16/01/2013
Ισχυρές ενδείξεις πως οι τιμές του σιταριού θα κινηθούν εκ νέου ανοδικά διαπιστώνονται στη διεθνή αγορά τις τελευταίες εβδομάδες από τους επενδυτές. Η συνεχιζόμενη ανομβρία σε αρκετές περιοχές των ΗΠΑ, οι χαμηλές θερμοκρασίες στην Κίνα και οι εκτιμήσεις πως η Ρωσία θα υποχρεωθεί να εισάγει σιτάρι τους επόμενους μήνες, αποτελούν τους σημαντικότερους λόγους.
Σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, όπως το Κάνσας που κυριαρχεί η καλλιέργεια του σιταριού, τα επίπεδα της εδαφικής υγρασίας εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι πρόσφατες χιονοπτώσεις εκτιμάται πως θα ανακουφίσουν εν μέρει τις καλλιέργειες, ωστόσο υπολογίζεται πως θα πρέπει να ρίξει 3,81 μ. χιόνι ώστε να επιστρέψει το έδαφος στη φυσιολογική του κατάσταση.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Societe Generale, Κρίστοφερ Ναραγιανάν, «υπάρχει ακόμα χρόνος ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες και η αμερικανική παραγωγή να ανακάμψει», ωστόσο «μέχρι τον Απρίλη που τα φυτά ξεσταχυάζουν θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι βροχοπτώσεις για να μην επηρεαστούν οι αποδόσεις».
Σε περίπτωση που η εγκατάλειψη ξεπεράσει το 21-23% ή οι αποδόσεις μειωθούν λόγω της έλλειψης υγρασίας, τότε η παραγωγή είναι πολύ πιθανό να υποχωρήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις σημερινές εκτιμήσεις.
Πιθανή εισαγωγή από Ρωσία
Παράλληλα το αμερικανικό Υπ. Γεωργίας εκτιμά πως η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει εισαγωγές 1,5 εκατ. τόνων σιταριού στο πρώτο εξάμηνο του 2013 για να καλύψει τις ανάγκες της, αφού τελικά δεν προχώρησε σε απαγόρευση των εξαγωγών όπως το καλοκαίρι του 2010. Αξίζει να σημειωθεί πως το σκληρό σιτάρι πωλείται στα 287-290 ευρώ ο τόνος στην ιταλική αγορά, ενώ το μαλακό, στα 275-278 ευρώ.
Στην Κίνα, σύμφωνα με τον αναλυτή Ντάρελ Χόλαντεϊ, οι φετινές χαμηλές θερμοκρασίες απειλούν να καταστρέψουν μέρος της καλλιέργειας και για το λόγο αυτό οι τιμές του σιταριού κινούνται σταθερά ανοδικά τις τελευταίες εβδομάδες στην τοπική αγορά. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Χόλαντεϊ, «ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την αγορά είναι η πολιτική της Κίνας να πληρώσει ένα επιτόκιο της τάξης του 10% επί της αξίας των ποσοτήτων σιταριού που θα αποθηκεύσουν οι παραγωγοί».