Διαγράφονται παλιά χρέη κτηνοτρόφων

11/01/2013 - 05:12 μμ

Θέμα ημερών φαίνεται να είναι μια γενναία ρύθμιση στα ληξιπρόθεσμα δάνεια των κτηνοτρόφων με διαγραφή χρέους που θα φτάνει και το 75%. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda, οι κτηνοτρόφοι είναι οι πρώτοι στη σειρά των παλιών οφειλετών της Αγροτικής Τράπεζας που εξετάζεται να τύχουν ειδικής μεταχείρισης καθώς ο ρόλος που διαδραματίζουν στη εθνική οικονομία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός.
Το θέμα απασχολεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την τράπεζα Πειραιώς -ΑΤΕbank καθώς οι οφειλές των κτηνοτρόφων ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και τα "κόκκινα" δάνεια ανέρχονται σε 140 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, μόνο στην Agrenda διαβάστε σε ειδικό τετρασέλιδο φάκελο για την διαδοχή στους συνεταιρισμόύς και για τις κρίσιμες αποφάσεις για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων όσων Ενώσεων οδεύουν σε εκκαθάριση.

Διαβάστε μόνο στην Agrenda για τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα στη βιομηχανία Ελληνικά Λιπάσματα. Υπό το βάρος της υπόθεσης Λαυρεντιάδη, ο κλοιός των πιστωτών γύρω από την ELFE σφίγγει και η εταιρεία σπάει στα δύο.

Τα περιεχόμενα της Agrenda έχουν ως εξής:
ΑΝΑΠΤΥΞΗ
■ «Σολάρουν» τα μηχανήματα στην ελληνική καλλιέργεια καρότου σελ. 12
■ Θέλουν να εξάγουν μηδική στην Τουρκία και ένα χαρτί δεν τους αφήνει σελ. 13
■ Λιγότερα αλλά μεγαλύτερα, είναι η τάση για τα ευρωπαϊκά αγροκτήματα σελ. 11
■ Σε σταθερή άνοδο σε όλη τη χώρα οι τιμές του ελληνικού ελαιολάδου σελ. 44
■ Κόλλησαν στη γραφειοκρατία τα χαμηλά επιτόκια για τα αγροτικά δάνεια σελ. 47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
■ Την απένταξη 57 Νέων Αγροτών από την Ηλεία ζητά το υπουργείο σελ. 8
■ Χρηματοπιστωτικοί «καπνοί» σκεπάζουν το εργοστάσιο των ELFE σελ. 40
■ Έτοιμη για χορήγηση δανείων σε αγρότες δηλώνει η τουρκική Ziraat σελ. 39
■ Ο Ανδρέας Καμπάς δρόσισε την οικουμένη με το αιώνιο ποτό σελ. 16, 41
■ Συνέντευξη: Η Maeve Whyte και οι περικοπές που φέρνει η νέα ΚΑΠ σελ. 34
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
■ Ποια είναι η σχέση των κερδοσκόπων με τις τιμές των τροφίμων σελ. 26, 31
■ Χρήσιμες συμβουλές από την Άρτεμις για την ασφάλεια στο κυνήγι σελ. 33
■ Διχάζει τον αγροτικό κόσμο ο νέος τρόπος υπολογισμού των ενισχύσεων σελ. 9
■ Ποιο είναι το λίκνο της ανθρώπινης ζωής στην Ελλάδα και την Ευρώπη σελ. 49
■ Η... νέα μεσογειακή διατροφή υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης σελ. 43
Editorial
Aγαπητέ αναγνώστη,
Αν κάτι μπορούμε να πούμε με σιγουριά, αυτό είναι πως οι παγκόσμιες ανακατατάξεις υποχρεώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει πολιτική, περιορίζοντας κατά κάποιο τρόπο το ενδιαφέρον της για τη στήριξη του αγροτικού τομέα.
Άλλωστε, ως μεγάλος παραγωγός βιομηχανικών προϊόντων, η Ευρώπη και δη η Γερμανία, βλέπει με καλό μάτι τη διευκόλυνση της γεωργικής ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων χωρών, προκειμένου να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και να έχουν έτσι τη δυνατότητα αγοράς προϊόντων τεχνολογίας από την ανεπτυγμένη Δύση.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον τα χρήματα που θα δίδονται στο εξής για τη χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα είναι λιγότερα και φυσικά με μεγαλύτερη στόχευση. Κάπως έτσι εξηγείται και η επιμονή των Γερμανών για τη μεταφορά πόρων στο Δεύτερο Πυλώνα.
Σε κάθε περίπτωση τα πολλά εύκολα χρήματα για την εισοδηματική στήριξη των γεωργών σύντομα θα αποτελούν παρελθόν.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει πως οι συνθήκες θα γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικές και περιθώρια επιβίωσης θα έχουν μόνο εκμεταλλεύσεις με κατάλληλο μέγεθος, διαφοροποίηση προϊόντος και ισχυρή διασύνδεση με την αγορά (διάθεση). Τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους κι όσο νωρίτερα το καταλάβουμε, τόσο καλύτερα.


Agrenda