Πίσω από τη Ρωσία στις εξαγωγές σκληρού σίτου η ΕΕ

  16/11/2017

Σκοπελίτου Μαρίνα
Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές σκληρού σίτου λόγω της συγκομιδής ρεκόρ που καταγράφει αυτή τη χρονιά η Ρωσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg η ευρωπαϊκές εξαγωγές σημείωσαν πτώση κατά 25%, ενώ η Ρωσία που επεκτείνεται στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής σημειώνει αύξηση της τάξεως του 20%.

Σκληρός ο ανταγωνισμός από τη Ρωσία, καθώς η φετινή συγκομιδή ρεκόρ την οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερες εξαγωγές. Από τη άλλη οι μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες της της επέτρεψαν αν εισέλθει σε παραδοσιακές αγορές της ΕΕ με τιμές που κανείς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί.
«Όλοι παρακολουθούν τη Ρωσία αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο Bloomberg ο Miroslaw Marciniak, διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας InfoGrain με έδρα τη Βαρσοβία. «Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία αγωνίζεται όλο και πιο επιθετικά για να μπει σε νέες αγορές. Η ΕΕ έχει τώρα ένα μεγάλο πρόβλημα με το πλεόνασμα των σιτηρών».
Σε έναν κόσμο που ξεχειλίζει από δημητριακά, οι αναδυόμενες αγορές χαμηλού κόστους, όπως η Ρωσία και η Λατινική Αμερική αποτελούν πρόκληση για τους καθιερωμένους εξαγωγείς,  όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Η Ρωσία, που αναδεικνύεται σε υπερδύναμη του σίτου τα τελευταία χρόνια, κατέλαβε τη δεύτερη θέση ως εξαγωγέας ξεπερνώντας την ΕΕ, ενώ αναμένεται ότι θα καταλάβει την πρώτη θέση για τη σεζόν 2017-2018.

Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

Το υψηλότερο κόστος καλλιέργειας και το ισχυρό ευρώ σημαίνουν ότι οι πωλητές της ΕΕ αγωνίζονται να είναι ανταγωνιστικοί. Πολλοί παραγωγοί από τη Γερμανία και την Πολωνία προτίμησαν να κρατήσουν τη σοδειά τους μέχρι να δουν υψηλότερες τιμές. Στη Γερμανία, το δεύτερο μεγαλύτερο καλλιεργητή σίτου της ΕΕ, οι αγρότες θα συνεχίσουν να αναβάλλουν τις πωλήσεις σιταριού μέχρι το επόμενο έτος, δήλωσε ο Thorsten Tiedemann, επικεφαλής εμπορικής εταιρείας από το Αμβούργο.
Καλύτερες προοπτικές για τους ευρωπαίους καλλιεργητές δημιουργεί η πιθανότητα ενός δριμύ χειμώνα στη Μαύρη Θάλασσα που θα βάλει φρένο στις εξαγωγές ανοίγοντας την πόρτα στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, αναφέρει ο Ben Bodart, διευθυντή της συμβουλευτικής εταιρείας CRM AgriCommodities της Αγγλίας.
Ωστόσο, η προοπτική της μείωσης της εξαγωγικής πίτας για την Ευρώπη ίσως θα πρέπει να απασχολήσει τους υπευθύνους χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής αναφέρει ο κ. Marciniak της InfoGrain.
«Ίσως θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την εύρεση εναλλακτικών καλλιεργειών που θα προσδώσουν νέα αξία στην γεωργική παραγωγή» επισήμανε ο κ. Bodart της CRM AgriCommodities.
(Πηγή: Bloomberg.com)

πηγη:www.agronews.gr