Δεν τσιμπάνε στα ζαχαρότευτλα

Αλλαγές στην ολοκληρωμένη

  07/01/2013 - 10:55 πμ

Χάνεται για μια ακόμη χρονιά το τρένο της ελληνικής τευτλοκαλλιέργειας, καθώς, η αβεβαιότητα για την τύχη που θα έχει τελικά η υπό πώληση Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, οι προϋποθέσεις που τίθενται για το πριμ της ολοκληρωμένης διαχείρισης και η «τσιγγούνικη» τιμολογιακή πολιτική που επέλεξε και για το 2013 η διοίκηση της ΕΒΖ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογής της συγκεκριμένης καλλιέργειας ακόμη και από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του κλάδου.

Με την ιδιοκτησία της ΕΒΖ (υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα) να έχει το νου της στην πώληση της εταιρείας και τη διοίκηση της βιομηχανίας με περιορισμένο ρόλο, το τελευταίο «δόλωμα» για την προσέλκυση των τευτλοκαλλιεργητών ήταν το πρόγραμμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, η εφαρμογή του οποίου σημειωτέον «καρκινοβατεί» εδώ και τρία χρόνια. Όμως και σ’ αυτό το σημείο, τα «ξεφτέρια» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα έκαναν «μούσκεμα», αφού η διαδικασία του copy paste από άλλα προγράμματα τους οδήγησε σε επιβολή προϋποθέσεων, όπως π.χ. η υποχρέωση διατήρησης της καλλιέργειας στα ίδια επίπεδα (από πλευράς έκτασης) για μια πενταετία, φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τους παραγωγούς.
«Αγκάθι» η πενταετία
Την προσαρμογή  του συστήματος για την Ολοκληρωμένη διαχείριση στην ελληνική πραγματικότητα φαίνεται να μελετά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τις αλλεπάλληλες αντιδράσεις από παραγωγούς και εμπλεκόμενους στην παραγωγή τεύτλων.
Η δυνατότητα να μπορεί να μειώσει ο παραγωγός τα στρέμματά του όσο επιθυμεί, χωρίς τη δέσμευση συγκεκριμένης έκτασης για μια πενταετία, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την συμμετοχή των παραγωγών στο πρόγραμμα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αρκεί μονάχα η «θέληση» του υπουργείου για τροποποιήσεις καθώς σύμφωνα με την Ε. Έ. δεν μπορεί να μειωθεί η έκταση με την οποία εντάσσεται ο δικαιούχος στη δράση. Μάλιστα ο παραγωγός έχει την δυνατότητα να μεταβιβάσει μέρος ή το σύνολο της εκμετάλλευσης καθώς και τις αντίστοιχες αναληφθείσες υποχρεώσεις σε άλλο πρόσωπο για το υπόλοιπο της δέσμευσης.
Το σημείο που το υπουργείο σχεδιάζει να ικανοποιήσει τους τευτλοπαραγωγούς είναι η άρση του αποκλεισμού από το πρόγραμμα των παραγωγών που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας. Η παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων των τευτλοπαραγωγών για την ένταξή τους στο Μέτρο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, που ενεργοποιήθηκε από τις 17 Δεκεμβρίου θεωρείτε βέβαιη, ενώ η δυνατότητα εξόδου από το πρόγραμμα λόγω ακραίων συνθηκών μπορεί να αιτιολογηθεί από τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν το πόσο απροετοίμαστοι ήταν οι υπηρεσιακοί παράγοντες των κεντρικών υπηρεσιών της Ε.Β.Ζ., που εδώ και ένα χρόνο περίπου γνώριζαν σε ποιο μέτρο θα ενταχθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση (2.1.4), αλλά δεν φρόντισαν να ενημερωθούν για το τι ισχύει σε αντίστοιχα προγράμματα και να ειδοποιήσουν εγκαίρως το υπουργείο ότι το πρόγραμμα είναι ανεφάρμοστο.