Πολιτική επικοινωνία και ισορροπίες, η επίσκεψη Σαμαρά στην πλατεία Βάθη

19/12/2012 - 09:37 πμ

Στα στενά όρια της πολιτικής επικοινωνίας περιορίσθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού την Τρίτη στην πλατεία Βάθη, με την καταβολή του υπολοίπου του τσεκ να δίνει τον τόνο της ημέρας και να ακολουθούν κάποιες θολές πρώτες σκέψεις για τα διαρθρωτικά μέτρα ενίσχυσης του αγροτικού χώρου στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Από τα μέτρα που συζητήθηκαν ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιμονή στην εφαρμογή του μέτρου της πρώτης εγκατάστασης των νέων αγροτών με πριμοδότηση που μπορεί να φθάνει και τις 50.000 ευρώ.Από τα μέτρα που συζητήθηκαν ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιμονή στην εφαρμογή του μέτρου της πρώτης εγκατάστασης των νέων αγροτών με πριμοδότηση που μπορεί να φθάνει και τις 50.000 ευρώ.

Έτσι, το φορολογικό για παράδειγμα, παρ’ ότι απασχόλησε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απασχόλησε μόνο ως προς την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος, ενώ δεν αξιολογήθηκε ως προς τις δυνατότητές του να αποτελέσει «εργαλείο» για την ευκολότερη και οικονομικότερη πρόσβαση των αγροτών σε παραγωγική γη.
Από τα μέτρα που συζητήθηκαν ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιδέα προώθησης προγράμματος για κάλυψη του αγροτικού εισοδήματος από τις μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, όπως επίσης και η επιμονή στην εφαρμογή του μέτρου της πρώτης εγκατάστασης των νέων αγροτών με πριμοδότηση που μπορεί να φθάνει και τις 50.000 ευρώ.
Πιστώθηκαν οι λογαριασμοί
Τα πρώτα sms στα κινητά τηλέφωνα των δικαιούχων με την πίστωση του υπολοίπου 50% της ενιαίας ενίσχυσης έχουν ήδη σταλεί από την Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου και τα χρήματα θα ειναι διαθέσιμα από το απόγευμα μέσω των ΑΤΜ και την Τετάρτη από τα ταμεία των τραπεζών. Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι παρακρατήθηκε υπέρ ΕΛΓΑ η δεύτερη δόση της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων στις 18/12/2012 έγινε η πληρωμή της Εξόφλησης της Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2012 για 682.782 δικαιούχους με ποσό 1.009.582.294,33 ευρώ.       

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Στα πλαίσια μιας συνεχούς προσπάθειας στήριξης των αγροτών του τόπου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιτυγχάνει για τρίτη χρονιά, όχι μόνο να μην αποκλίνει από το πρόγραμμα πληρωμών που ανακοινώνει στην αρχή κάθε έτους, αλλά να πραγματοποιεί νωρίτερα από κάθε άλλη φορά την πληρωμή εξόφλησης της Ενιαίας Ενίσχυσης Έτους 2012, συμβάλλοντας έτσι στην δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των Αγροτών και της Πολιτείας.
Η πληρωμή αφορά περίπου 683.000 δικαιούχους και το ποσό πληρωμής είναι περίπου 1.100.000.000 €. Τα αντίστοιχα ποσά πληρωμής θα είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς των δικαιούχων από σήμερα (Τρίτη) αργά το απόγευμα.
Μέσω της γνωστής πλέον διαδικτυακής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ (http://www.opekepe.gr/sdip.asp), οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται, τόσο για το καταβληθέν ποσό, όσο και για τυχόν προβλήματα ή σφάλματα κατά την υποβολή της αίτησης και για τα οποία δεν κατέστη δυνατή η πληρωμή της εξόφλησης. Η πληρωμή των δικαιούχων με προβλήματα θα γίνει μετά την διόρθωση των σφαλμάτων μαζί με την πληρωμή των συνδεδεμένων καθεστώτων.
Συμβάλλοντας στην υλοποίηση του e-ΥπΑΑΤ, με αφορμή την πληρωμή της εξόφλησης της Ενιαίας Ενίσχυσης Έτους 2012, 220.000 περίπου δικαιούχοι που είχαν δηλώσει τον αριθμό του κινητού τους κατά την υποβολή της αίτησης έλαβαν προσποιημένο SMS με τα στοιχεία της πληρωμής τους. Η εν λόγω ψηφιακή υπηρεσία υλοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου ‘Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας Αγροτικές Ψηφιακές Υπηρεσίες (eΥπΑΑΤ)’ που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Ψηφιακή Σύγκλιση’. Επιπρόσθετα, οι δικαιούχοι μπορούν να πληροφορούνται για το ποσό πληρωμής και από την τηλεφωνική γραμμή 1540.
Υπηρετώντας τον ρόλο του ως ένας από τους κεντρικούς φορείς υποστήριξης του Νόμου της Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ καινοτομεί υπηρετώντας την διαφάνεια και την διοικητική απλούστευση, καθώς μέσω της ενιαίας αίτησης επετεύχθη για δεύτερη χρονιά να πληρωθεί ταυτόχρονα και η ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ (περίπου συνολικά του ποσού των 110.000.000 € από τις πληρωμές της προκαταβολής και της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης).

Συνάντηση στην πλατεία Βάθη
Να σχεδιαστεί σωστά το αύριο της γεωργίας" δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, «σήμερα πιστώνονται στους λογαριασμούς των αγροτών και των κτηνοτροφών ποσά λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ, χρήματα που αποτελούν σημαντική ένεση ρευστότητας σε συνέχιση της εξισωτικής αποζημίωσης και του αγροτικού πετρελαίου», τονίζοντας ότι «οι πληρωμές στην ώρα τους να μην αποτελούν είδηση και να είναι ο κανόνας».

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης «να μπει τέλος στις επιχορηγήσεις στον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό και τα χρήματα του ΕΛΓΑ να πάνε σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών». Ανέφερε, επίσης, ότι το υπουργείο έχει την εντολή να επιταχύνει τις διαδικασίες για επιχειρηματικές επενδύσεις σε μεταποίηση και εξαγωγές, προσθέτοντας ότι -όπως ενημερώθηκε- περισσότερες από 300 επιχειρήσεις δημιουργούνται ή επεκτείνονται.

Νέα ΚΑΠ

Το παρόν στη μάχη για τη νέα ΚΑΠ έδωσε ο κ. Σαμαράς, ώστε «να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα αγροτικά κονδύλια για τη νέα περίοδο 2014-2020», ενώ ο κ. Τσαυτάρης καθησύχασε τους αγρότες λέγοντας ότι «ο κόσμος νομίζει ότι τελειώνουν οι επιδοτήσεις στο τέλος του 2013. Το σύνθημα στην Ευρώπη είναι το «Food Security», δηλαδή αυτάρκεια στα τρόφιμα. Σ’ αυτή την προσπάθεια για την αυτάρκεια η Ευρωπαϊκή Ένωση στήνει δύο δίχτυα προστασίας:

1) Εξασφάλιση σοδειάς, κάτι που γίνεται ήδη με τον ΕΛΓΑ.
2) Εξασφάλιση εισοδήματος για τον παραγωγό. Εάν στο τέλος της χρονιάς ένας αγρότης δει μειωμένο το εισόδημά του, για διάφορους λόγους και χωρίς υπαιτιότητα δική του, παρόλο που έκανε ό,τι έπρεπε, με τη νέα ΚΑΠ, η Ευρώπη θα έρθει να καλύψει αυτή τη διαφορά. Σε αυτό θα βοηθήσει και η τήρηση βιβλίων, που θα μπορεί να αποδείξει τις διαφορές στο πραγματικό αγροτικό εισόδημα.»

Ο κ. Τσαυτάρης, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Σαμαρά, μετέβη στις Βρυξέλλες για να παρακολουθήσει στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας. Εκεί βρίσκεται ήδη ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Μελάς, για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση με την Επίτροπο Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη.
Προαιρετική ασφάλιση

Το σύστημα προαιρετικής ασφάλισης από τον ΕΛΓΑ εξήγησαν οι δύο υπουργοί στον πρωθυπουργό, ο οποίος το άκουσε με ενδιαφέρον. Ο κ. Τσαυτάρης εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται για ένα σύστημα που δε θα ασφαλίζει τους κινδύνους από φυσικές καταστροφές, τους οποίους καλύπτει σήμερα ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Θα ασφαλίζει τους κινδύνους από βιολογικές καταστροφές (ασθένειες, εντομολογικές προσβολές κ.λπ.) που ζημιώνουν τους παραγωγούς. Ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι ενεργοποιείται αυτό το νέο σύστημα, την ώρα που ο ΕΛΓΑ έχει εξυγιανθεί. Τόνισε, όμως και στον κ. Σαμαρά, ότι υπάρχουν δυσκολίες με το προσωπικό, διότι ο οργανισμός λειτουργεί με τα μισά άτομα από το 2009 και ζήτησε να προσληφθούν οι εποχιακοί που χρειάζονται, για να προχωρούν πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις. Τέλος, επανέλαβε ότι η απόρριψη της αίτησης για ΠΣΕΑ για το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι είναι τελεσίδικη.

Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκαν στην πολιτική βούληση «να μπει τέλος στις επιχορηγήσεις των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστικών οργανισμών από τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν στις πολύτεκνες οικογένειες». Ήδη έχουν γίνει επαφές, σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο, με την Ομοσπονδία Πολυτέκνων ώστε από την επόμενη χρονιά να δίνεται αυτό το βοήθημα.
Φορολογία
Στο τραπέζι «έπεσε» και το θέμα της φορολόγησης των αγροτών και, πιο συγκεκριμένα, του κατώτατου εισοδηματικού ορίου κάτω από το οποίο οι επαγγελματίες του χώρου δε θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν λογιστικά βιβλία.
Ωστόσο, τελική συμφωνία δεν υπήρξε και το θέμα παρέμεινε ανοιχτό.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσαυτάρης έχει ταχθεί εμμέσως υπέρ της πρότασης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για θέσπιση ενός ορίου 20.000 ευρώ.
Ολόκληρη η δήλωση Σαμαρά:

«Είχαμε μια πολύ αποδοτική και γόνιμη συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη και τον Αναπληρωτή κ. Χαρακόπουλο γιατί περιήλθαμε το χώρο των προβλημάτων, των θεμάτων και των μελλοντικών επιλογών του υπουργείου θα έλεγα με έναν τρόπο που πραγματικά μας δίνει το δικαίωμα να σχεδιάσουμε σωστά για το αύριο της γεωργίας μας.

Είμαι επίσης σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι σήμερα πιστώνονται οι λογαριασμοί των αγροτών και των κτηνοτρόφων με περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο, είναι το υπόλοιπο μισό της ενιαίας ενίσχυσης εκείνων που λέμε, αγροτικές επιδοτήσεις. Αναμφίβολα στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι μια σημαντική ένεση ρευστότητας για τους αγρότες μας σε συνέχεια και της εξισωτικής αποζημίωσης και του αγροτικού πετρελαίου που έχει δοθεί. Θέλω να πω όμως ότι εργαζόμαστε έτσι ώστε οι πληρωμές που γίνονται στην ώρα τους όπως σήμερα να μην αποτελούν πια είδηση αλλά να είναι μια υποχρέωση της πολιτείας και να είναι κανόνας σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα.

Θέλω να συγχαρώ την ηγεσία του υπουργείου για τις πολλές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει όπως είναι για παράδειγμα η καθιέρωση της προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ που θα καλύψει ζημιές που σήμερα δεν αποζημιώνονται, δηλαδή ζημιές και από βιολογικά φαινόμενα αν πω μόνο τη λέξη πράσινο σκουλήκι, οι αγρότες σε όλη τη χώρα θα καταλάβουν τη σημαντικότητα αυτής της προσπάθειας. Θέλω να τονίσω επίσης ότι βούλησή μας είναι να μπει τέλος στις επιχορηγήσεις σε έναν κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό, ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τον ΕΛΓΑ να μπορούν να επιστρέψουν ως επίδομα σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων. Εκεί πραγματικά πιστεύω ότι θα πιάσουν τόπο.

Κάθε κρίση κρύβει ευκαιρίες. Και οι ευκαιρίες επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα, είναι τεράστιες. Διαθέτουμε εξαιρετικά προϊόντα ποιότητας και ονομασίας προέλευσης που κερδίζουν επάξια πια τις θέσεις τους στις διεθνείς αγορές. Από το λάδι μας μέχρι την φέτα, μέχρι τα κρασιά και τα φρούτα μας.
Η εντολή που υπάρχει εδώ στο υπουργείο είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες για επιχειρηματικές επενδύσεις και δράσεις ακριβώς στον τομέα της τυποποίησης και της μεταποίησης των εξαγωγικών μας προϊόντων. Είναι χρέος μας να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα της εξωστρέφειας και ήδη επεκτείνουμε ή δημιουργούμε πάνω από 300 μεταποιητικές επιχειρήσεις από μικρότερα μέχρι και εργοστάσια σημαντικά μεγάλα σε όλη την ελληνική περιφέρεια με σημαντική επίπτωση όπως αντιλαμβάνεστε και στην απασχόληση και βεβαίως στην ανάπτυξη. Και ήδη βάλαμε μπροστά και την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην Ελλάδα που είναι ένα μεγάλο συγκριτικό εθνικό μας πλεονέκτημα που διαθέτουμε.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ότι θα είμαστε επίσης παρόντες στην καινούργια μάχη που θα γίνει για την ΚΑΠ, στην Ευρώπη. Και η ηγεσία του υπουργείου κι εγώ προσωπικά θα δώσουμε τον αγώνα για να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα αγροτικά κονδύλια για την νέα περίοδο 2014-2020. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε απέναντι στους αγρότες μας στους κτηνοτρόφους, στους βιοπαλαιστές της γης και ιδιαίτερη σημασία, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στους νέους αγρότες. Με τις αποφάσεις αυτές των Βρυξελλών η Ελλάδα πιστεύω ότι θα μπει σε μια νέα περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης, ώστε σύντομα να θερίσουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας».

Δηλώσεις Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη:

«Αυτή την ώρα οι γεωργοί έλαβαν sms στο κινητό τους ότι έλαβαν τα χρήματα», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Τσαυτάρης. «Συνολικά, αν προσθέσουμε την ενιαία και την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου, φαίνεται ότι κοντά στα 3 δισ. ευρώ έχουν πάρει οι αγρότες.
Έγινε εκτενής συζήτηση για το φορολογικό των αγροτών και την τήρηση βιβλίων. Ακόμη δεν έχει αποφασισθεί το «πλαφόν» των αγροτών που δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο υπουργός επισήμανε ότι «υπάρχουν χρήματα για την έρευνα στον αγροτικό τομέα» Έγινε ειδική μνεία για το τομέα έρευνα - τεχνολογία - καινοτομία και συμβουλές. Ο υπουργός δέχτηκε αυτός ο άξονας να ενισχυθεί. Για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία αυτός ο τομέας. Όμως έχει σημαντική σημασία και για τη νέα ΚΑΠ. Αυτός ο άξονας θα διαθέτει τετραπλάσια κονδύλια στη νέα ΚΑΠ σε σχέση με σήμερα. Ενώ δηλαδή όλοι νομίζουν ότι κάποιοι τομείς και κάποια κονδύλια θα συρρικνωθούν, αυτός ο τομέας θα έχει τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση».
Δηλώσεις Μάξιμου Χαρακόπουλου:
«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκπέμπει ένα διπλό σαφέστατο μήνυμα: πρώτον, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και δεύτερον, ο ίδιος ο Πρόεδρος της κυβέρνησης θέτει την προσωπική του σφραγίδα στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που υλοποιούμε στην αγροτική οικονομία.
Μέλημά μας είναι η εμπέδωση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους αγρότες και η διασφάλιση της τήρησης του χρονοδιαγράμματος πληρωμών, ώστε να γνωρίζουν έγκαιρα, πότε και με τι πόσα θα πιστωθούν οι λογαριασμοί τους. Αυτό αποδεικνύεται και σήμερα, μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, με την καταβολή της β’ δόσης της ενιαίας ενίσχυσης συνολικού ύψους 1,1 δις ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς.
Παράλληλα, επιταχύνουμε την εκταμίευση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» προς τους αγρότες, προκειμένου να τους ενισχύσουμε κυρίως στην υλοποίηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων, όπως είναι τα Σχέδια Βελτίωσης.
Προχωρούμε στην αλλαγή σελίδας στον αγροτικό τομέα κόβοντας τον ομφάλιο λώρο μεταξύ του Δημοσίου και του κρατικοδίαιτου αγροτοσυνδικαλισμού. Με τα χρήματα που εξοικονομούμε, στηρίζουμε  οικογένειες πολύτεκνων αγροτών και κτηνοτρόφων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.
Αναμορφώνουμε τον ΕΛΓΑ προκειμένου να είναι περισσότερο αξιόπιστος, φιλικός στον παραγωγό και να χορηγεί έγκαιρα τις αποζημιώσεις. Ταυτόχρονα, ενεργοποιούμε τον θεσμό της προαιρετικής ασφάλισης, προκειμένου ο παραγωγός να μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να καλύπτεται για περισσότερες ασθένειες και παθογόνα αίτια.
Επεξεργαζόμαστε ένα πλέγμα γενναίων, ουσιαστικών κινήτρων προς όλους εκείνους οι οποίοι προσανατολίζονται να ασχοληθούν –για πρώτη φορά στη ζωή τους– με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να δώσει βιώσιμη λύση και στην αντιμετώπιση του οξύτατου σήμερα προβλήματος στη χώρα, της ανεργίας.
Βεβαίως, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και γρήγορα εκκρεμότητες του χθες, όπως η βελτίωση του συνεταιριστικού νόμου και η καταβολή των ενισχύσεων από τα φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα».
Η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ:

Η ΠΑΣΕΓΕΣ και ολόκληρος ο Αγροτικός κόσμος, κυρίως οι νέοι άνθρωποι, αυτό που περιμένουν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (κ.κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και Μάξιμο Χαρακόπουλο), είναι να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης που θα οδηγεί τη γεωργία σε ανάπτυξη και παραγωγή νέου πλούτου, προς όφελος της χώρας και των αγροτών, κι όχι βεβαίως να καταπιάνεται με θέματα διαχείρισης, κάτι που επισήμανε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει καταθέσει πλαίσιο, εδώ και αρκετό καιρό, που συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: Αγροτοδιατροφική Επάρκεια της Χώρας, και είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε δημιουργικό διάλογο, αυτή την περίοδο που θα κληθούμε να υλοποιήσουμε άλλη μια μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Συνέντευξη Τσαυτάρη σε δημοσιογράφο με αφορμή την επίσκεψη Αντώνη Σαμαρά στο ΥπΑΑΤ:
Δημοσιογράφος: Ουσιαστικά αυτό που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Σαμαράς, είναι η καταβολή 1,1 δις ευρώ που είναι το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτικών επιδοτήσεων;
Υπουργός: Ακριβώς. Είχαμε δώσει το 50% ύψους 1,1 δις στις 15 Οκτωβρίου, και σήμερα την ώρα που το ανακοίνωνε ο Πρωθυπουργός, πιστώνονταν στους λογαριασμούς των αγροτών και των κτηνοτρόφων,  άλλο 1,1 δις ευρώ, δηλαδή το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης, όπως κι εσείς επισημάνατε.
Δημοσιογράφος: Αυτά είναι χρήματα από τη δόση που έφθασε χθες κύριε Υπουργέ;
Υπουργός: Όχι βέβαια. Αυτά δεν είναι χρήματα από τη δόση. Είναι χρήματα από τις επιδοτήσεις. Έχουν προγραμματιστεί από την αγροτική πολιτική. Άλλωστε το 50% είχε δοθεί από τις 15Οκτωβρίου. Είναι πολύ σημαντικό, αυτή τη στιγμή, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, να δώσουμε στην Περιφέρεια 1,1 δις ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό και βοηθούμε τους αγρότες, αλλά και ο ιδρώτας του αγρότη βοηθάει το σύνολο της περιφέρειας. Πρόκειται για περίπου 700.000 δικαιούχους.
Σας υπενθυμίζω, επίσης, ότι την περασμένη Παρασκευή δώσαμε το υπόλοιπο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών. Δώσαμε το Σεπτέμβριο την πρώτη δόση και την Παρασκευή το υπόλοιπο 50%. Συνολικά περίπου 160 εκατ. €.
Δημοσιογράφος: Ακούγοντας τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά σε μια αποστροφή του λόγου του είπε να σχεδιαστεί σωστά το αύριο της γεωργίας και ότι αυτό ήταν ένα από τα αντικείμενα της μαραθώνιας σύσκεψής σας. Τι σημαίνει αυτό κ. Τσαυτάρη; Δηλαδή μια κατεξοχήν αγροτική χώρα που ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε η γεωργική παραγωγή εδώ και πολλά χρόνια, το γυρίσαμε στις υπηρεσίες, τώρα πώς μπορούμε ξανά, να κάνουμε την αντίστροφη πορεία και σωστά αυτή τη φορά;
Υπουργός: Είναι η πιο σωστή περίοδος να το κάνουμε γιατί με το τέλος του 2013, θα λήξει η τρέχουσα προγραμματική περίοδος. Σήμερα στις Βρυξέλλες είναι σε εξέλιξη το Συμβούλιο Υπουργών, στο οποίο θα μεταβώ κι εγώ σε λίγες ώρες  και γίνεται συζήτηση σχετικά με τα θέματα της νέας Αγροτικής Πολιτικής, τόσο στο σύνολο της Ευρώπης,  όσο και στις επιμέρους χώρες.
Γι’ αυτό λοιπόν «ξοδεύτηκε» πολύς χρόνος να δούμε τις προτεραιότητες αυτές, να περιγράψουμε στον κ. Πρωθυπουργό, αυτή τη στροφή που κάνουμε εμείς τουλάχιστον σαν νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μια στροφή προς μια ποιοτικότερη γεωργική παραγωγική διαδικασία. Μια στροφή προς τα εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα  του τόπου μας. Τα προϊόντα ΠΟΠ, τα προϊόντα ΠΓΕ, με βιολογικό τρόπο παραγωγής, παραδοσιακά προϊόντα κ.α. Και ο Πρωθυπουργός συμφώνησε σε αυτό.
Δημοσιογράφος: Συμφωνούμε κύριε Υπουργέ , ότι έχουμε πολύ καλά και ποιοτικά προϊόντα, αλλά είναι πανάκριβα. Πολλές φορές σε συμφέρει να αγοράσεις εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα, τα οποία είναι και άφθονα σε όλα τα μανάβικα παρά να αγοράσεις ελληνικά. Είναι πολύ πιο ακριβά.
Υπουργός: Έχετε δίκιο. Αλλά και γι’ αυτό κάνουμε προσπάθεια. Έχετε ακούσει για τις αγορές των αγροτών, όπου προσπαθούμε να φέρουμε σε άμεση επαφή τον παραγωγό, γεωργό με τον καταναλωτή, έτσι ώστε να μην υπάρχει η ψαλίδα στις τιμές που παρατηρούνται κυρίως λόγω των μεσαζόντων.
Σε λίγο θα δείτε και τα Δημοπρατήρια που προσπαθούμε να φτιάξουμε, όπως επίσης και τον Ελεγκτικό Μηχανισμό με το κόστος και το εισόδημα του γεωργού να έχει δηλωθεί όλο και να ψηφιοποιείται.
Κατά συνέπεια προσπαθούμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα όπως κι εσείς το θέσατε, έτσι ώστε να μένει εδώ η προστιθέμενη αξία των εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων μας. Γι’ αυτό και, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, υποστηρίζουμε τη δημιουργία ή την επέκταση 330 μεταποιητικών βιομηχανιών σε όλη την Ελλάδα. Να μη φεύγει κάτι «χύμα», να μπορεί να το τυποποιεί, να μη φεύγει κάτι χωρίς να μένει στον τόπο η προστιθέμενη αξία.
Δημοσιογράφος: Μου έλεγαν Βουλευτές ότι σε μια ενημέρωση που κάνατε στη Βουλή πριν από λίγο διάστημα, είχαν εντυπωσιαστεί με τα στοιχεία που τους λέγατε για το πόσες ποσότητες εισάγουμε από φακές και φασόλια αντί να τις παράγουμε και να τις καλλιεργούμε εδώ.
Υπουργός: Έτσι είναι. Αλλά το τι δίνουμε σε φακές και φασόλια είναι ψίχουλα μπροστά στο τι δίνουμε για να εισάγουμε κρέας, που είναι 2 δις ευρώ. Νούμερο ένα προτεραιότητα είναι να ενισχυθεί η κτηνοτροφία στον τόπο μας που είναι ο αδύναμος κρίκος. Να παράγουμε δικά μας τέτοια προϊόντα, κρέας και γαλακτοκομικά, έτσι ώστε να μην εισάγουμε. Και μάλιστα τα δικά μας κρέατα και τα γαλακτοκομικά είναι εξαιρετικής ποιότητας. Είτε γιατί είναι εκτατικής μορφής αιγοπροβατοτροφεία, είτε γιατί αναπτύσσουμε τώρα και τις δικές μας ντόπιες ζωοτροφές. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η φέτα μας είναι εξαιρετικό προϊόν. Τετραπλασιάζεται η κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Να λοιπόν αυτές οι ευκαιρίες που σας περιγράφω.
Δημοσιογράφος: Θέλω να φτάσω στο δια ταύτα. Επειδή τώρα μ’ ένα ποσοστό ανεργίας γύρω στο 25% και αυτό κυρίως στα αστικά κέντρα πολύς κόσμος θέλει να ξαναγυρίσει στο χωριό του και να κάνει μια νέα αρχή. Εσείς πως βοηθάτε κύριε Υπουργέ;
Υπουργός: Εμείς περιγράψαμε στον κ. Πρωθυπουργό 3 μέτρα που ήδη υλοποιούνται. Πρώτον βοηθήσαμε 10.000 νέους αγρότες που είναι ήδη στην Περιφέρεια να μη φύγουν κι αυτοί. Να μείνουν κοντά στον πατέρα και τα αδέλφια τους και να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματικότητα.
Δεύτερον, βοηθήσαμε 4.000 περίπου νέους γεωτεχνικούς, οι ίδιοι να γυρίσουν πίσω. Μάλιστα τους δίνουμε και δικά μας χωράφια, με ένα πολύ χαμηλό ενοίκιο, προκειμένου να στήσουν, με τις γνώσεις τους, τις δικές τους επιχειρήσεις. Βοηθούμε ακόμα και τους ανέργους που μπορεί να μην έχουν εμπειρία, να γυρίσουν, αν μάλιστα έχουν και κάποιο χωράφι να τους βοηθήσουμε να στήσουν την επιχείρηση τους.
Κάνουμε τώρα μια μεγάλη προσπάθεια, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, γιατί αυτή η δυσκολία και η αδυναμία του ανθρώπινου πόρου στη γεωργία και στην Περιφέρεια είναι γενικότερο πρόβλημα στην Ευρώπη, όταν η Ευρώπη έχει μόνο 6% των αγροτών της να είναι ηλικίας κάτω των 35 χρονών, δηλαδή «σβήνει» ο ανθρώπινος πόρος στη γεωργία. Το 2% του συνόλου της χρηματοδότησης  που θα πάρει η νέα ΚΑΠ, που μιλάμε για μεγάλα νούμερα μια και είναι και οι επιδοτήσεις, θα δοθεί μόνο για την ενίσχυση των Νέων Αγροτών, δηλαδή αυτούς τους ανθρώπους θα τους βοηθήσουμε να γυρίσουν πίσω.
Ακόμη θα σας πω ότι είναι χιλιάδες οι άνθρωποι αυτοί και στον τόπο μας και δεν είναι μόνο σώνει και καλά άνεργοι. Έχουμε δει νέους ανθρώπους με πτυχία, με μεταπτυχιακά που μπορεί να δουλεύουν σ ένα κατάστημα ή μια εταιρεία και να παίρνουν 700-800 ευρώ. Λένε όμως ότι «το μεράκι μας και τη δραστηριότητα μας θέλουμε να τη διοχετεύσουμε σε κάτι δημιουργικό». Αυτοί μάλιστα που έχουν ένα σπίτι από τον πατέρα τους, από τον παππού τους αν βοηθηθούν μπορούν να «αναστήσουν» με τις γνώσεις τους γιατί είναι έμπειροι στη νέα τεχνολογία, μπορούν να αφομοιώσουν καινοτομίες, μπορούν να αξιοποιήσουν το διαδίκτυο, να ψάξουν κάτι καινούργιο και να τα καταφέρουν.
Να γιατί λέω ότι η γεωργία μπορεί πραγματικά να γίνει πυλώνας να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και να πατήσουμε επάνω της για να αναπτυχθούμε.

Εμπαιγμό καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Δηλώσεις του βουλευτή Βαγγέλη Αποστόλου:

Ο πρωθυπουργός, με την ανακοίνωσή του για τις πιστώσεις στους λογαριασμούς του υπολοίπου της φετινής ενιαίας ενίσχυσης, εμπαίζει για μία ακόμη φορά τους αγρότες.

Η καταβολή των ενισχύσεων αυτή την περίοδο αποτελεί πάγια διαχειριστική ενέργεια. Δεν προσκομίζει κάτι το καινούργιο στον αγροτικό χώρο και συνήθως ανακοινώνεται από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και οπωσδήποτε όχι από τον πρωθυπουργό.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προέβλεψε ότι θα υπάρξουν αρκεί να τονιστεί ότι η μοναδική που ανέφερε αφορά στην προαιρετική ασφάλιση του ΕΛΓΑ, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της κάλυψης των ζημιών. Για μια ακόμη φορά ένα καινούργιο βάρος προστίθεται στις πλάτες των παραγωγών. Αλήθεια που πήγαν οι υποσχέσεις για μείωση του κόστους παραγωγής;

Το μεγάλο πρόβλημα του Υπουργείου σήμερα είναι ότι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων από τη σημερινή κυβέρνηση τόσο οι κεντρικές του υπηρεσίες όσο και οι φορείς που εποπτεύει βρίσκονται σε καθεστώς αδράνειας, αναμένοντας την αναδιάρθρωσή τους.

Όσον αφορά στις δηλώσεις του για το «τέλος στις επιχορηγήσεις στον κρατικοδιαίτο συνδικαλισμό», έχουμε να τονίσουμε ότι το ζήτημα αυτό έπρεπε από καιρό να έχει αντιμετωπιστεί και να γίνεται σε τακτική βάση από ανεξάρτητους ελεγκτές. Θεωρούμε ότι ο Πρωθυπουργός ξαναθυμήθηκε τώρα το συγκεκριμένο έλεγχο για να τον χρησιμοποιήσει ως φόβητρο και να επαναφέρει στην τάξη αυτούς που αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική.