30/01/2013
Ένα νέο αλκαλικό προϊόν διατήρησης των σπόρων και της συνολικής φυτομάζας, έκανε την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά.
Ο λόγος
για το MAXAMMON, το οποίο καταργεί το ξηραντήριο, πολλαπλασιάζει την
πρωτεϊνη, αυξάνει το pH και εδώ και πέντε χρόνια χρησιμοποιείται με
μεγάλη επιτυχία από κτηνοτρόφους στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και
τη Γαλλία κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό καινοτόμων
προϊόντων Agriscot 2011.
Το MAXAMMON, το οποίο παράγεται από την εταιρεία Strathclyde Nutrition Ltd και εισάγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα από την Αγχίαλος ΑΕ, είναι ένα μείγμα ενζύμων και φυτικών ελαίων σε μορφή σκόνης. Η ανάμειξή του μαζί με τον σπόρο (καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι) και με συγκεκριμένες ποσότητες ουρίας, συντελεί στη δημιουργία αμμωνίας. Το προϊόν πρέπει να μείνει σκεπασμένο με πλαστικό νάιλον σε κλειστό χώρο τουλάχιστον για 3 εβδομάδες και μετά είναι έτοιμο να ταϊστεί. Το ύψος του σωρού πρέπει να είναι μέχρι 2,5 μ. Τα κύρια οφέλη από τη χρήση του MAXAMMON είναι τουλάχιστον 4-6 ποσοστιαίες μονάδες αύξησης στην πρωτεϊνη του σπόρου όπως και αύξηση του pH μέχρι και 3 μονάδες.
Στα επιπλέον πλεονεκτήματα συγκαταλέγονται τα εξής:
■ Συγκομιδή σπόρων με υγρασία από 18 μέχρι 25%.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αλωνίσουμε νωρίτερα χωρίς να κάνουμε χρήση του ξηραντηρίου και συνεπώς χωρίς να καταστρέφουμε τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά.
■ Αποτρέπει την παρουσία παρασίτων και ακάρεων λόγω της οσμής.
■ Ελαχιστοποιεί τη δημιουργία αφλατοξινών.
■ Λόγω του αλκαλικού pH, γίνεται αποτελεσματικότερη η πέψη των τροφών στη μεγάλη κοιλία.
■ Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους σπόρους δημητριακών.
Οι συνεχείς προκλήσεις της εποχής προστάζουν την εύρεση ενναλακτικών τρόπων μείωσης του κόστους παραγωγής με παράλληλη αύξηση της ποιότητας.
Ένας τρόπος, για παράδειγμα, είναι η χρήση παραπάνω πρωτεϊνούχων τροφών από τους κτηνοτρόφους ή ακόμα η αναβάθμιση των είδη υπαρχόντων. Με τη χρήση του MAXAMMON επιτυγχάνεται αυτό ακριβώς
Το MAXAMMON, το οποίο παράγεται από την εταιρεία Strathclyde Nutrition Ltd και εισάγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα από την Αγχίαλος ΑΕ, είναι ένα μείγμα ενζύμων και φυτικών ελαίων σε μορφή σκόνης. Η ανάμειξή του μαζί με τον σπόρο (καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι) και με συγκεκριμένες ποσότητες ουρίας, συντελεί στη δημιουργία αμμωνίας. Το προϊόν πρέπει να μείνει σκεπασμένο με πλαστικό νάιλον σε κλειστό χώρο τουλάχιστον για 3 εβδομάδες και μετά είναι έτοιμο να ταϊστεί. Το ύψος του σωρού πρέπει να είναι μέχρι 2,5 μ. Τα κύρια οφέλη από τη χρήση του MAXAMMON είναι τουλάχιστον 4-6 ποσοστιαίες μονάδες αύξησης στην πρωτεϊνη του σπόρου όπως και αύξηση του pH μέχρι και 3 μονάδες.
Στα επιπλέον πλεονεκτήματα συγκαταλέγονται τα εξής:
■ Συγκομιδή σπόρων με υγρασία από 18 μέχρι 25%.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αλωνίσουμε νωρίτερα χωρίς να κάνουμε χρήση του ξηραντηρίου και συνεπώς χωρίς να καταστρέφουμε τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά.
■ Αποτρέπει την παρουσία παρασίτων και ακάρεων λόγω της οσμής.
■ Ελαχιστοποιεί τη δημιουργία αφλατοξινών.
■ Λόγω του αλκαλικού pH, γίνεται αποτελεσματικότερη η πέψη των τροφών στη μεγάλη κοιλία.
■ Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους σπόρους δημητριακών.
Οι συνεχείς προκλήσεις της εποχής προστάζουν την εύρεση ενναλακτικών τρόπων μείωσης του κόστους παραγωγής με παράλληλη αύξηση της ποιότητας.
Ένας τρόπος, για παράδειγμα, είναι η χρήση παραπάνω πρωτεϊνούχων τροφών από τους κτηνοτρόφους ή ακόμα η αναβάθμιση των είδη υπαρχόντων. Με τη χρήση του MAXAMMON επιτυγχάνεται αυτό ακριβώς