Πιστώθηκαν 179 εκατ. για ειδική ενίσχυση βάμβακος

27/03/2018

Στα 73,3 ευρώ το στρέμμα καθορίστηκε η ειδική ενίσχυση βάμβακος, που αφορά 43.309 παραγωγούς.Δούσκα Ελένη
Στους λογαριασμούς τους από αργά το απόγευμα της Τρίτης 27 Μαρτίου, όπως πρώτη η Agrenda είχε προαναγγείλει, αρχίζουν να βλέπουν οι παραγωγοί τα χρήματα για την ειδική ενίσχυση βάμβακος, αλλά και τις συνδεδεμένες σε μήλα, ροδάκινα και βιομηχανική ντομάτα, στην τράπεζα Πειραιώς
. Οι αναλήψεις από τα γκισέ των τραπεζών ξεκινούν από την Τετάρτη το πρωί, ενώ στις υπόλοιπες τράπεζες οι δικαιούχοι θα αρχίσουν να βλέπουν τα χρήματά τους από την Τετάρτη το βράδυ και να τα σηκώνουν από την Πέμπτη, όπως αναφέρει στο Agronews ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος.
Στα 73,3 ευρώ το στρέμμα καθορίστηκε η ειδική ενίσχυση βάμβακος, που αφορά 43.309 παραγωγούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ πιστώθηκαν 178,698 εκατ. ευρώ  για την ειδική ενίσχυση βάμβακος σε 43.309 δικαιούχους, 3,7 εκατ. ευρώ για τη συνδεδεμένη μήλων σε 7.106 παραγωγούς, το ποσό των 2,84 εκατ. ευρώ για τη συνδεδεμένη βιομηχανικής ντομάτας σε 817 παραγωγούς και 112.746 ευρώ για τη συνδεδεμένη στα ροδάκινο προς χυμό σε 451 παραγωγούς.
Επιπλέον, καταβάλλονται και τα υπόλοιπα των συνδεδεμένων για:
ζαχαρότευτλα ποσού 9.544,87 ευρώ
πρωτεινούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή ποσού 171.888,80 ευρώ
σπαράγγια ποσού 43.520,21 ευρώ
καρποί με κέλυφος ποσού 61.874,08 ευρώ
πρωτεινούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή ποσού 544.297,67 ευρώ
βρώσιμα όσπρια ποσού 205.990,06
Επιπλέον, πιστώθηκαν υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης ύψους  1.262.327,91 ευρώ, πρασινίσματος ύψους 922.207,46 ευρώ και ενίσχυσης Νέων Γεωργών ύψους 33.141,35 ευρώ.
Διαβάστε εδώ τη σχετική ανακοίνωση με την Πληρωμή άμεσων ενισχύσεων και μέτρων στήριξης στα μικρά νησιά Αιγαίου έτους 2017.pdf

Βρείτε εδώ αναλυτικά τη λίστα με τις Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ 23 έως 26 Μαρτίου 2018.pdf

Νωρίτερα το Αgronews έγραφε:


Στόχο την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη 28 Μαρτίου έχει βάλει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος και των συνδεδεμένων, μετά και την έκδοση των σχετικών αποφάσεων με το ύψος των ενισχύσεων.

Το δρόμο άνοιξε την περασμένη Παρασκευή η υπογραφή των αποφάσεων με το ύψος των ενισχύσεων για μήλα, βιομηχανική ντομάτα και συμπύρηνα ροδάκινα, οι οποίες ανέρχονται για τα μήλα στα 47,7 ευρώ το στρέμμα, για τη βιομηχανική ντομάτα στα 67,3 ευρώ το στρέμμα και για τα ροδάκινα στα 16,5 ευρώ το στρέμμα.

Να σημειωθεί ότι το ύψος της ενίσχυσης στα μήλα και στο ροδάκινο κινούνται στο επίπεδο της τιμής αναφοράς, ενώ η συνδεδεμένη στη βιομηχανική ντομάτα ορίστηκε σημαντικά υψηλότερα από τα 51,7 ευρώ το στρέμμα που έδινε η τιμή αναφοράς.
Την ίδια ώρα, έτοιμη είναι και η απόφαση για την ειδική ενίσχυση βάμβακος που καθορίστηκε στα 73,3 ευρώ το στρέμμα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Κέντρο.
Να σημειωθεί ότι η φετινή πληρωμή για τη συνδεδεμένη βάμβακος θα αφορά περισσότερους παραγωγούς καθώς τις προηγούμενες ημέρες ο ΕΛΓΑ έστειλε στον Οργανισμό Πληρωμών καταστάσεις με καλλιεργητές που είχαν ζημιές από το πράσινο σκουλήκι, προκειμένου να «προσμετρηθούν» τα στοιχεία αυτά στο ποσό της συνδεδεμένης, που σημαίνει ότι σε κάποιες περιφέρειες θα μειωθεί το πλαφόν -όπως αυτό είχε οριστεί με σχετική απόφαση- χωρίς ωστόσο να αλλάζει κάτι στο ύψος της ενίσχυσης.
Στις πληρωμές αυτές θα συμπεριληφθούν  επίσης εξόφληση στο Κομφούζιο και κάποιες από τις ειδικές ενισχύσεις στα μικρά νησιά του Αιγαίου για το έτος 2017, στις οποίες ωστόσο δεν θα περιλαμβάνονται ενισχύσεις για παραδοσιακά τυριά, μαστίχα Χίου, αμπελώνες για παραγωγή οίνων ποιότητας (VQPRD) και για την πατάτα, καθώς σε αυτά τα προϊόντα δεν θα έχουν μέχρι τότε ολοκληρωθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι.
Επιπλέον, ο οργανισμός αναμένεται να προχωρήσει και σε εκκαθαρίσεις στη βασική ενίσχυση, το πρασίνισμα, την ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας και σε υπόλοιπα των συνδεδεμένων ενισχύσεων που πιστώθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Να σημειωθεί ότι αυτές οι μικροπληρωμές δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια, αφού θα πιστώνονται σταδιακά μέσα στον Απρίλιο, κάθε που ολοκληρώνεται ο διασταυρωτικός έλεγχος κάθε παρτίδας, διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Βρείτε εδώ τις σχετικές αποφάσεις

Συνδεδεμένη ενίσχυση στη βιομηχανική ντομάτα για το 2017.pdf

Συνδεδεμένη ενίσχυση στα συμπύρηνα ροδάκινα για το 2017.pdf

Συνδεδεμένη ενίσχυση στα μήλα για το 2017.pdf

πηγη: www.agronews.gr