Από καλύτερη βάση το σκληρό στη Μακεδονία

28/06/2017

Γιαννακοπούλου Φανή
Ξεκίνησε πιο συστηµατικά αυτήν την εβδοµάδα ο αλωνισµός για το σκληρό σιτάρι επιβεβαιώνοντας
τα σχετικά ρεπορτάζ της Agrenda για µειωµένες αποδόσεις σε Λάρισα, Μαγνησία, για σχεδόν χαµένη χρονιά σε Χαλκιδική και Επανοµή Θεσσαλονίκης για λίγο καλύτερη εικόνα σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και για καλές ποιότητες σε ∆οµοκό και Κοζάνη καθώς δεν επηρεάστηκαν από την κακοκαιρία.
Δομοκός και Κοζάνη φαίνεται να κρατάνε για τη φετινή σεζόν πιο εμπορικά ποιότητες στο σκληρό σιτάρι Έβγαλαν τιμή οι Ιταλοί στη Φότζια για τα καλά 230 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού
Την ίδια ώρα, σιγή ιχθύος τηρούν οι µεγάλοι εµπορικοί οίκοι καθώς ακόµη δεν έχουν ανακοινωθεί επίσηµα τιµές. Το µόνο σίγουρα µε βάση του ότι ακούγεται στην αγορά είναι ότι τα λίγα και καλά σιτάρια θα ξεφύγουν πιο πάνω από τα 21 λεπτά το κιλό.

Κρατάνε το λόγο τους

Παρόλο το αρνητικό αυτό σκηνικό για το µεγαλύτερο µέρος των βασικών σιτοπαραγωγικών κέντρων της χώρας, από πλευράς βιοµηχανίας (Barilla, Μέλισσα Κίκιζας) φαίνεται ότι θα τηρηθούν στο έπακρο τα συµφωνηθέντα συµβόλαια. Έτσι, όσοι παραγωγοί ή συνεταιρισµοί έχουν κλείσει συµβόλαια θα λάβουν στάνταρ τα 20 λεπτά το κιλό. Επιπλέον, και τα λίγα καλά σιτάρια θα έχουν καλύτερη τύχη καθώς αναλόγως µε τις ανάγκες των µύλων θα πριµοδοτηθούν. «Τα συµβόλαια για το σκληρό δρουν σαν κίνητρο και για του χρόνου για τους παραγωγούς. Είναι θετικό το γεγονός ότι σε µια κακή χρονιά µε κακές ποιότητες οι βιοµηχανίες στηρίζουν τον παραγωγό», σηµειώνει στην Agrenda ο γεωπόνος, ∆ηµήτρης Ζάχος.

∆εν συγκοµίζουν
«Η Θεσσαλία φέτος χτυπήθηκε πιο πολύ από τον καιρό. Μέχρι στιγµής οι αποδόσεις βρίσκονται πιο κάτω από τα 400 κιλά το στρέµµα. Περιµέναµε ότι δεν θα επαναληφθούν οι αποδόσεις-ρεκόρ που σηµειώθηκαν πέρσι στη χώρα µας. Το χαρακτηριστικό της φετινής εµπορικής σεζόν για την πλειοψηφία των σκληρών είναι κακές ποιότητες και µικρές αποδόσεις», επισηµαίνει ο ∆ηµήτρης Ζάχος. Χειρότερη είναι η εικόνα στην Επανοµή Θεσσαλονίκης και στη Χαλκιδική.
«Τα ποτιστικά βγάζουν απόδοση κατά µέσο όρο 300 κιλά/στρέµµα. Όµως τα ξερικά κυµαίνονται από 100-200 κιλά/στρέµµα», αναφέρει ο Γρηγορης Μασούρας από την Επανοµή.
«Σε ορισµένες περιπτώσεις δεν συµφέρει να µπουν οι κοµπίνες, όταν για παράδειγµα τα κιλά είναι 80-100», προσθέτει ο ίδιος.

Κριθάρι
Θα δώσει 17 λεπτά η ΕΑΣ Τρικάλων

Σε αντίθεση µε την εικόνα χαµηλών αποδόσεων στο σκληρό το κτηνοτροφικό κριθάρι κινείται πιο καλά. Ειδικότερα, σε Τρίκαλα και Καρδίτσα οι αποδόσεις κατά µέσο όρο αγγίζουν τα 400-500 κιλά το στρέµµα. «Σαν ΕΑΣ Τρικάλων θα δώσουµε 17 λεπτά το κιλό φέτος για το κριθάρι στους παραγωγούς και οι ποσότητες θα απορροφηθούν από το εργοστάσιο ζωοτροφών που έχουµε», αναφέρει στην Agrenda ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων Αχιλλέας Λιούτας.
Στο 16 λεπτά το κιλό έχει καθοριστεί η τιµή για το κριθάρι στην περιοχή της Μαγνησίας, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Βόλου από αρχές Ιουνίου.
Τέλος, στη Μακεδονία τα κριθάρια έχουν καλές αποδόσεις που φτάνουν κατά µέσο όρο τα 450-500 κιλά το στρέµµα και εκεί οι τιµές που δίνονται στην αγορά είναι µεταξύ 16-17 λεπτών το κιλό.

πηγη:www.agronews.gr