Πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών φυτοφαρμάκων στο Κιλελέρ

 11/01/2013 - 05:05 μμ

Από τη νέα καλλιεργητική περίοδο τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή στο Δήμο Κιλελέρ το πρότυπο πρόγραμμα ανακύκλωσης των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή διαχείριση των κενών συσκευασιών κρίνεται η ενεργοποίηση και η συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων αγροτών της περιοχής.
Αυτά αναφέρθηκαν στη σύσκεψη που έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης 10-1-2012 στο Δημαρχείο της Νίκαιας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σε συνέχεια αντίστοιχης σύσκεψης, η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι βασικές παράμετροι του προγράμματος, που συμφωνήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη και αναλύθηκαν από τον πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, κ. Γιάννη Διοκαράντο, προβλέπουν την πλύση των κενών φιαλών φυτοφαρμάκων από τους αγρότες και τη συγκέντρωσή τους σε ειδικές, διαφανείς σακούλες, τις οποίες θα τους μοιράζουν τα καταστήματα διάθεσης προϊόντων φυτοπροστασίας και οι επαγγελματίες γεωπόνοι, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Δύο με τρεις φορές το χρόνο ο Δήμος Κιλελέρ θα συγκεντρώνει αυτές τις σακούλες από τους αγρότες και θα τις μεταφέρει στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Εκεί, θα γίνεται ζύγισμα και δεματοποίησή τους και θα παραλαμβάνονται από συμβεβλημένη εταιρία για την ανακύκλωσή τους.
Η συγκέντρωση των κενών συσκευασιών θα γίνεται σε χώρους, που θα οριοθετήσει ο Δήμος Κιλελέρ και η κάθε σακούλα θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του παραγωγού, ο οποίος θα μετάσχει εθελοντικά στο πιλοτικό πρόγραμμα. Μάλιστα, σε αυτούς τους αγρότες θα χορηγείται ειδικό πιστοποιητικό για την ανακύκλωση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Κάθε σακούλα θα αντιστοιχεί σε έναν μοναδικό παραγωγό και θα αναγράφει τα στοιχεία του, ώστε να υπάρχει ιχνηλασιμότητα των συσκευασιών ενώ η καθαρότητά τους (που είναι απαραίτητη για να καταστούν ανακυκλώσιμες) θα ελέγχεται μακροσκοπικά από γεωτεχνικούς της περιοχής.
Ο κ. Διοκαράντος σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα ο ΕΣΥΦ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προγραμματίζουν ενημερωτικές συναντήσεις με τους αγρότες του Δήμου Κιλελέρ προκειμένου να τους εξηγήσουν το πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα διαχείρισης των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, να λύσουν τυχόν απορίες τους και φυσικά να τους προτρέψουν να μετάσχουν σε αυτό.
 «Η συγκέντρωση των συσκευασιών δεν έχει κανένα κόστος για τους αγρότες ούτε απαιτεί πολύ χρόνο αλλά είναι μία πράξη που θα συμβάλει καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας» τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας. Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι αγρότες της περιοχής θα μετάσχουν μαζικά στο πιλοτικό πρόγραμμα προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο των πεταμένων συσκευασιών φυτοφαρμάκων σε ρέματα και χαντάκια και να μπει ένα τέλος σε εικόνες, που δεν τιμούν κανέναν, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. «Οφείλουμε να κάνουμε τώρα την αρχή και στην πορεία θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις όποιες ατέλειες του προγράμματος μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητά του» είπε ο Δήμαρχος Κιλελέρ.
Εξέφρασε, μάλιστα, την ικανοποίησή του διαπιστώνοντας ότι τα γεωπονικά καταστήματα και οι επαγγελματίες γεωπόνοι, που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια του Δήμου Κιλελέρ, εμφανίζονται διατεθειμένοι να συμβάλουν για την επιτυχία του προγράμματος στον μεγαλύτερο αγροτικό Δήμο της χώρας με καλλιεργήσιμη έκταση, η οποία ξεπερνά τα 800.000 στρέμματα. Ο κ. Κομήτσας επισήμανε, ακόμη, ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στον Δήμο Κιλελέρ και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εφαρμογή του, εν συνεχεία, από πολλούς ακόμη Δήμους στη Θεσσαλία και σε ολόκληρη τη χώρα.
Στις τοποθετήσεις τους ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κ.Ε. κ. Γιάννης Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Δημήτρης Σοφολόγης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας, κ. Θεόδωρος Κατσής, τάχθηκαν υπέρ της υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος με την ενεργοποίηση των συναδέλφων τους υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεξοδικής ενημέρωσης των παραγωγών, ώστε να γίνει μία σωστή αρχή και η συνέχεια να είναι ακόμα καλύτερη.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γεωτεχνικών Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, κ. Κώστας Γιαννακός, διατράνωσε την ανάγκη ενεργοποίησης αγροτών και γεωτεχνικών σε μία περίοδο, που η οικονομική κρίση δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες στον πρωτογενή τομέα. Τέλος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας, κ. Δημήτρης Σταυρίδης, εξήγησε στους παρισταμένους ότι η υπηρεσία του έχει καταρτίσει για το επόμενο διάστημα ενημερωτικές συναντήσεις με τους αγρότες του νομού για την ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων και τη διαχείριση των κενών συσκευασιών εξηγώντας ότι αυτή η ενημέρωση μπορεί να γίνει σε πολλά χωριά του Δήμου Κιλελέρ ενόψει και της υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η διευθύντρια του ΕΣΥΦ, κ. Φραντσέσκα Υδραίου, οι αντιδήμαρχοι Κιλελέρ, κ.κ. Βασίλης Χατζούλης και Αποστόλης Σιτράς, ο δημοτικός σύμβουλος Κιλελέρ, κ. Κλεομένης Μπουγανοσόπουλος, καθώς και δεκάδες γεωπόνοι.