Καλαμπόκι: Οι βροχές καθυστερούν το αλώνισμα. Περιθώρια βελτίωσης των τιμών βλέπουν οι παραγωγοί

22/9/2015

Καλαμπόκι: Οι βροχές καθυστερούν το αλώνισμα. Περιθώρια βελτίωσης των τιμών βλέπουν οι παραγωγοί «Φρένο» στο αλώνισμα του καλαμποκιού σε όλη τη χώρα έβαλαν οι βροχές σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, παραγωγοί και εκπρόσωποι Αγροτικών Συνεταιρισμών από όλη τη χώρα. Όσον αφορά τις τιμές αυτές κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα
17 - 18 λεπτά το κιλό. Δεν λείπουν ωστόσο οι περιπτώσεις που έμποροι εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των αγροτών για μετρητά αγοράζουν ακόμα και με 15 λεπτά το κιλό. Παρόλα αυτά παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησης των τιμών το επόμενο δίμηνο αφού αφενός μεν οι φετινές εισαγωγές είναι μειωμένες αφετέρου σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν η φετινή ευρωπαϊκοί παραγωγή καλαμποκιού θα είναι μειωμένη κατά 9 εκατ. τόνους περίπου στους 65,6 εκατ. τόνους (πέρσι ήταν 75 εκατ. τόνους περίπου, - 15.8%). Εκτιμήσεις για μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής έχει κάνει και πρόσφατη έκθεση του USDA (στους 62,3 εκατ. τόνους, -17% σε σχέση με πέρσι).

Λάρισα

Για την πορεία της φετινής χρονιάς στη Λάρισα μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος: «το καλαμπόκι κόβεται μέχρι 18 λεπτά το κιλό. Τα χρήματα αυτά είναι πολύ λίγα όμως δεδομένου ότι το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά».

Καβάλα

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, κ. Κλέαρχος Σαραντίδης, μας αναφέρει: «ουσιαστικά ο κύριος όγκος της συγκομιδής ξεκινάει τώρα. Αν και αυτή την στιγμή υπάρχουν πιέσεις στην αγορά εκτιμούμαι ότι η τιμή τους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα ανέβει αρκετά. Σήμερα οι τιμές είναι στα 15 λεπτά το κιλό». Να σημειωθεί φέτος τα στρέμματα που έχουν καλλιεργηθεί στην Καβάλα είναι μειωμένα σε ποσοστό περίπου 20% σε σχέση με πέρσι ωστόσο η παραγωγή αναμένεται καλή.

Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Τσιχήτα, πρόεδρο της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης Α.Ε. – ΕΑΣΘ: «ο αλωνισμός ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες αλλά μας σταμάτησε η βροχή. Αναμένουμε λοιπόν να “ανοίξει” ο καιρός για να συνεχίσουμε».
Και πρόσθεσε: «οι τιμές που… παίζουν αυτή την στιγμή στην αγορά κυμαίνονται από 15,5 λεπτά το κιλό έως 17 λεπτά το κιλό. Το 17άρι και πάνω είναι σχετικά καλή τιμή όμως δεν ισχύει το ίδιο και για το 15αρι».

Ηλεία

Και στην Ηλεία σύμφωνα με τον κ. Γεράσιμο Καλλιμώρο, Πρόεδρο της ΕΑΣ Πύργου – Ολυμπίας, το αλώνισμα διεκόπη από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Ειδικότερα, ο κ. Καλλιμώρος μας αναφέρει: «οι τιμές που είναι στα 18 λεπτά το κιλό αλλά ακόμα δεν έχουμε μπει στον κύριο όγκο της παραγωγής λόγω των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών».

πηγη:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου