Δεν παίρνει όρκο ούτε ο Χόγκαν για τις επιδοτήσεις μετά το 2020

 05/09/2017

Κοντονής Γιώργος
Σε πολιτικό θέµα που καίει έχει αναδειχθεί το µέλλον της ΚΑΠ στα ελληνικά κυβερνητικά επιτελεία, που πλέον βλέπουν πως πάµε σε µία δραστική περικοπή των άµεσων ενισχύσεων η οποία δύσκολα περισώζεται ή αντισταθµίζεται από άλλου είδους µέτρα, µε ανεξέλεγκτο κοινωνικό-οικονοµικό
και πολιτικό κόστος. Και αν στο παρελθόν υπήρχαν περιθώρια να µειωθούν ορισµένες κατηγορίες ενισχύσεων, τώρα που κινείται ήδη σε χαµηλά επίπεδα η στήριξη, απειλείται η κατάσταση βιωσιµότητας των εκµεταλλεύσεων.
Οι εξελίξεις στην ΚΑΠ καίνε και το ελληνικό επιτελείο που τώρα αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις
Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι κατηγορίες καλλιεργειών που στηρίζονται σε τσεκ και συνδεδεµένες, οπότε µετά το 2020 οι νέοι κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αναµένεται να θέσουν µπροστά βίαιες δοµικές αλλαγές σε αγρότες αλλά και βιοµηχανία.

Σχετικά µε το µέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής µετά το 2020, ούτε ο επίτροπος Γεωργίας της Κοµισιόν, Φιλ Χόγκαν που συνήθως απέφευγε να τοποθετηθεί σχετικά δεν κατάφερε να κρατήσει τα προσχήµατα, αναφέροντας µε νόηµα ότι, «δεν µπορώ να δώσω εγγυήσεις ότι το επόµενο µπάτζετ της ΚΑΠ δεν θα περιοριστεί», όταν ρωτήθηκε πρόσφατα από ευρωβουλευτή.

Το αγροτικό backround του Σµιντ εµπόδιο στα σχέδια Σόιµπλε
Σύµφωνα µε δηµοσίευµα του Reuters, η Γαλλία και η Γερµανία εξακολουθούν να έχουν διαφορετικές θέσεις σχετικά µε ορισµένα βασικά ζητήµατα όπως ο τρόπος κατανοµής των επιδοτήσεων στους αγρότες. Αλλά ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας, Ζακ Μεζάρντ, αισθάνεται ότι η άποψη της Γερµανίας για την ΚΑΠ έχει εξελιχθεί, κυρίως λόγω του Γερµανού οµόλογού του, Κρίστιαν Σµιντ, ο οποίος προέρχεται από τη µεγαλύτερη αγροτική περιοχή της Βαυαρίας. Είναι αλήθεια, ότι ο οµοσπονδιακός υπουργός Γεωργίας της Γερµανίας, στις προεκλογικές του εκστρατείες υπόσχεται τη διατήρηση του µοντέλου των δύο πυλώνων µε σαφή δέσµευση για συνέχιση των άµεσων ενισχύσεων, ενώ σύµφωνα µε δηµοσίευµα της Handelsblatt, τον περασµένο Φλεβάρη είχε θέσει βέτο σε προσπάθεια του Σόιµπλε να κόψει τις επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ, δηµιουργώντας προβλήµατα στο CDU. Ως εκ τούτου οι Γάλλοι ποντάρουν στον κ. Σµιντ, προκειµένου να διασφαλιστεί ότι η γαλλο-γερµανική µηχανή θα αρχίσει να λειτουργεί µε µεγαλύτερη αρµονία, τουλάχιστον όσον αφορά την ΚΑΠ.

Σύµφωνα µε αναλυτές της Stratfor, ένας παίχτης κλειδί τα επόµενα χρόνια που θα αποτελέσει σηµείο κλειδί ανάµεσα στις γαλλό-γερµανικές διαπραγµατεύσεις για το ευρωπαϊκό µπάτζετ, είναι η Ιταλία. Από τη µία, γιατί η Γερµανία ανησυχεί για την οικονοµική κατάσταση της Ιταλίας και θα την χρησιµοποιήσει ως δικαιολογία ώστε να αντισταθεί σε πολλές από τις µεταρρυθµίσεις στην ευρωζώνη που θέλει το νότιο µπλοκ. Και από την άλλη, γιατί η Γαλλία, από την πλευρά της, θα παγιδευτεί µεταξύ των συµφερόντων που µοιράζεται µε την Ιταλία και της ανάγκης διατήρησης µιας συµµαχίας µε τη Γερµανία.

πηγη:www.agronews.gr