Πληρωμή 70% των Νέων Αγροτών μέχρι τέλη Ιουλίου

 27/06/2017 

Υπενθυμίζεται ότι έχει δοθεί άτυπη παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου στους αξιολογητές των Περιφερειών από το υπουργείο.«Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψηφίων Νέων Αγροτών και μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει πληρωθεί το 70% αυτών».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στη Χαλκίδα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Νίκου Αντώνογλου, του προέδρου του ΕΦΚΑ Αθανάσιου Μπακαλέξη, του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠE Αθανάσιου Καπρέλη και του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ Αθανάσιου Ζαννιά.
Υπενθυμίζεται ότι έχει δοθεί άτυπη παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου στους αξιολογητές των Περιφερειών από το υπουργείο.
Όπως είπε ο υπουργός, σε συνδυασμό με το μέτρο των Νέων Αγροτών έγινε και η προδημοσίευση  των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ η προκήρυξη θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των νέων γεωργών, ώστε να δοθεί και σε αυτούς η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων με συγχρηματοδότηση.
Επίσης εντός του καλοκαιριού θα προκηρυχθεί και το 50% των επενδυτικών κονδυλίων για την αλιεία.
Ειδικότερα για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υπουργός ανέφερε τα εξής:
«Μέσα σε 18 μόλις μήνες από την έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ήδη προκηρυχθεί μέτρα συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δις € και μαζί με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις από το προηγούμενο πρόγραμμα φτάνουν στα 3 δις €. Δηλαδή το 50% του προγράμματος έχει ήδη δεσμευτεί.
Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ και μαζί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας θα ξεπεράσει τα 6,5 δις ευρώ».
Όπως εξήγησε, «την εξαετία 2015-2020  θα εισρεύσουν στον αγροτικό χώρο κοινοτικοί πόροι κοντά στα 20 δις ευρώ - και μάλιστα χωρίς «αντίδωρο» - αν υπολογίσει κανείς τα αναπτυξιακά προγράμματα και τις άμεσες ενισχύσεις».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αποστόλου, έχουν προκηρυχθεί ως σήμερα πολλά μέτρα και δράσεις, όπως των Νέων Γεωργών ύψους 241 εκατ. ευρώ, στη οποία εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από 14.700 νέους αγρότες.


Στη Στερεά Ελλάδα προβλέπεται η ενίσχυση 930 νέων αγροτών με 17 έως 22 χιλιάδες ευρώ. Έχουν υποβάλλει αίτηση 730, εκ των οποίων 110 από την Εύβοια.
Πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα και η κοινή πρόσκληση για την επιλογή των Ομάδων Τοπικής Δράσης και των Τοπικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο του νέου LEADER, με δημόσια δαπάνη 322 εκατ. ευρώ για το ΠΑΑ και 54 εκατ. ευρώ για το ΕΠΑλΘ αντίστοιχα. Στη Στερεά Ελλάδα θα κατανεμηθούν 30 εκατ. ευρώ.
Επίσης προκηρύχθηκε το μέτρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων για επενδύσεις άνω των 600 χιλ. € με δημόσια δαπάνη 120 εκ. €, και ακολούθησε η προκήρυξη 30 εκατ. για επενδυτικά σχέδια μεταποίησης σε μη αγροτικό προϊόν, όπως οι κλάδοι της ζυθοποιίας, της παραγωγής αιθέριων ελαίων και άλλοι και  100 εκ. €, για επενδύσεις κάτω των 600 χιλ. € από τις Περιφέρειες και τα τοπικά προγράμματα LEADER.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλυσε μιλώντας στην εκδήλωση τις συγκεκριμένες ευκαιρίες χρηματοδότησης και ανάπτυξης που δημιουργούνται ειδικά στην Εύβοια με βάση την παραγωγική βάση του νησιού.
Ειδικότερα αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δημιουργούνται για:
-Την παραγωγή ελαιοκομικών προϊόντων
- Την παραγωγή ξηρών σύκων
- Την παραγωγή κηπευτικών προϊόντων 
- Την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών
-Την παραγωγή προϊόντων πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας.


- Την ανάπτυξη και επέκταση της αιγοπροβατοτροφίας (κατοχύρωση της ονομασίας ΠΟΠ Αρνάκι/Κατσικάκι Καρύστου, λειτουργία σφαγείου στη Βόρεια Εύβοια και τυροκομείου στην περιοχή Κύμης και Κονιστρών)
- Την επέκταση της μελισσοκομίας
- Τη σύνδεση του αλιευτικού στόλου με τα προγράμματα του ΕΠΑΛΘ, αλλά και την προώθηση της ιχθυοκαλλιέργειας.
Αναφερόμενος στην ανάγκη υγιών συνεταιριστικών οργανώσεων, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι «για να μπορέσει το Υπουργείο να απορροφήσει αποτελεσματικά τους διαθέσιμους πόρους, πρέπει να έχει ως συνομιλητές και επενδυτές συλλογικότητες που θα είναι, είτε συνεταιρισμοί, είτε  ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, είτε διεπαγγελματικές οργανώσεις, είτε κοινωνικά σχήματα».
Δήλωσε μάλιστα ότι προς αυτή την κατεύθυνση, θα αναβαθμιστεί  το ΚΕΓΕ Αρτάκης σε Πιλοτικό Κέντρο Γεωργικών Εφαρμογών, Κατάρτισης και Εξυπηρέτησης του Αγρότη.

πηγη:www.agronews.gr