Κλιμακωτή ασφάλιση ανάλογα την περιοχή σχεδιάζει ο ΕΛΓΑ

 26/03/2018

Στον κανονισμό του ΕΛΓΑ θα δημιουργηθεί ένα βασικό πακέτο ασφάλισης με επιπλέον καλύψεις.


Η αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και η υποχρεωτική ασφάλιση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών με έναν τρόπο, που θα δίνει στον αγρότη το δικαίωμα να επιλέξει τους κινδύνους που θέλει να καλύψει και το ύψος των ετήσιων ασφαλίστρων που μπορεί να πληρώσει, με στόχο την ανταποδοτικότητα των χρημάτων που θα καταβάλει, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης στην Ιεράπετρα μεταξύ του προέδρου του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ και αγροτικούς φορείς.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου - σε συνέχεια αντίστοιχης αγροτικών φορέων Ιεράπετρας και Σητείας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στην Αθήνα την Τετάρτη 14 Μαρτίου – συζητήθηκε διεξοδικά το πρόβλημα που υπάρχει με τις αποζημιώσεις των ανασφάλιστων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, που καταστράφηκαν από την ανεμοθύελλα στις 24 και 25 Ιανουαρίου, αλλά και τις επερχόμενες αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και όσα αφορούν την αγροτική ασφάλιση και των θερμοκηπίων.
Στη συνάντηση που έγινε στην αίθουσα «Μικρή Μελίνα» του Δήμου Ιεράπετρας, ο κ. Κουρεμπές, σύμφωνα με το radiolasithi.gr, σχολίασε πως οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες που έχουν πολύ μεγάλα κόστη είναι αδιανόητο να μην ασφαλίζονται από τους αγρότες, απ΄ τη στιγμή που το κόστος δεν είναι σημαντικό. Για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ ανέφερε πως αυτός πρόκειται να αναμορφωθεί και θα δημιουργηθεί ένα βασικό πακέτο ασφάλισης με επιπλέον καλύψεις.
Στα σχέδια του ΕΛΓΑ είναι και η κλιμακωτή ασφάλιση ανάλογα την επικινδυνότητα της κάθε περιοχής εφαρμόζοντας τη μέθοδο bonus malus. Αυτό σημαίνει πως περιοχές με μεγαλύτερη επικινδυνότητα για φυσικές καταστροφές θα έχουν αυξημένα ασφάλιστρα και το αντίθετο θα συμβαίνει σε περιοχές με μικρότερο κίνδυνο.
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας επιμέρους περιφερειακός κανονισμός μόνο για την Κρήτη που θα περιγράφει και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Αποζημιώσεις από ανεμοθύελλα
Στο μεταξύ ο δήμαρχος Ιεράπετρας και εκπρόσωποι των αγροτών, σύμφωνα με το neakriti.gr, δεν έμειναν καθόλου ικανοποιημένοι από όσα τους ανακοίνωσαν ο κ. Κουρεμπές και ο κ. Θραψανιώτης.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ξεκαθάρισε ότι μέχρι τέλη Μαΐου θα πληρωθούν οι ασφαλισμένοι παραγωγοί για τη ζημιά που είχαν από την ανεμοθύελλα στο φυτικό τους κεφάλαιο, ενώ οι ανασφάλιστοι θα αποζημιωθούν μόνο για τις πάγιες εγκαταστάσεις εφόσον ασφαλιστούν τώρα για το 2018 και παραμείνουν ασφαλισμένοι τουλάχιστον για μια τριετία.
Ο κ. Θραψανιώτης διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια να αποζημιωθούν και όσοι επλήγησαν και παραμένουν ανασφάλιστοι κατά το τρέχον έτος, θα συνεχιστεί.
Είπε ότι είναι δύσκολο, αλλά αν συνεχιστεί η πίεση προς τα συναρμόδια Υπουργεία ίσως επιτευχθεί ο στόχος που είναι να τους δοθεί μια εφάπαξ οικονομική βοήθεια, όπως εκείνη που πήραν οι πλημμυροπαθείς της Μάνδρας από τον λογαριασμό του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο δίνεται τέλος του χρόνου, εάν και εφόσον υπάρχει πλεόνασμα στα κρατικά έσοδα.
Να σημειωθεί ότι παρόντες στη σύσκεψη ήταν και ο διευθυντής του ΕΛΓΑ στην Κρήτη, Νίκος Δασκαλάκης, ο βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης, η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων Αργύρης Πανταζής, ενώ τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας εκπροσώπησε η Κατερίνα Τσικαλουδάκη. Μαζί με αυτούς στην μικρή αίθουσα συνεδριάσεων και ελάχιστοι αγρότες.

πηγη:www.agronews.gr