Μέτρα προστασίας του ξύλου αμπελιού και ελιάς

29/01/2013 - 15:45 

Για τα απαραίτητα καλλιεργητικά μέτρα – που είναι ωστόσο αποτελεσματικά μόνο όταν εφαρμόζονται από όλους τους παραγωγούς- ενημερώνουν τους καλλιεργητές αμπέλου και ελιάς, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ασθένειες του ξύλου .
Αναλυτικότερα, οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:
ΑΜΠΕΛΙ
Για τις  ασθένειες του ξύλου της αμπέλου (ίσκα και ευτυπίωση) δεν υπάρχουν φυτοπροστατευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπισή τους, ενώ σε αντίθεση, όπως τονίζουν οι ειδικοί, χημική αντιμετώπιση μπορεί να υπάρξει μόνο για την φόμοψη.
Καθώς, οι ασθένειες του ξύλου μειώνουν σταδιακά τις αποδόσεις  αλλά και την παραγωγική ζωή του αμπελώνα, οι γεωπόνοι του Κέντρου, συνιστούν τα κάτωθι καλλιεργητικά μέτρα.
- Τα κλαδέματα να γίνονται με ξηρό καιρό και όψιμα (τέλος του χειμώνα).
- Να αποφεύγονται οι μεγάλες και βαθιές τομές, ειδικότερα κοντά στον κορμό- βραχίονες.
- Να γίνεται αφαίρεση και κάψιμο των ύποπτων κληματίδων (λευκές και κούφιες).
- Τα αρρωστημένα πρέμνα να ξεριζώνονται και να καίγονται
- Κάψιμο να γίνεται και στα χοντρά υπολείμματα του κλαδέματος.
- Τα υπόλοιπα λεπτά στοιχεία του κλαδέματος είναι προτιμότερο να θρυμματίζονται και να ενσωματώνονται στο έδαφος (φρέζα, καταστροφέας) αυξάνοντας την οργανική του ουσία.
ΕΛΙΑ
Για την αντιμετώπιση της καρκίνωσης, που οφείλεται σε βακτήριο και εκδηλώνεται με το σχηματισμό εξογκωμάτων στα κλαδιά τους βραχίονες και τους κορμούς, συνιστούν τα κάτωθι μέτρα οι γεωπόνοι.
-Να αποφεύγεται το κλάδεμα με υγρό – βροχερό καιρό.
-Κατά τη διάρκεια όμως ξηρών περιόδων, συνιστάται, η αφαίρεση , απομάκρυνση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων ή αφαίρεση των καρκινωμάτων από τους κλάδους-κορμούς-βραχίονες με κοφτερό μαχαίρι και επάλειψη των πληγών με πυκνό βορδιγάλειο πολτό. Να γίνεται επιμελής και συστηματική απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος.
-Προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα επιβάλλεται να γίνει, αμέσως μετά το κλάδεμα, την αφαίρεση των καρκινωμάτων αλλά και μετά από χαλαζόπτωση ή παγετό.
Οι μολύνσεις γίνονται, όπως τονίζουν οι γεωπόνοι, από πρόσφατες μη επουλωμένες πληγές (ράβδιασμα, κλάδεμα, παγετός, χαλάζι, δυνατός άνεμος) όταν επικρατεί υγρός ή βροχερός καιρός. Ωστόσο, επισημαίνεται, ότι η ποικιλία Κορωνέϊκη (ψιλολιά) είναι ιδιαίτερα ευπαθής.
ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ
Προκαλούν σημαντικές ζημιές στα ελαιόδεντρα.
Προσβάλλουν  ξηρούς ,  ζωηρούς και νεαρούς κλάδους και κλαδίσκους,  ενώ στους μεγαλύτερης διαμέτρου κλάδους προκαλούν καχεκτική βλάστηση και μικρή καρποφορία.
Συνιστώνται τα κάτωθι μέτρα, καθώς η αντιμετώπισή τους επιτυγχάνεται κυρίως με καλλιεργητικά μέτρα.
- Διατήρηση των ελαιόδεντρων σε καλή κατάσταση (κλάδεμα, λίπανση, πότισμα). Παράγοντες που μειώνουν την ευρωστία των δέντρων πρέπει να καταπολεμούνται.
- Έγκαιρη αφαίρεση, απομάκρυνση και κάψιμο των δέντρων και ημίξηρων κλάδων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστία μόλυνσης, το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.
ΚΑΠΝΙΑ – ΛΕΙΧΗΝΕΣ
Καθώς αναπτύσσονται σε ελαιώνες υγρών περιοχών και σε δέντρα με πυκνή βλάστηση, συνιστάται να γίνεται κλάδεμα διότι εξασφαλίζει επαρκή αερισμό και φωτισμό στα δέντρα μειώνοντας έτσι το κίνδυνο σοβαρών προσβολών από το λεκάνιο που αποτελεί το κύριο αίτιο της καπνιάς.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, συνιστάται, ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα γιατί βοηθά την αποκόλληση της καπνιάς και των λειχήνων.
Τέλος, αναφορικά με την αυτοφυή βλάστηση, επισημαίνεται ότι η ξυνήθρα που δεν αποτελεί επιζήμιο ζιζάνιο, δεν θα πρέπει να καταστρέφεται αφού προστατεύει κυρίως τα επικλινή εδάφη από διάβρωση, συγκρατεί τα νερά της βροχής και ανταγωνίζεται τα άλλα ζιζάνια.