Αποστόλου: Άμεσα προκήρυξη Leader από Περιφέρειες, μέχρι Οκτώβριο το μέτρο για αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές

20-06_2017
Αποστόλου: Άμεσα προκήρυξη Leader από Περιφέρειες, μέχρι Οκτώβριο το μέτρο για αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές
Για την μέχρι στιγμής πορεία του νέου ΠΑΑ και τις εξελίξεις που αναμένονται το προσεχές διάστημα συζήτησαν στην 3η Επιτροπή Παρακολούθησης, που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο, τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου, οι αρμόδιοι φορείς.
Από τη Συνεδρίαση προκύπτει ότι υπάρχει μια διάθεση για επίσπευση των διαδικασιών από όλες τις πλευρές, η οποία θα βοηθήσει τις αναπτυξιακού χαρακτήρα επενδύσεις στον αγροτικό χώρο. Ο Υπουργός κ. Αποστόλου μιλώντας για τους νέους αγρότες ανέφερε ότι θα γίνουν προσπάθειες οι δικαιούχοι του προγράμματος να παραμείνουν στην αγροτική δραστηριότητα και να μην την εγκαταλείψουν, όπως έγινε στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Όσον αφορά το μέτρο 5 που αφορά την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές και το μέτρο των γεωργικών συμβούλων, ο κ. Αποστόλου είπε ότι θα προκηρυχθούν μέχρι τον Οκτώβριο. Για τα Leader είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και έριξε στις Περιφέρειες το μπαλάκι για την προκήρυξή τους.

Αναλυτικότερα σε δηλώσεις, που πραγματοποίησε ο Υπουργός, κ. Αποστόλου στα πλαίσια της Συνεδρίασης, ανέφερε ότι «σε απορροφητικότητα και προκηρύξεις έργων, σε σχέση με αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, πάμε πολύ καλά. Οποιαδήποτε προκήρυξη δημιουργεί προβλήματα και καταστάσεις τις οποίες προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Συνολικά έχουμε προκηρύξει μέτρα 1,65 δισ. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται σε εμάς. Η καθυστέρηση που έχουμε από το πληροφοριακό σύστημα εξακολουθεί και υπάρχει.

Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι να τρέξει το μέτρο 5 που αφορά την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές και το μέτρο των γεωργικών συμβούλων, τα οποία πιστεύω ότι μέχρι Σεπτέμβριο-Οκτώβριο θα έχουν προκηρυχθεί γιατί τα έχουμε ανάγκη.

Το έχουμε ανάγκη για να αποκατασταθούν οι ζημιές για παράδειγμα σε ένα θερμοκήπιο που έχει καταστραφεί. Αν πρόκειται για ένα θερμοκήπιο που μπορεί να επανέλθει στην παραγωγή θα του πούμε έλα εδώ, με το συγκεκριμένο μέτρο εμείς σου καλύπτουμε τις ζημιές, ξεκίνα τις επισκευές. Και μάλιστα η ενίσχυση μπορεί να καλύψει μέχρι και το 100% των ζημιών εφόσον το τεκμηριώσεις. Το μέτρο έχει προϋπολογισμό 45-50 εκατ. αλλά εμείς έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε πόρους εάν δούμε ότι υπάρχει ανάγκη.

Το μεγάλο πρόβλημα με τους νέους αγρότες είναι ότι 9 στους 10 που εντάχθηκαν στο μέτρο την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, τελικά εγκατέλειψαν τη γεωργία. Ο αγροτικός χώρος έχει δυσκολίες. Μόνο στις περιπτώσεις που η κληρονομιά ήταν του πατέρα, υπήρχε κάποιος λόγος για να κρατηθεί η δραστηριότητα. Για τους νέους αγρότες εμείς είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τις Περιφέρειες».

Σχετικά με τα Leader είπε ότι «μπορούν να προκηρυχθούν άμεσα, αφού το ΥπΑΑΤ από την πλευρά του έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες και περιμένουν να γίνουν ενέργειες από τις Περιφέρειες».
Η ομιλία του Υπουργού κ. Αποστόλου
Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί συνεργάτες
Όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στη 3η  συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ 2014-20, δεν μπορούμε να μείνουμε απλοί παρατηρητές της συγκυρίας που διαμορφώνεται μετά την πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, με την οποία, όλοι παραδέχονται πλέον ότι ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές   και το τέλος των μνημονίων. Ταυτόχρονα, βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα συμβεί, αν με όλες μας τις δυνάμεις υπηρετήσουμε την ανάπτυξη.
Είναι ο μόνος  δρόμος  που μπορεί να σταθεροποιήσει την πορεία της χώρας προς μια περίοδο θετικών προοπτικών μετά την κρίση και τη βαθιά ύφεση που κατέστρεψε-εξαφάνισε  περίπου το 25% του ΑΕΠ. Σε αυτή τη προσπάθεια ο αγροτικός χώρος οφείλει να πρωταγωνιστήσει ..Η ελληνική γη κρατάει σταθερές οικονομικές αξίες και η  παραγωγική της δραστηριότητα  μπορεί να σηκώσει το  μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μας.
Είναι  ενθαρρυντικό ότι αυτή τη νέα πραγματικότητα, τη συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ο επιχειρηματικός κόσμος και οι επενδυτές και κυρίως οι ίδιοι οι παραγωγοί.
Ποιο εργαλείο έχουμε εμείς ως Υπουργείο για να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια;  Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κρίνεται λοιπόν επιτακτική η ουσιαστική αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος, στη βάση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη,
που θα έχει σαφή στόχευση και θα απαντά στις προκλήσεις της εποχής, το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον και τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα και παθογένειες του πρωτογενή τομέα της χώρας μας.
Τι έχουμε κάνει στον ενάμιση χρόνο εφαρμογής του;  Έχουμε κάνει πολλά... Θα μπορούσαμε περισσότερα.
Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν επιχειρούμε μέσα σε ένα συνηθισμένο περιβάλλον. Είμαστε σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους που πέρασε αυτή η χώρα και η ευθύνη όλων μας, από την πολιτική ηγεσία μέχρι τον κάθε εργαζόμενο, είναι να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να ξεφύγουμε από τη στενωπό.
Δεν πρέπει, να μας αρκεί, να συγκρινόμαστε με το παρελθόν και να διαπιστώνουμε επιτυχίες, που πράγματι έτσι είναι.  Έχουμε στο ΠΑΑ πορεία πολύ καλύτερη από το παρελθόν.
Δεν είναι όμως αυτό  το βασικό κριτήριο. Το κριτήριο είναι αν ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των καιρών, στις προσδοκίες των πολιτών και στο δικό μας στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Εμείς οι ίδιοι να  βάζουμε τον πήχη… και να τον βάζουμε ψηλά. Όχι εκεί που ήταν στο παρελθόν. Πολύ ψηλότερα. Γιατί η δουλειά μας δεν είναι να κερδίσουμε τις εντυπώσεις στον πολιτικό ανταγωνισμό.
Αυτό, τις περισσότερες φορές, είναι εύκολο… Δουλειά μας είναι να υπηρετήσουμε τον πολίτη. Να πάμε τα πράγματα μπροστά.
Οι καιροί είναι διαφορετικοί, οι ανάγκες είναι επιτακτικότερες και η κοινωνία της υπαίθρου περιμένει, όπως περιμένει το ξερό χώμα τη βροχή, τους πόρους του ΠΑΑ για να σταθεί στα πόδια της, να δουλέψει και να προοδεύσει.
Περιμένουν, για παράδειγμα, οι αγρότες το γεωπόνο, τον κτηνίατρο , το σύμβουλο εφαρμογών  να τους συνδράμει στην προσπάθειά τους.
Άρα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τάχιστα το θεσμό των  αγροτικών συμβούλων …
Έχουμε - ένα άλλο παράδειγμα - ζημιές σε όλη τη χώρα. Άρα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τάχιστα τις δυνατότητες που δίνει το ΠΑΑ για την αποκατάσταση υποδομών κ.λ.π. δεν πρέπει να μείνουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας για πολύ χρόνο αυτές οι μονάδες που  μπορούν να αποκατασταθούν.
Να πω ένα ακόμα παράδειγμα: Περιμένουν πολλοί κάτοικοι της υπαίθρου να ξεκινήσουν τα leader για να πραγματοποιήσουν τα επενδυτικά σχέδιά τους που κατά κανόνα δίνουν νέες προοπτικές στους τοπικούς πόρους.
Υποχρέωσή μας λοιπόν είναι να τρέξουμε για να βγουν οι προκηρύξεις το ταχύτερο δυνατόν. Δεν αναφέρομαι στην προηγούμενη ημέρα όχι γιατί θέλω να αποφύγω τον απολογισμό , αλλά γιατί προέχει η στόχευση. Οφείλω όμως να πω ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά καθώς έχει ενεργοποιηθεί σημαντικό μέρος του προγράμματος.
Θα σταθώ μόνο στη στρατηγική μας επιλογή να επενδύσουμε στη συνεργασία μας με τις Περιφέρειες της χώρας, εκχωρώντας σε αυτές σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και πόρους που φτάνουν το 37% των πόρων του Προγράμματος.
Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία και τομή στην εφαρμογή της αγροτικής πολιτικής για τη χώρα που εδράζεται στη πεποίθησή μας ότι πρέπει να εμπιστευθούμε τις Περιφέρειες στην υλοποίηση πολιτικών που τις αφορούν άμεσα και συμβάλουν στην ανάπτυξη και την πρόοδό τους.
Η αποκεντρωμένη εφαρμογή του νέου ΠΑΑ αφενός διασφαλίζει τη συμμετοχή, αποδοχή και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών στην υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων,  αφετέρου συμβάλει στην μείωση της γραφειοκρατίας, την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών προς όφελος των πολιτών και των δικαιούχων των προγραμμάτων.
Προσδοκούμε ότι  αποτέλεσμα της επιλογής μας αυτής θα είναι η δημιουργία ενός μόνιμου, ενιαίου και αποτελεσματικού μηχανισμού, μέσω του οποίου Υπουργείο και Περιφέρειες θα συνεργάζονται στο σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών για την αγροτική ανάπτυξη,  με στόχο το συγκέρασμα των χωρικών στρατηγικών προτεραιοτήτων των Περιφερειών με τις εθνικές στρατηγικές επιλογές του Υπουργείου.
Ο σχεδιασμός μας βέβαια αυτός  δεν περιορίζεται στα χρονικά πλαίσια της προγραμματικής περιόδου δεδομένου ότι πιστεύουμε στις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιθυμούμε το μονιμότερο χαρακτήρα τέτοιων παρεμβάσεων.
Κυρίες και Κύριοι,
Διανύουμε μια κρίσιμη χρονική περίοδο που ιδιαίτερα για τον αγροτικό τομέα, χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα και από συνθήκες, οικονομικές και κοινωνικές, που καθιστούν αναγκαία την προσήλωση όλων μας στην υλοποίηση της στρατηγικής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης,  που έχουμε σχεδιάσει, ώστε να μην απολέσουμε την τελευταία μας ευκαιρία να αλλάξουμε προσανατολισμό στο παραγωγικό μας και αναπτυξιακό μας σύστημα.
Ο δρόμος είναι μακρύς και οι δυσκολίες μεγάλες αλλά η ανάγκη να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των παραγωγών και των κατοίκων των αγροτικών περιοχών της χώρας τόσο μεγάλες που δεν αφήνουν περιθώρια αποτυχίας ή εφησυχασμού.
Κλείνοντας θέλω να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες σας και να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για τη προσφορά σας στον αγροτικό χώρο.

 πηγή:www.agrotypos.gr