Την επόμενη βδομάδα αιτήσεις για Σχέδια Βελτίωσης

 04/12/2017

Τεράστιο το ενδιαφέρον των συντελεστών της αγροτικής οικονομίας για την εκδήλωση του ΣΕΑΜ στη Λάρισα, όπως αυτό αποτυπώνεται στην κατάμεστη αίθουσα.Κοντονής Γιώργος
Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να βγει σε ΦΕκ η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, που έχει ήδη δημοσιευτεί, ενώ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχει ανοίξει και η ηλεκτρονική διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων
η οποία θα παραμείνει ανοιχτή τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπρόσωπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) για την εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας, που πραγματοποιείται στη Λάρισα και συγκεντρώνει το τεράστιο ενδιαφέρον των συντελεστών της αγροτικής οικονομίας.
Τεράστιο το ενδιαφέρον των συντελεστών της αγροτικής οικονομίας για την εκδήλωση του ΣΕΑΜ στη Λάρισα, όπως αυτό αποτυπώνεται στην κατάμεστη αίθουσα.
Φωτογραφίες: Σπύρος Τσαντόπουλος
Ειδικότερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης από το βήμα της εκδήλωσης τόνισε ότι «μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου και στόχο να «προλάβει» τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης (στις 15 του μήνα), θα δημοσιευτεί η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης μαζί με το πρόγραμμα των Ομάδων Παραγωγών».
Από την πλευρά του ο Ευθύμης Τσιατούρας προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΠΑΑ 2014-2020 (Μονάδα Επενδύσεων Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων) σημείωσε ότι μέχρι την ημερομηνία αυτή θα έχει ανοίξει και η ηλεκτρονική διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, με το σύστημα να μένει ανοιχτό μέχρι και τον Μάρτιο.

Στην ημερίδα με τίτλο: «Εκμηχάνιση της Ελληνικής γεωργίας: Βασική προϋπόθεση βιωσιμότητας και ανάπτυξης» και χορηγό επικοινωνίας το περιοδικό Profi, ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ Σάββας Μπαλουκτσής σκιαγράφησε την αγορά των αγροτικών μηχανημάτων, μιλώντας για «πωλήσεις μετά βίας 800 τρακτέρ φέτος, μια σημαντική πτώση από το 2016».

Στην ομιλία του ο οµότιµος καθηγητής του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, Φάνης Γέµτος θα αναφερθεί τις νέες τεχνολογίας στην εκµηχάνιση της γεωργίας και υψηλόβαθµα στελέχη τραπεζών (Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank) θα παρουσιάσουν τα σύγχρονα εργαλεία χρηµατοδότησης για αγρότες.
Τέλος, στο δεύτερο µέρος της ηµερίδας, θα γίνει η παρουσίαση περιπτώσεων (case studies) επενδύσεων σε µηχανολογικό εξοπλισµό που αύξησαν το καθαρό εισόδηµα των αγροτών.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
09:00 – 09:30 Προσέλευση
09:30 – 09:35 Έναρξη Ημερίδας – Καλωσόρισμα
09:35 – 09:50 Χαιρετισμοί
Ενότητα Α’ : Αγροτικά Μηχανήματα & Ανταγωνιστικότητα του Πρωτογενούς Τομέα
Σημερινή κατάσταση- Προβλήματα – Λύσεις – Προκλήσεις
09:50 – 10:00 Η συμβολή του ΣΕΑΜ στην εξέλιξη της εκμηχάνισης στην Ελλάδα Σάββας Μπαλουκτσής, Πρόεδρος ΣΕΑΜ
10:05 – 10:20 Ο ρόλος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 στην στρατηγική της αγροτικής ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων
10:20 – 10:35 Καινοτομία και εφαρμογές νέων τεχνολογιών στην εκμηχάνιση της γεωργίας Θεοφάνης Γέμτος, Ομότιμος καθηγητής Πανεπ. Θεσσαλίας
10:35 – 11:05 Σύγχρονα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για τους Αγρότες
– Ιωάννης Χανιωτάκης, Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα, Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς
– Σπύρος Ρεντετάκος, Διευθυντής Διεύθυνσης Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων, Alpha Bank
11:05 – 11:20 Π.Α.Α 2014- 2020 Υπομέτρο 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης)
Ευθύμιος Τσιατούρας, Μονάδα Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ
11:20 – 11:30 Ερωτήσεις – Συζήτηση
11:30 – 12:00 Διάλειμμα για καφέ
Ενότητα Β’ : Αύξηση παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Οι σύγχρονοι αγρότες πρωταγωνιστές
12:00 – 13.00 Παρουσίαση περιπτώσεων (case studies) επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό – αύξηση καθαρού εισοδήματος
13:00 – 13:20 Ερωτήσεις – Συζήτηση
13:20 – 13:30 Συμπεράσματα- Κλείσιμο Ημερίδας
Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ συντονιστής είναι ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης.

πηγη:www.agronews.gr