Πτώση 59% φέτος στη ζήτηση βάμβακος της Κίνας

22/10/2015

Γιαννακοπούλου Φανή 
Σε χαμηλά όλων των εποχών βρέθηκε η κινεζική ζήτηση για βαμβάκι το Σεπτέμβριο, καθώς τα μεγάλα εγχώρια αποθέματα μειώνουν την εξάρτηση για ξένο προϊόν και η οικονομία της χώρας επιβραδύνεται.
Συγκεκριμένα, η Κίνα εισήγαγε μόνο 50.900 τόνους βαμβάκι το Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πτώση κατά 59% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα CNCotton.

Πρόκειται για τα πιο χαμηλά επίπεδα εισαγωγής βαμβακιού από το 2005 και ο 2ος συνεχόμενος μήνας που οι εισαγωγές σημειώνουν πτώση. Το USDA εκτιμά ότι οι εισαγωγές βαμβακιού της Κίνας θα κινηθούν σε χαμηλά 13-ετών για τη σεζόν 2015/2016. Μάλιστα, τους πρώτους 9 μήνες του 2015 οι κινεζικές εισαγωγές βαμβακιού έπεσαν κατά 42% στους 1,16 εκατ. τόνους σε σχέση με πριν ένα χρόνο.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες στους εμπόρους όσον αφορά την ποιότητα των κινεζικών αποθεμάτων βαμβακιού μιας και μεγάλες ποσότητες έχουν κρατηθεί σε δέματα για πολλά χρόνια, γεγονός που καθιστά την ίνα εύθραυστη και λιγότερο ελαστική. Μάλιστα, σημειώνεται έλλειμμα καλής ποιότητας βαμβακιού στην Κίνα, σύμφωνα με τον οίκο Reinhart που δραστηριοποιείται στο εμπόριο του προϊόντος. «Καθώς η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη, εντείνονται οι ανησυχίες για την ποιότητα του προϊόντος στην επαρχία Σιντζιάνγκ», αναφέρουν αναλυτές της  Reinhart. Αυτή η εκτίμηση,  αφήνει περιθώρια για αύξηση της κινεζικής ζήτησης το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την αναλύτρια Judith Ganes-Chase «η κατανάλωση βαμβακιού στις αναδυόμενες αγορές θα υποχωρήσει χωρίς καμιά αμφιβολία και αυτό αναμένεται να πιέσει τις διεθνείς τιμές».

Παρόλα αυτά, υπάρχει μια θετική είδηση από την κινεζική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης διευκολύνοντας το δανεισμό από τις τοπικές κυβερνήσεις και τις μικρές αγροτικές επιχειρήσεις. «Αυτή η κίνηση του Πεκίνου έφερε στήριξη της αγοράς και του χρηματιστηρίου», υποστηρίζει ο εμπορικός οίκος Reinhart και συμπληρώνει ότι «μένει τώρα να δούμε αν αυτό είναι αρκετό για να επανεκκινήσει η κινεζική οικονομία».


(Με πληροφορίες από: Reuters, Agrimoney)
 
πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου