Από ελαιοκαλλιεργητής… ελαιο-επιχειρηματίας

07/01/2013 - 12:40 μμ

Αν και η Ελλάδα παράγει ελαιόλαδο μοναδικής ποιότητας εμφανίζεται αδύναμη στις εξαγωγές τυποποιημένου ποιοτικού ελαιολάδου γεγονός που εκμεταλλεύονται άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η Ιταλία.
Όμως, είμαστε μόλις 9 βήματα μακρυά για το επιτυχημένο ελαιόλαδο και τον ελαιο-επιχειρηματία της χρονιάς:
1 Συνεχής έλεγχος καρπών: Στα μέσα Σεπτεμβρίου πρέπει ο γεωργός να ελέγχει εβδομαδιαία τα ελαιόδεντρα σχετικά με το χρώμα, το δέρμα των καρπών, τη σάρκα, τον πυρήνα, την πικρότητα, κλπ
2 Απευθείας από τη συγκομιδή στο ελαιοτριβείο: Συγκομιδή τη βέλτιστη στιγμή και επεξεργασία την ίδια ημέρα.
3 Προσεκτική μεταφορά: Συγκομιδή και μεταφορά ελιών με προσοχή αποκλειστικά σε ανοιχτά καλάθια.
4 Ρόλος ελαιοτριβείου: Προσοχή στην καθαριότητα, τη θερμοκρασία και το χρόνο παραμονής στο ελαιοτριβείο. Τα περισσότερα ελαιοτριβεία ανοίγουν μόνο τέλη Νοεμβρίου. Η καλύτερη ποιότητα παράγεται συνήθως τον Οκτώβριο.
5 Προσοχή στη μεταφορά στο υδρόλουτρο: Η ταχύτητα πρέπει να ρυθμιστεί έτσι ώστε να οδηγείται μόνο ικανή ποσότητα και να αποτρέπεται επιστροφή, φραγμός και εμπλοκή στην έξοδο.
6 Το ελαιοτριβείο είναι η καρδιά της ποιότητας: Κατευθυντήρια γραμμή μπορεί να είναι οι 1.800 στροφές το λεπτό.
7 Οι μαλάξεις των ελιών: Η εργασία της μάλαξης έχει σκοπό να φέρει τον πολτό της ελαιομάζας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε ομοιογενή θερμοκρασία μεταξύ 20 - 23°C μέσα σε 25 λεπτά.
8 Το ελαιόλαδο έρχεται: Μεταξύ της θερμοκρασίας του ελαιοπολτού στην έξοδο του μαλακτήρα και του στόμιο του Διαχωριστή, η διαφορά πρέπει να είναι όχι περισσότερο από 2° C αύξηση θερμοκρασίας, διαφορετικά το σύστημα έχει ρυθμιστεί εσφαλμένα.
9 Καθαρό και φιλτραρισμένο ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο πρέπει να φιλτραριστεί. Στη συνέχεια το ελαιόλαδο τοποθετείται σε κενό δοχείο με την παρουσία αζώτου. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι σταθερή σε 13° C.
Πιλοτικό πρόγραμμα Πελοποννήσου
Το Δεκέμβριο του 2012 παρουσιάστηκε μαζί με τα 9 προαναφερθέντα βήματα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ένα πρόγραμμα κατάρτισης, παραγωγής και αγοράς ποιοτικού ελαιολάδου σε εγγυημένα υψηλή τιμή, τουλάχιστον για τα πρώτα τρία χρόνια από την εταιρεία Conrad Blicke. Απώτερος στόχος για το 2013 το πελοποννησιακό ελαιόλαδο να είναι στην κορυφή!