Πολλή δουλειά για τον μελισσοκόμο

14/01/2013

Μήνας εργασιών είναι ο Ιανουάριος, αφού προσφέρεται στους μελισσοκόμους για τη συντήρηση του υλικού και την προετοιμασία των κυψελών. Για τις απαραίτητες μάλιστα ενέργειες αυτού του μήνα ενημερώνει ο Δημήτριος Τσέλλιος, Γεωπόνος Ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ.
Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση και επισκευή του μελισσοκομικού υλικού, ωστόσο προηγείται η διαδικασία της απολύμανσης. Η απολύμανση πραγματοποιείται με καύση με φλόγιστρο του εσωτερικού της κυψέλης, ενώ οι παλιές κυψέλες ή όπου εκδηλώθηκε σηψηγονία, είναι καλύτερο να απολυμαίνονται σε βραστό νερό για 15 λεπτά. Αυτό γίνεται προσθέτοντας 1 κιλό καυστική σόδα στα 100 κιλά κρύου νερού.
Στην πορεία ο μελισσοκόμος καλείται να βάψει με λαδομπογιά και να μαρκάρει με πυροσφραγίδες όλες τις κυψέλες, καινούριες και επισκευασμένες. Η πυροσφραγίδα δηλώνει τον νομό και τον αριθμό μητρώου του μελισσοκόμου, δεδομένου ότι οι μελισσοκόμοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλιάριο και μητρώο.
Το επόμενο βήμα είναι η συρμάτωση των καινούργιων πλαισίων κατά το ήμισυ. Ο μελισσοκόμος πρέπει να προσέξει να μην τα δέσει διότι θα έχουν χαλαρώσει όταν τα χρειατσεί.
Βέβαια, πέρα από τη συντήρηση, ο μελισσοκόμος έχει και ορισμένες εργασίες με τα μελίσσια. Έτσι, σε ηλιόλουστες μέρες καλό είναι να παρατηρείται το πέταμα των μελισσών και κατά πόσο επιστρέφουν με γύρη. Επιπλέον, προτείνεται έλεγχος στα αποθέματα τροφών (μέλι), και αν χρειαστεί, τροφοδοσία στερεάς τροφής, πίτες από άχνη ζάχαρη και μέλι, αποφεύγοντας το σιρόπι.
Τέλος, αυτή η περίοδος, και όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 12ο C, είναι καλή για να καταπολεμηθεί το άκαρι βαρρόα, ενώ η ασθένεια της νοζεμίασης απαιτεί φυσιολογικές μεθόδους καταπολέμησης, όπως καλό αερισμό των κυψελών, αποφυγή περιοχών με υψηλή υγρασία αέρα και ιστορικό εμφάνισης της ασθένειας.