Eξέγερση των τευτλοπαραγωγών σε ημερίδα για την ολοκληρωμένη

19/12/2012 - 12:43 μμ

Tην ευκαιρία να εκφράσουν σε όλους τους τόνους την αγανάκτησή τους για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης "τευτλοκαλλιέργεια" από όλους τους εμπλεκόμενους στο διάστημα τουλάχιστον της τελευταίας πενταετίας είχαν οι καλλιεργητές στο πλαίσιο πρόσφατης ημερίδας για την ολοκλειρωμένη διαχείριση.
Το δέλεαρ της ολοκληρωμένης που "υπόσχεται" επιπλέον εισόδημα περίπου 30 ευρώ ανά στρέμμα δεν φαίνεται προς το παρόν αρκετό για να "γλυκάνει" τους καλλιεργητές.Το δέλεαρ της ολοκληρωμένης που "υπόσχεται" επιπλέον εισόδημα περίπου 30 ευρώ ανά στρέμμα δεν φαίνεται προς το παρόν αρκετό για να "γλυκάνει" τους καλλιεργητές.
Αποδέκτες της οργής των παραγωγών έγιναν  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ενώ από τα βέλη δεν ξέφυγε ούτε η ΠΑΣΕΓΕΣ που διοργάνωνε την ημερίδα στη Θεσσαλονίκη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην καταφέρει η ΕΒΖ να καλύψει τους 158.000 τόνους της εθνικής ποσόστωσης από εγχώρια πρώτη ύλη καθώς ούτε το δέλεαρ της ολοκληρωμένης , που θα συνδράμει στο εισόδημά τους με επιπλέον περίπου 30 ευρώ ανά στρέμμα δεν δείχνει ιπρος το παρόν αρκετό για να "πείσει" τους  αγρότες να ασχοληθούν με το τεύτλο ενόψει της παραγωγικής περιόδου του 2013.

Για να μη χαθεί η… παρτίδα και τη νέα καλλιεργητική περίοδο, όπως έχει συμβεί τα τελευταία αρκετά χρόνια, κατά τα οποία παρατηρήθηκε απροθυμία ενασχόλησης με το προϊόν, οι παραγωγοί ζητούν, πριν μπουν στο χωράφι, να εκπληρωθούν μια σειρά από προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της καλλιέργειας.
Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαφαίνεται  καλή διάθεση για να βρεθεί η «χρυσή τομή» στα περισσότερα από τα αιτήματα που διατυπώνονται, αλλά κάποιες απαιτήσεις δεν μπορούν αντικειμενικά να ικανοποιηθούν από την Πλατεία Βάθη, διότι ξεφεύγουν από το πεδίο της διοικητικής ευθύνης του υπουργείου.
Ό,τι είναι να γίνει, πάντως, πρέπει να γίνει τάχιστα. Τα χρονικά περιθώρια είναι ήδη ασφυκτικά, καθώς από την περασμένη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η παραλαβή των αιτημάτων για ένταξη στην ολοκληρωμένη διαχείριση και η «πόρτα θα κλείσει» στις 27 Δεκεμβρίου. Οπότε οι όποιες αλλαγές γίνουν, θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, προκειμένου να μην τιναχθεί στον αέρα ο σχετικός προγραμματισμός της Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ για τη νέα χρονιά.
Οι ενστάσεις εκ μέρους των παραγωγών είναι αρκετές και σχετίζονται τόσο με τον τρόπο που προωθείται η ολοκληρωμένης διαχείρισης στο ζαχαρότευτλο, κυρίως ως προς τη χρονική διάρκεια της δέσμευσης, όσο και με το οικονομικό σκέλος που θα προκύψει από την καλλιέργεια.
Όπως μάλιστα διαφάνηκε στην πρόσφατη ημερίδα για τις εξελίξεις στην αγορά της ζάχαρης και τη συμμετοχή των αγροτών στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης για το τεύτλο, που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ΠΑΣΕΓΕΣ, οι ενστάσεις αυτές των παραγωγών «πυροδοτούνται» και από ένα αίσθημα θυμού και αγανάκτησης για τον
τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το τεύτλο από τη βιομηχανία, αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ενδεικτικό των παραπόνων που υπάρχουν είναι το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι λεκτικοί διαπληκτισμοί «ξέφυγαν», ενώ η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε πολύ επικίνδυνα όταν από την αίθουσα αποφάσισε να αποχωρήσει ο πρόεδρος της ΕΒΖ κ. Χρ. Γερούκης, επικαλούμενος προγραμματισμένο ραντεβού. Οι αγρότες του ζήτησαν επιτακτικά να καθίσει και να ακούσει τα αιτήματά τους, γιατί αυτός, όπως είπαν, ευθύνεται για την τιμολογιακή πολιτική στα τεύτλα, κάποιοι έκαναν λόγο για δειλία εκ μέρους του και για αυτό αποχωρεί, ενώ άλλοι τον ειρωνεύτηκαν, χαρακτηρίζοντάς τον… λαγό.
Νωρίτερα πάντως ο πρόεδρος της ΕΒΖ κ. Γερούκης είχε υπεραμυνθεί των κινήσεων της διοίκησης της βιομηχανίας και υποστηρίξει πως οι τιμές που δίδονται με την ολοκληρωμένη διαχείριση είναι ελκυστικές και ως τέτοιες θα αξιολογηθούν από τους παραγωγούς, οι οποίοι «δεν άγονται και φέρονται κι εν τέλει η παρτίδα δεν θα χαθεί, αφού η ΕΒΖ θα σταθεί στο πλευρό τους». Διαβεβαίωσε ακόμη ότι «όσο είμαι εγώ στη διοίκηση της βιομηχανίας, η τιμή στα τεύτλα δεν πρόκειται να μειωθεί».
Εκτός από τα γραφειοκρατικά και την τιμολογιακή πολιτική, σοβαρές ενστάσεις από το σύνολο των παραγωγών διατυπώθηκαν, επίσης, και σε σχέση με τα 30 ευρώ ανά στρέμμα που περιμένουν να λάβουν για την καλλιεργητική περίοδο του 2012, καθώς υπάρχει κίνδυνος να χαθούν πολλά χρήματα εάν φέτος σπείρουν λιγότερα στρέμματα από ό,τι πέρυσι. Κι αυτό γιατί στις υποχρεώσεις που απορρέουν για τους αγρότες από το ΣΟΔ, αναφέρεται ρητώς πως η απόκλιση ως προς την έκταση που θα καλλιεργηθεί τη νέα χρονιά, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστιαία το 40%. Για ό,τι περισσότερο ή πολύ λιγότερο σε στρέμματα, δεν θα πληρωθεί η αποζημίωση του 2012.
Διαβάστε στην Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως αυτή την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου αναλυτικό ρεπορτάζ με όλο το παρασκήνιο της ημερίδας που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, τις ενστάσεις και τα αιτήματα των παραγωγών και πώς σκέπτεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να τα ικανοποιήσει.