«Xαρμάνι» ελληνικό στη ΣΕΚΑΠ

Ανακοινώνεται -εκτός απροόπτου- η εξαγορά από την κοινοπραξία Seba-ΕΛΓΕΚΑ

 07/01/2013 - 12:45 μμ

Ζήτημα ημερών φαίνεται ότι είναι η επισημοποίηση της μεταβίβασης του 50,36% της ΣΕΚΑΠ στην κοινοπραξία που θα συστήσουν για το σκοπό αυτό η τουρκική Seba και η ΕΛΓΕΚΑ.
Όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο η Agrenda, ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ έχει ουσιαστικά αποδεχτεί την προσφορά των Τούρκων ωστόσο αναμένει το «πράσινο φως» των πολιτικών προϊσταμένων του οι οποίοι με τη σειρά τους σταθμίζουν τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η εμφάνιση της ελληνικής εισηγμένης εταιρείας ως στρατηγικού συνεργάτη της Seba μπορεί να βοηθήσει ώστε να «χωνευτεί» ευκολότερα η αναμφίβολα ριψοκίνδυνη πολιτικά επιλογή η οποία, σημειωτέον, προβάλλεται πια περίπου ως μονόδρομος για τη σωτηρία της καπνοβιομηχανίας και την αποφυγή του λουκέτου.
Στην κατεύθυνση αυτή, βεβαίως, συμβάλλει και η έλλειψη ενδιαφέροντος από άλλους επενδυτές αφού, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, η Η. Παπαδόπουλος δεν κατέθεσε ποτέ δεσμευτική προσφορά ενώ η φιλολογία περί «κινητοποίησης» του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη αποδείχτηκε τελικά ότι δεν είχε βάση. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τις φήμες που ήθελαν τον όμιλο Bommidala να εμφανίζεται ξανά στο προσκήνιο και να διεκδικεί εκ νέου τη ΣΕΚΑΠ. Από την πλευρά των Ινδών η φημολογία δεν επιβεβαιώνεται ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το «ναυάγιο» του πρώτου διαγωνισμού ο όμιλος στράφηκε στο Αμπού Ντάμπι όπου και προχώρησε στην εξαγορά αντίστοιχης-με τη ΣΕΚΑΠ- μονάδας.
Σε κάθε περίπτωση, για να έχει τύχη οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος που δεν έλαβε μέρος εξ αρχής στον δεύτερο διαγωνισμό θα έπρεπε να κηρυχθεί άγονη -για άλλη μια φορά- η διαδικασία και ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ να προχωρήσει στη συνέχεια σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τους όποιους πιθανούς «μνηστήρες». Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς θεωρούν πολύ δύσκολο -αν όχι απίθανο- οι αξιολογητές να αναλάβουν το ρίσκο να χαθεί η μία και μόνη προσφορά που έχουν αυτή τη στιγμή στα χέρια τους δίχως μάλιστα να υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική.
Η πρόταση της Seba προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος (joint venture) με την ΕΛΓΕΚΑ στο οποίο θα περάσουν καταρχήν το πλειοψηφικό «πακέτο» των μετοχών που κατείχε η πρώην ΑΤΕ (50,36%) και, σε μεταγενέστερο στάδιο, τα ποσοστά που διατηρούν σήμερα οι υπόλοιποι μέτοχοι (ΣΕΚΕ, συνεταιρισμοί εργαζομένων). Το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο οι Τούρκοι (για λογαριασμό των οποίων η ΣΕΚΑΠ παράγει τα τελευταία χρόνια σειρά σημάτων) φέρονται να εγγυώνται τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να υπόσχονται τη δημιουργία νέων. Επιπλέον, οι αξιολογητές εκτιμούν ότι το ισχυρό δίκτυο των Seba και ΕΛΓΕΚΑ μπορεί να αποδειχτεί καταλυτικό για την ανάκαμψη της καπνοβιομηχανίας που τα τελευταία χρόνια έχει απωλέσει σημαντικά μερίδια αγοράς και καταγράφει υψηλές ζημιές (15,8 εκατ. ευρώ το 2011).
Όλα αυτά, πάντως, δεν πείθουν ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων οι οποίοι ετοιμάζονται να εκφράσουν δυναμικά την αντίθεσή τους στην υλοποίηση του ντηλ. Την ίδια στιγμή, πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις τοποθετούν την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες του 2013.