Υπόλοιπα αποζημιώσεων για το 2016 θα εξοφληθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου

09/08/2017

Όσον αφορά στο θέμα του κανονισμού, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε στους εκπροσώπους της ΟΑΣΗ, πως θα γίνουν συζητήσεις για αλλαγές το φθινόπωρο.Μπίκας Αλέξανδρος
Το υπόλοιπο 20% των αποζημιώσεων για ζημιές που πραγματοποιήθηκαν το 2016 πρόκειται να δοθεί το χρονικό διάστημα από 15 έως 30 Σεπτεμβρίου. Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), για το θέμα των αποζημιώσεων και την κάλυψη των ζημιών στις καλλιέργειες από τον ΕΛΓΑ.
Όσον αφορά στο θέμα του κανονισμού, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε στους εκπροσώπους της ΟΑΣΗ, πως θα γίνουν συζητήσεις για αλλαγές το φθινόπωρο.
Εκτός αυτού, οι αγρότες στις 3 Αυγούστου έδωσαν συνέντευξη Τύπου και ανέφεραν μεταξύ άλλων, ότι για το θέμα των ΠΣΕΑ, οι πληρωμές σύμφωνα με τον κ. Κουρεμπέ, θα γίνουν από 1,5 μέχρι 2 χρόνια, ενώ στο θέμα του κανονισμού, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ είπε πως θα γίνουν συζητήσεις για αλλαγές το φθινόπωρο.
Η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ έγινε μετά από συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών σε Χειμαδιό και Πύργο.
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ, Αθαν. Βομπίρης, ζητήθηκε στο νέο κανονισμό να είναι δημόσιος ο ΕΛΓΑ με χρηματοδότηση του κράτους, λόγω των κλιματικών αλλαγών αλλά και των υπόλοιπων προβλημάτων των αγροτών, οι οποίοι θα πρέπει να καλύπτονται στο 100%.
Ακόμη ζητήθηκε ο ΕΛΓΑ να καλύπτει  εξ ολοκλήρου τις αποζημιώσεις και όχι μέσα από τα ΠΣΕΑ που υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες  από το …2009, ενώ τέθηκε και το πρόβλημα της σταφίδας και το χαμένο εισόδημα αυτής της χρονιάς.
Εκ μέρους  του προέδρου του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, σύμφωνα με τους αγρότες «αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια λόγω δημοσιονομικών και της Ε.Ε., ενώ δήλωσε ότι το υπόλοιπο 20% των αποζημιώσεων για ζημιές του 2016 θα δοθεί μέχρι 15-30 Σεπτέμβρη».
«Όσον αφορά τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του Οργανισμού γνωστοποίησε ότι θα αλλαχθεί μέσα στο φθινόπωρο και ταυτόχρονα ζήτησε τις προτάσεις της ΟΑΣΗ, οι οποίες όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ θα γίνουν από κοινού με τη συντονιστική επιτροπή των μπλόκων σε όλη την Ελλάδα», επισημαίνεται από την ΟΑΣΗ.
Εξάλλου από τον επίσης αντιπρόεδρο της ΟΑΣΗ, Θεόδωρο Κοτσώνη, τέθηκε το ερώτημα στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ σχετικά με το συμψηφισμό του ΟΣΔΕ με τις αποζημιώσεις.

πηγη:www.agronews.gr