Δανεισμός και φορολογικά κίνητρα στο νέο Αναπτυξιακό

26/10/2015

Μπόνους µε θέσεις εργασίας, αδειοδοτήσεις κατά παρέκκλιση στα κίνητρα, ενώ στο παιχνίδι µπαίνουν και τα ιδιωτικά γραφεία.Τσατσάκης Γιάννης
Στη ριζική αλλαγή της γενικής φιλοσοφίας και του είδους των ενισχύσεων του νέου Αναπτυξιακού, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονοµικών, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, καθώς τα διαθέσιµα κονδύλια είναι ελάχιστα και οι απλήρωτοι δικαιούχοι του προηγούµενου νόµου σχηµατίζουν…. ουρά.

Μπόνους µε θέσεις εργασίας, αδειοδοτήσεις κατά παρέκκλιση στα κίνητρα, ενώ στο παιχνίδι µπαίνουν και τα ιδιωτικά γραφεία.
Έτσι το υπουργείο ετοιµάζεται να ρίξει στο τραπέζι ένα ευρύ φάσµα φορολογικών απαλλαγών που ξεκινούν από το αφορολόγητο αποθεµατικό και φτάνουν µέχρι το συµψηφισµό οφειλών και την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής µερισµάτων για όσες εταιρείες επενδύουν τα κέρδη τους.
Με την κατάργηση των άµεσων ενισχύσεων να θεωρείται δεδοµένη (ελλείψει πόρων), χρηµατοδοτήσεις θα προβλέπονται πλέον µόνο για ειδικές περιπτώσεις και θα έχουν τη µορφή µακροπρόθεσµων δανείων µε χαµηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους αποπληρωµής. Κοµβικός ρόλος προβλέπεται για το ΕΤΕΑΝ που θα επιφορτισθεί µε την ενίσχυση των σχεδίων µικροµεσαίων επιχειρήσεων.

Ο τρίτος άξονας παρεµβάσεων αφορά τη γραφειοκρατία σχετικά με την κατά παρέκκλιση- εφόσον κριθεί αναγκαίο- έγκριση των επενδυτικών σχεδίων και την πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας. Παράλληλα το οικονοµικό επιτελείο δείχνει διατεθειµένο να βάλει στο παιχνίδι και τα ιδιωτικά γραφεία τόσο για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων όσο και για την παρακολούθηση των επιχειρήσεων.

Φορολογικά κίνητρα
1. Φορολογική απαλλαγή που θα υπολογίζεται µε ποσοστό ανάλογο του επενδυτικού σχεδίου. Θα προσφέρεται µε την διαδικασία αφορολόγητου αποθεµατικού όπως και στο παρελθόν σε παρόµοιες πολιτικές κινήτρων.
2. Η φοροαπαλλαγή αυτή δε θα αφορά µόνο µελλοντικά κέρδη αλλά εναλλακτικά θα προσφέρεται ως συµψηφισµός µε παλαιές οφειλές. µεη φορολογική αυτή απαλλαγή θα µπορούσε να µην υπολογίζεται µόνο σε µελλοντικά κέρδη αλλά να συµψηφίζεται και µε παλαιές οφειλές.
3. Φορολογικές απαλλαγές για τις περιπτώσεις που στο επενδυτικό σχέδιο προβλέπεται συγκεκριµένος αριθµός θέσεων εργασίας.
4. Εξετάζεται η απαλλαγή από την υποχρεωτική διανοµή µερίσµατος για κάθε εταιρεία που εµφανίζει χαµηλή κερδοφορία.

Απλοποιηµένο το νέο καθεστώς αδειοδότησης
Στα πλαίσια του νέου αναπτυξιακού παράλληλα προβλέπονται τα εξής:
- Για επενδύσεις που θα κρίνονται «σηµαντικές» (πιθανότατα συγκεντρώνοντας συγκεκριµένη βαθµολογία ή ανάλογα µε το ύψος τους) θα προσφέρεται µακροπρόθεσµος δανεισµός µε χαµηλό επιτόκιο ή άτοκο δάνειο µε µεγάλη διάρκεια αποπληρωµής και µε χαριστική περίοδο.
-Έκδοση αδειών ακόµα και µε διαδικασίες κατά παρέκκλιση, όπου συναντώνται σοβαρά εµπόδια.
-Απλοποιηµένο καθεστώς αδειών για επενδύσεις που θα ξεπερνούν ένα συγκεκριµένο όριο προϋπολογισµού.
  -Πλήρης ψηφιοποίησης του συστήµατος εκδόσεως των αδειών και παρακολούθησης του συστήµατος εφαρµογής των όρων των αδειών.
-∆υνατότητας διαπίστευσης ιδιωτικών γραφείων για έκδοση αδειών και παρακολούθηση της λειτουργίας και της εφαρµογής των υποχρεώσεων.

πηγη:www.agronews.gr