκρεµότητα έχουν αρχίσει να στέλνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ οι κατά τόπους ∆ΑΟΚ προκειµένου να ελεγχθούν και να ακολουθήσει η διαδικασία της πίστωσης.

Όπως έχει εφαρµόσει ήδη ο Οργανισµός, για τους δικαιούχους που προκύπτουν από τους ελέγχους που ολοκληρώνονται ακολουθεί πληρωµή, χωρίς να χρειάζεται να γίνει µια µαζική πίστωση. Μάλιστα, από την πλατεία Βάθη έχουν ανακοινώσει ότι οι πληρωµές στα βιολογικά του 2014 θα γίνουν ως τέλος Ιουνίου. Υπενθυµίζεται ότι το δρόµο άνοιξε η απόφαση έγκρισης πίστωσης 130 εκατ. ευρώ για ανειληµµένες υποχρεώσεις του Μέτρου 10 στα γεωργοπεριβαλλοντικά.


πηγη:www.agronews.gr