Αυστηρή μέτρηση των ρύπων της γεωργίας από το 2013

27/12/2012 - 10:05 πμ

Από το 2013, οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο για τις εκπομπές ρύπων της δασοκομίας, αλλά και εκείνων που προέρχονται από καλλιέργειες και βοσκή.
Στην αυστηρή μέτρηση των εκπομπών ρυπων που προέρχονται από τη χρήση γης, την αλλαγή χρήσεων γης και τη δασοκομία (LULUCF), καλούνται να προχωρούν από το 2013 τα κράτη-μέλη μετά τους εναρμονισμένους λογιστικούς κανόνες που συμφωνήθηκαν  μετά τις συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2013, οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν  υπόψη όχι μόνο για τις εκπομπές ρύπων  της δασοκομίας, αλλά και εκείνων που προέρχονται από καλλιέργειες και βοσκή - πέρα από δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από το μπλοκ στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα.

Σχέδια δράσης, λογιστικοί κανόνες και μηχανισμός για εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

Η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (Κορεπέρ) Ι ενέκρινε την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου, το τελικό συμβιβαστικό πακέτο, που συμφωνήθηκε μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τους λογιστικούς κανόνες και τα σχέδια δράσης για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και των απορροφήσεων που προκύπτουν από δραστηριότητες που σχετίζονται με τη χρήση γης, αλλαγή χρήσης γης και τη δασοκομία (LULUCF). Η συμφωνία προέκυψε από τον τρίλογο της 13ης Δεκεμβρίου.

Με την προτεινόμενη απόφαση θεσπίζονται λογιστικοί κανόνες για τις εκπομπές και απορροφήσεις αερίων θερμοκηπίου στη δασοκομία και τη γεωργία, τους τελευταίους μεγάλους τομείς όπου δεν υπάρχουν κανόνες σε ενωσιακή κλίμακα.

Τα δάση και οι γεωργικές εκτάσεις καλύπτουν πάνω από τα 3/4 της έκτασης της ΕΕ και περιέχουν σημαντικά φυσικά αποθέματα άνθρακα, αποτρέποντας τη διαφυγή του στην ατμόσφαιρα, γεγονός που τα καθιστά σημαντικά για την κλιματική πολιτική. Η αύξηση της ικανότητας «παγίδευσης» άνθρακα κατά μόλις 10 ποσοστιαίες μονάδες –για παράδειγμα μέσω βελτιωμένης διαχείρισης των δασών ή των χορτολειβαδικών εκτάσεων– θα απαλλάξει την ατμόσφαιρα από τις ετήσιες εκπομπές 10 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

Παρά το γεγονός ότι οι εκπομπές και απορροφήσεις από χρήσεις γης, αλλαγές χρήσεων γης και δασοκομία, υποβάλλονται  στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) και εν μέρει λογιστικά σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, ο τομέας παρέμεινε εκτός των κλιματικών δεσμεύσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια, λόγω της αναγνώρισης των σοβαρών ελλείψεων σε διεθνείς λογιστικούς κανόνες για τις εκπομπές από αυτό τομέα.

Ο κύριος στόχος της παρούσας απόφασης είναι η θέσπιση ισχυρών και ολοκληρωμένων λογιστικών κανόνων για τις χρήσεις γης, αλλαγές χρήσεων γης και δασοκομία, καθώς και να επιτρέψουν τη μελλοντική ανάπτυξη της πολιτικής για την πλήρη ένταξη του τομέα σε δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Για το σκοπό αυτό, η παρούσα απόφαση θεσπίζει ένα πλαίσιο για:

  • τους γενικούς λογιστικούς κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται
  • τους ειδικούς λογιστικούς κανόνες για τη δάσωση, την αναδάσωση, την αποψίλωση  και τη διαχείριση των δασών, τις αλλαγές στις δεξαμενές συγκομιδής προϊόντων ξύλου, διαχείριση καλλιεργειών, διαχείριση βοσκότοπων, αποκατάσταση της φυτοκάλυψης , και αποστράγγιση των υγροτόπων και επανύγρανση.
  • την υποχρέωση λογιστικής αναφοράς για τα κράτη μέλη όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από πηγές και απορροφήσεις από καταβόθρες, που σχετίζονται με γεωργικές και δασοκομικές δραστηριότητες στον τομέα και εθελοντική λογιστική αναφορά για επαναφύτευση και την αποστράγγιση των υγροτόπων και επανύγρανση.
  • τους ειδικούς κανόνες για τη λογιστική αναφορά για τις φυσικές διαταραχές.
Επίσης, προέκυψε έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις το τελικό συμβιβαστικό κείμενο μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου για ένα Κανονισμό σχετικά με ένα Μηχανισμό για την Παρακολούθηση και την Υποβολή Εκθέσεων Αερίων του Θερμοκηπίου (MMR). Η συμφωνία προέκυψε από τρίλογο που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου.

Τα έγκαιρα και ακριβή δεδομένα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι καίρια για να εξακριβωθεί κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της βρίσκονται σε πορεία επίτευξης των στόχων τους σχετικά με τις εκπομπές, για τη χάραξη στιβαρών νέων πολιτικών αντιμετώπισης της κλιματικής πρόκλησης.

Οι ισχύοντες κανόνες βασίζονται στην ισχύουσα Απόφαση 280/2004/ΕΕ που αναφέρεται σε μηχανισμό παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Ο νέος Κανονισμός αναθεωρεί την Απόφαση και την ευθυγραμμίζει με τις απαιτήσεις της δέσμης μέτρων του 2009 για το κλίμα και την ενέργεια. Σε ορισμένα σημεία προχωρεί ένα βήμα παραπέρα από το Πρωτόκολλο του Κιότο, καθώς προβλέπει μεγαλύτερη διαφάνεια των παρεχόμενων δεδομένων και πληροφοριών και εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις της ΕΕ που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Οι βασικοί στόχοι του εν λόγω Κανονισμού μέσω της αναθεώρησης της Απόφασης 280/2004/ΕΕ είναι:

  • να διευκολυνθεί η περαιτέρω εξέλιξη του καινοτόμου ενωσιακού συνδυασμού πολιτικών για το κλίμα, με την κάλυψη των εκπομπών που προέρχονται από τη χρήση γης, τις αλλαγές χρήσης γης και τη δασοκομία, τις αερομεταφορές και μεταξύ άλλων τομέων, και με τη στήριξη της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή
  • να βοηθηθούν η ΕΕ και τα κράτη μέλη στην παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά την επίτευξη των σχετικών με τις εκπομπές στόχων τους για την περίοδο 2013-2020
  • να βελτιωθεί περαιτέρω η ποιότητα των υποβαλλόμενων δεδομένων
  • να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση της ΕΕ και των κρατών μελών με τις τρέχουσες και μελλοντικές διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για την υποβολή στοιχείων σχετικά με την οικονομική και τεχνική στήριξη που παρέχεται στις αναπτυσσόμενες χώρες και για τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες της Κοπεγχάγης (2009) και του Κανκούν (2010)
  • να θεσπιστούν επιχειρησιακοί κανόνες για να υποβάλλουν τα κράτη μέλη στοιχεία σχετικά με την αξιοποίηση των εσόδων τους από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής στο πλαίσιο του ενωσιακού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής (ΣΕΔΕ) κλπ.