Με αρδευτικό εξοπλισμό η ερχόμενη προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης

06/11/2017

Έως τις 9 Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις από το υπουργείο για το αν οι γεωτρήσεις θα θεωρηθούν «έγγειες βελτιώσεις» ώστε να επιδοτηθούν από το Μέτρο 4.1.1.Κοντονής Γιώργος
Πολιτική λύση για την προσθήκη της αγοράς και εγκατάστασης νέων αρδευτικών συστημάτων στην επικείμενη προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης και όχι σε κάποια μεταγενέστερη ημερομηνία, προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews.
Έως τις 9 Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις από το υπουργείο για το αν οι γεωτρήσεις θα θεωρηθούν «έγγειες βελτιώσεις» ώστε να επιδοτηθούν από το Μέτρο 4.1.1.
Το θέμα αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 9 Νοεμβρίου οπότε και θα αποφασιστεί αν τελικά οι γεωτρήσεις θα θεωρηθούν «έγγειες βελτιώσεις» και όχι «εξοικονόμηση ύδατος», ώστε να μπορέσουν να επιδοτηθούν από το Μέτρο 4.1.1 των Σχεδίων Βελτίωσης.
Υπενθυμίζεται ότι τα αρδευτικά συγκροτήματα αξίωναν ενίσχυση μόνο μέσω του Μέτρου 4.1.2 Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος των Σχεδίων Βελτίωση το οποίο για να προκηρυχθεί χρειαζόταν οπωσδήποτε να έχουν ολοκληρωθεί τα Σχέδια των Λεκανών Απορροής.
Σχετική παρέμβαση για το θέμα κάνει με άρθρο της που έστειλε στο Agronews, η εταιρεία «ΟικοΝομοΤεχνική Μπαλλή Κυριακή» που αναφέρει:
Ένα επιχειρηματικό σχέδιο για να θεωρείται ολοκληρωμένο πρέπει οι επενδύσεις του να γίνονται ταυτόχρονα και συμπληρωματικά και όχι τμηματικά σε βάθος χρόνου, με τα επενδυτικά εργαλεία του (Μέτρα και Δράσεις του ΠΑΑ) να ενεργοποιούνται αυτόνομα και ταυτόχρονα. Ναι μεν τα Μέτρα εξυπηρετούν κάποιους στόχους και με βάση αυτούς κατηγοριοποιούνται αλλά δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι υλοποιούνται και υιοθετούνται από τα επιχειρηματικά σχέδια των επενδυτών.
Ποιο είναι το σκεπτικό και το όφελος υλοποίησης της Δράσης 4.1.1.( Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης) και της Δράσης 4.1.3.( Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος) χωρίς την ταυτόχρονη υλοποίηση της Δράσης 4.1.2.( Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος), μήπως αφορούν άλλους επαγγελματικούς κλάδους από τους αγρότες?
Ας υποθέσουμε ότι το ζητούμενο είναι μια ολοκληρωμένη επένδυση που περιλαμβάνει την αγορά ελκυστήρα,  όλων των παρελκόμενων που τον συνοδεύουν και γενικότερα τον μηχανολογικό εκσυγχρονισμό μιας εκμετάλλευσης.
Στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της εκμετάλλευσης μέσω του Μέτρου 4, της Δράσης 4.1.1 και πέραν της απλής εκμηχάνισης με γεωργικό  ελκυστήρα και παρελκόμενα, θεμελιώδης αναγκαιότητα για την λειτουργία και ανάπτυξη, αναδιάρθρωση βελτίωση της ανταγωνιστικότητας  της αγροτικής εκμετάλλευσης, αποτελεί η διάθεση και η επάρκεια αρδεύσιμου νερού. Η άρδευση στην χώρα μας εξυπηρετείται σε μεγάλο ποσοστό από γεωτρήσεις, η ηλικία των οποίων στην καλύτερη περίπτωση αγγίζει την 15ετία, με την πλειοψηφία τους η ηλικία της γεώτρησης να είναι πάνω από 25 έτη, συνεπώς απαιτείται  να αντικατασταθούν αν όχι βέβαια να ανορυχθούν και νέες , τηρώντας πάντα τα περιοριστικά μέτρα και τη νομοθεσία που ισχύει σε κάθε περιοχή και περίπτωση.
Εδώ πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι δεν ευσταθεί οικονομικά η επένδυση ενός δαπανηρού φωτοβολταϊκού, του οποίου η διάρκεια ζωής θα ήταν πολλαπλάσια, (25χρόνια), της υπολειπόμενης διάρκειας ζωής μιας παλαιάς γεώτρησης ,(π.χ. 5-10 έτη από τα 25 που είναι η συνολική διάρκειας ζωής της), συνεπώς δεν θα αποσβένονταν ουδέποτε και κανένα σκοπό δεν θα εξυπηρετούσε αυτή η επένδυση.
Ένα άρτιο επιχειρηματικό σχέδιο επιβάλει αρχικά τον εκσυγχρονισμό της γεώτρησης (αντικατάσταση ανόρυξης και νέο μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό), η οποία αποτελεί επένδυση που ανήκει στις έγγειες βελτιώσεις και όχι στην εξοικονόμηση ύδατος, και στη συνέχεια όλες τις υπόλοιπες που αφορούν την εκμηχάνιση της εκμετάλλευσης.
Ένα δεύτερο  ζητούμενο είναι μια ολοκληρωμένη επένδυση στην εγκατάσταση Νέων Φυτειών.
Στόχοι μας είναι:
1. Η υιοθέτηση νέων προωθούμενων εξαγώγιμων ποικιλιών
2. Η μείωση του κόστους παραγωγής
3. Η προστασία του περιβάλλοντος
Απαραίτητες επενδύσεις που προωθούν τη μείωση του κόστους παραγωγής αποτελούν :
1. Η αντικατάσταση της γεώτρησης λόγω παλαιότητας
2. Η αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού της γεώτρησης
3. Η δημιουργία ομβροδεξαμενών
4. Η εγκατάσταση αρδευτικών δικτύων στάγδην
5. Οι Α.Π.Ε. φωτοβολταϊκά
6. Νέα συστήματα φύτευσης (Πυκνή φύτευση-τύπου Παλμέτα)
με την παρούσα προκήρυξη εξυπηρετούνται μόνο οι ανάγκες εγκατάστασης Α.Π.Ε . και το κόστος της φυτείας (που και αυτό αποτελεί μεγάλο γρίφο μιας και δεν αναφέρονται σύγχρονα συστήματα φύτευσης και τα ρεαλιστικά κόστη μόνο ρεαλιστικά δεν είναι), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες σε άρδευση και εξοικονόμηση ύδατος.
Δεν υπάρχει καμία λογική μια επένδυση να χρηματοδοτείται τμηματικά, ετεροχρονισμένα με τυχαία επιλογή ενεργοποίησης επενδυτικών Μέτρων και Δράσεων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συμπληρωματικότητά τους και να εξυπηρετούν την  αρτιότητα του επιχειρηματικού σχεδίου.
Τελικά για αυτή την άστοχη επιλογή των Μέτρων και Δράσεων των Σχεδίων Βελτίωσης και ουσιαστικά τη παράλειψη ταυτόχρονης προκήρυξης της δράσης για την εξοικονόμηση ύδατος, 4.1.2. μαζί με τις άλλες δυο 4.1.1. και  4.1.3., ευθύνεται αποκλειστικά η αναίτια και πολύμηνη καθυστέρηση παράδοσης των μελετών για την ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων των Λεκανών Απορροής, με θύματα και πάλι τους ίδιους τους επενδυτές αγρότες.
Το γνωρίζει αυτό η ηγεσία του υπουργείου;
Ποιος θα απολογηθεί λοιπόν;

Αναπτυξιακή εταιρεία Οικονομοτεχνική
Μπαλλή Κυριακή, γεωπόνος ΑΠΘ

πηγη:www.agronews.gr/