Κάτι πάει στραβά με τα βιολογικά

Το «σοκ» του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα φέρει νέο ευρωπαϊκό κανονισμό.

|  28/01/2013 
 
Καθηλωμένα στο 2% παραμένουν τα βιολογικά προϊόντα σε σχέση με τα συμβατικά και όλοι ψάχνουν την αιτία που δεν «απογειώνεται» μία τόσο πολλά υποσχόμενη αγορά. Τον ρόλο του ντετέκτιβ αναλαμβάνει τώρα η Κομισιόν, μετά από την πρόσφατη έκθεση-καταπέλτη του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που διαπιστώνει ανεπαρκείς ελέγχους στην αγορά.
Το «σοκ» που προκάλεσε η έκθεση ξύπνησε τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, αλλά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό οι καταναλωτές και όσοι βρίσκονται κοντά σε αυτό που λέμε «βιολογική γεωργία» έχουν διαπιστώσει εδώ και καιρό ότι κάτι δεν πάει καλά.
Η μία πτυχή του προβλήματος βρίσκεται σίγουρα στους ανεπαρκείς ελέγχους και, γι’ αυτό το λόγο, η Κομισιόν ξεκινά διαβούλευση για αναθεώρηση των κανονισμών, προκειμένου να φτάσει στον «πυρήνα» του προβλήματος που λέει ότι δεν πιστοποιείται ούτε ελέγχεται στην πραγματικότητα το προϊόν καθαυτό, αλλά μόνο η παραγωγική του διαδικασία.
Η άλλη πτυχή, στην οποία δεν μπορεί να παρέμβει κανένα κράτος ούτε ο μηχανισμός της Ε.Ε., είναι η διάρθρωση της αγοράς και οι αδύναμοι κρίκοι, που δεν είναι άλλοι από τα δίκτυα διανομής, τα καταστήματα λιανικής πώλησης και τις εταιρείες μεταποίησης.
Στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές έχουν «στεριώσει» ελάχιστες αυτόνομες αλυσίδες καταστημάτων (Alnatura), ενώ κυριαρχούν τα συμβατικά σούπερ-μάρκετ (Tesco, Sainsbury’s), που αποσπούν ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια από την ούτως ή άλλως μικροσκοπική «πίτα». Αυτό δείχνει ότι είτε είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει ένας έμπορος αποκλειστικά βιολογικών τροφίμων και ποτών είτε οι προσπάθειες είναι ευκαιριακές.
Χωρίς να πάμε τόσο μακριά, η κατάσταση στη χώρα μας είναι η ίδια και πιθανότατα η αιτία είναι ότι οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν για τα βιολογικά προϊόντα πριν από 15 χρόνια, θα πρέπει να αναθεωρηθούν και να μπουν σε νέες, πιο ειλικρινείς βάσεις, κυρίως απέναντι στους καταναλωτές.
Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 376ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda: biologiki_gewrgia.pdf