Διατηρούν την ανοδική τους δυναμική τα σιτηρά στο α' εξάμηνο του 2013


  11/12/2012 - 11:33 πμ

Υψηλές τιμές σε όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου και αστάθεια στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, προβλέπει για τα δημητριακά και τους ελαιούχους σπόρους η επενδυτική τράπεζα Rabobank.Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια αγορά των αγροτικών προϊόντων εξακολουθεί να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί και παραμένει ευμετάβλητη εξαιτίας των απρόσμενα χαμηλών αποθεμάτων σε βασικά προϊόντα, όπως το καλαμπόκι. Ιδιαίτερα στο σιτάρι, τα παγκόσμια αποθέματα υποχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και σύμφωνα με την έκθεση η παγκόσμια αγορά δείχνει να μην «αντέχει» μια δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με μειωμένη παραγωγή.
Οι τιμές δημητριακών και ελαιούχων σπόρων προβλέπεται να πραγματοποιήσουν ένα ανοδικό ράλι στο α' τρίμηνο του 2013, καθώς λόγω της μειωμένης παραγωγής οι τιμές ωθούνται σε υψηλότερα επίπεδα.
Οι τιμές δημητριακών και ελαιούχων σπόρων προβλέπεται να πραγματοποιήσουν ένα ανοδικό ράλι στο α' τρίμηνο του 2013, καθώς λόγω της μειωμένης παραγωγής οι τιμές ωθούνται σε υψηλότερα επίπεδα.
Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει σε αναλυτικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα Agrenda, οι τιμές των δημητριακών και των ελαιούχων σπόρων, προβλέπεται να πραγματοποιήσουν ένα ανοδικό ράλι στο πρώτο τρίμηνο του 2013, καθώς η μειωμένη παραγωγή πιέζει και οι τιμές ωθούνται σε υψηλότερα επίπεδα για να περιορίσουν τη ζήτηση. Τα τρέχοντα επίπεδα της παγκόσμιας κατανάλωσης -ιδιαίτερα στο καλαμπόκι, το σιτάρι και τη σόγια- φαίνεται πως εξαντλούνται με γοργούς ρυθμούς, δεδομένης της χαμηλής παραγωγής την περίοδο 2011/12 σε αρκετές σημαντικές περιοχές καλλιέργειας τόσο στο βόρειο, όσο και στο νότιο ημισφαίριο. Οι υψηλές τιμές στις αρχές του χρόνου θα ενθαρρύνουν επίσης την αύξηση της σποράς και ίσως οδηγήσουν σε νέα ρεκόρ καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Σε περίπτωση που τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν και δεν υπάρξουν προβλήματα με τις καιρικές συνθήκες, τότε αναμένεται αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών στη διεθνή αγορά. Το σενάριο των ομαλών καιρικών συνθηκών, όμως, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να επιβεβαιωθεί, αφού τα τελευταία χρόνια τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν ενταθεί, ενώ ήδη η ξηρασία εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα σε αρκετές αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ.
Βαμβάκι και ζάχαρη
Όσον αφορά το βαμβάκι και τη ζάχαρη, τα θεμελιώδη παραμένουν ισορροπημένα και οι τιμές αναμένεται να κινηθούν σταθεροποιητικά. Σύμφωνα με την Rabobank, οι τρέχουσες τιμές του βαμβακιού βρίσκονται σε επίπεδα που ευνοούν τις συναλλαγές και αντικατοπτρίζουν την ελάχιστη «δίκαια» τιμή, κάτι που έχουν αντιληφθεί και οι επενδυτές, αυξάνοντας τις αγορές τους.
Σύμφωνα με τον Λουκ Τσάντλερ, επικεφαλής στο τμήμα έρευνας των αγροτικών αγορών της Rabobank, «η αδύναμη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και η συνεχιζόμενη μακροπρόθεσμη αβεβαιότητα, είναι πιθανό να προκαλέσουν μια ελαφρά μείωση στη ζήτηση των αγροτικών προϊόντων το 2013. Ωστόσο εκτιμάται πως όσο το δολάριο παραμένει αδύναμο, η ισοτιμία θα στηρίζει τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Οι τοποθετήσεις των κερδοσκόπων είναι επίσης ευαίσθητες στη μακροοικονομική αβεβαιότητα, με το ρίσκο να παραμένει αυξημένο, όπως και το 2012. Λαμβάνοντας υπόψη το δείκτη τιμών S&P Agri, η επενδυτική τράπεζα αναμένει μια διόρθωση της τάξης του 10% το 2013.

Σκαρφαλώνουν ακόµη πιο ψηλά το πρώτο εξάµηνο του 2013
Οι διεθνείς τιμές του βαμβακιού προβλέπεται να διατηρηθούν σταθερές στα σημερινά επίπεδα στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Η διεθνής τιμή του σιταριού προβλέπεται πως θα αυξηθεί στα 9,10 δολάρια το μπούσελ στο πρώτο τρίμηνο του 2013 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διόρθωση κατά 23%, στα 7 δολάρια το μπούσελ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Στο καλαμπόκι αναμένεται διόρθωση κατά 24% μέχρι το τέλος της χρονιάς, στα 6 δολάρια το μπούσελ. Ωστόσο παρά τις προβλέψεις για διόρθωση, στις αρχές του 2013 αναμένεται περαιτέρω άνοδος των τιμών που τελικά θα προκαλέσει μείωση της παγκόσμιας ζήτησης.

Η ζάχαρη αναμένεται να σημειώσει διόρθωση κατά 5% τους επόμενους 12 μήνες, καθώς η παγκόσμια παραγωγή υπολογίζεται πως θα προκαλέσει πλεόνασμα 5,9 εκατ. τόνων. Η διεθνής τιμή της σόγιας εκτιμάται πως θα υποστηριχτεί το πρώτο τρίμηνο του 2013, εξαιτίας της μειωμένης προσφοράς στο διεθνές εμπόριο, ενώ στη συνέχεια αναμένεται διόρθωση, καθώς θα αποκατασταθεί η προσφορά από το προϊόν της σοδειάς του 2013.

Η τιμή του καφέ αναμένεται να ενισχυθεί το 2013, βρίσκοντας στήριγμα στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης και την μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων. Οι τιμές του κακάο προβλέπεται να διατηρηθούν σταθερές και πιθανόν να σημειωθεί μια ελαφρά ανοδική τάση την επόμενη χρονιά, εξαιτίας των μειωμένων αποθεμάτων.
Είδος εν ανεπαρκεία το σιτάρι και στα δύο ηµισφαίρια
Εκρηκτικό είναι το κλίμα στην παγκόσμια αγορά του σιταριού, με τις τιμές να παραμένουν κοντά στα επίπεδα ρεκόρ που είχαν σημειωθεί το 2008, αφού μετά τη μειωμένη παραγωγή στο βόρειο ημισφαίριο, ανάλογη εικόνα αναμένεται να παρουσιάσει η παραγωγή και στο νότιο ημισφαίριο.
Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή σιταριού στη Βραζιλία εκτιμάται σε 4,4 εκατ. τόνους, έναντι 5,7 εκατ. τόνων πέρσι, ενώ θεωρείται πως η Αργεντινή είναι πιθανό μειώσει τις εξαγωγές της, καθώς οι ποιότητες υπέφεραν από τις βροχές, όπως άλλωστε και στην Αυστραλία.
Την ίδια στιγμή τα αποθέματα σιτηρών στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας (Ουκρανία, Ρωσία, Καζακστάν) θα μειωθούν κατά 55% την τρέχουσα περίοδο και οι εισαγωγές σιτηρών στη Βρετανία (παραδοσιακά εξαγωγική χώρα) αναμένεται να ανέλθουν σε 2 εκατ. τόνους, εξαιτίας της υποβάθμισης των βρετανικών σιτηρών λόγω συνεχών βροχοπτώσεων.
Αυξημένες εξαγωγές για την ΕΕ
Παράλληλα το ισοζύγιο της Ε.Ε. εξακολουθεί να επιβαρύνεται περαιτέρω με νέες πωλήσεις προς τις Τρίτες Χώρες. Πρόσφατα η Αλγερία αγόρασε 375.000 τόνους γαλλικό σιτάρι, η Γερμανία πραγματοποιεί διερευνητικές επαφές για πωλήσεις προς τη Βραζιλία και τη Βρετανία (για λόγους ποιότητας), ενώ αναμένεται νέα σημαντική ζήτηση από την Αίγυπτο. Οι συνολικές εξαγωγές από την Ε.Ε. ανέρχονται ήδη σε 7,3 εκατ. τόνους, 12% αυξημένες συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Εξάλλου, η Ε.Ε. προχώρησε σε διατήρηση των μηδενικών δασμών για την εισαγωγή μαλακού σιταριού και κριθαριού εντός των υφιστάμενων ποσοστώσεων – έως τον Ιούνιο του 2013, σε μια προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στην εσωτερική αγορά.
Στη Ρωσία, μια από τις μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής σιτηρών, η σοδειά της επόμενης χρονιάς προβλέπεται κοντά στους 84 εκατ. τόνους, αυξημένη σε σύγκριση με τους 70,5 εκατ. τόνους της φετινής χρονιάς, αλλά πιο κάτω από τα επίπεδα του 2011, όπως προκύπτει  από εκτιμήσεις των αναλυτών της Sovecon. Στη διάρκεια του 2011, η σοδειά της Ρωσίας –της τρίτης μεγαλύτερης χώρας σε εξαγωγές σιταριού- είχε ανέλθει στους 94 εκατ. τόνους σιτηρών, εκ των οποίων 56 εκατ. τόνους σιταριού.
∆εν φτάνουν οι εκτάσεις για τις ανάγκες της Κίνας
Υψηλή είναι η εξάρτηση της Κίνας από τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, σύµφωνα µε τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του αγροτικού τοµέα του κυβερνώντος κόµµατος της χώρας, Τσεν Ξιβέν.
Σύµφωνα µε τον Κινέζο αξιωµατούχο, η αγροτική παραγωγή της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες δεν κατάφερε να ακολουθήσει την άνθιση που σηµειώθηκε στην οικονοµία της χώρας, µε αποτέλεσµα η διατροφή των κατοίκων να βασίζεται στις εισαγωγές.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τους πρώτους 10 µήνες του 2012, οι εισαγωγές ρυζιού της Κίνας τετραπλασιάστηκαν, στους 1,98 εκατ. τόνους, ένα δηµητριακό στο οποίο η χώρα ήταν αυτάρκης για πολλά χρόνια.

Τα τελευταία τρία χρόνια η Κίνα έχει διαµορφώσει αρνητικό ισοζύγιο στο εµπόριο των αγροτικών προϊόντων, κάτι που έχει συµβεί µόλις 7 φορές τα τελευταία 50 χρόνια, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του αµερικανικού Υπ. Γεωργίας USDA. Οι εισαγωγές της Κίνας στο καλαµπόκι εξακολουθούν να αυξάνονται, ενώ φέτος για πρώτη χρονιά η χώρα κυριαρχεί και στις εισαγωγές σιταριού. Σύµφωνα µε τον αναλυτή Κρις Γκάντ της επενδυτικής Macquarie, «η αυξηµένη ζήτηση για ποιοτικό σιτάρι από την Κίνα, έρχεται ως φυσιολογική εξέλιξη της ιστορίας της στα πλαίσια της οικονοµικής ανάπτυξης». Η αύξηση του βιοτικού επιπέδου των Κινέζων, οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για ποιοτικά προϊόντα σιταριού, αυξάνοντας σε µεγάλο βαθµό τις εισαγωγές.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία, η Κίνα χρειάζεται να καλλιεργήσει περίπου 400 εκατ. στρέµµατα περισσότερα -µια έκταση στο µέγεθος της Ζιµπάµπουε- για να καταφέρει να αντικαταστήσει τις εισαγωγές µε εγχώρια προϊόντα. Αυτό σηµαίνει πως θα πρέπει να αυξήσει τις καλλιεργούµενες εκτάσεις της κατά 25%. Είναι γνωστό πως το 1/5 του παγκόσµιου πληθυσµού της γης είναι κάτοικοι της Κίνας, ενώ η χώρα διαθέτει µόλις το 10% των παγκόσµιων εκτάσεων µε αροτραίες καλλιέργειες. «Η απαλλοτρίωση της αγροτικής γης έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η βιοµηχανοποίηση και η αστικοποίηση έχουν αυξηθεί», σύµφωνα µε την ανακοίνωση του Κρατικού Συµβουλίου.

Ήδη 230 εκατ. Κινέζοι αγρότες έχουν µεταναστεύσει στα αστικά κέντρα τον τελευταίο αιώνα, µειώνοντας σταδιακά την παραγωγική δυναµική του αγροτικού τοµέα. «Τα επόµενα 5-10 χρόνια είναι µια κρίσιµη περίοδος για την ανάπτυξη του αγροτικού τοµέα της Κίνας, µε τους συντελεστές όπως η γη, το νερό και το εργατικό δυναµικό να περιορίζονται» ανέφερε αξιωµατούχος στο πρόσφατο συνέδριο του κυβερνώντος Κουµµουνιστικού Κόµµατος.