H
συγκοµιδή γίνεται όταν οι κόνδυλοι ωριµάσουν εντελώς,
εκτός βέβαια αν
πρόκειται οι πατάτες να εξαχθούν σαν πρώιµες, κοινώς "σκρέιπερς".
Όταν
πρόκειται για πατάτες που θα διατηρηθούν για αρκετό χρονικό διάστηµα
στην αποθήκη, η συγκοµιδή µπορεί να αρχίσει µόνο όταν η επιδερµίδα των
κονδύλων δεν ανασηκώνεται εύκολα µε τη σχετική πίεση του αντίχειρα και
όταν οι εδαφικές συνθήκες είναι κατάλληλες (όχι µε πολύ ψηλή υγρασία).
Για
να ωριµάσει καλά η επιδερµίδα της πατάτας και για να µπορέσει έτσι να
διατηρηθεί για αρκετό χρόνο γίνεται η λεγόµενη "αποφύλλωση" της
πατατοφυτείας µε χηµικά ή φυσικά µέσα. Σ' αυτή την περίπτωση η
καταστροφή του φυλλώµατος γίνεται συνήθως 15-20 ηµέρες πριν την
εκρίζωση.
πηγη: www.easdrama.gr