Το κάλι δίνει το σύνθημα για φθηνότερα λιπάσματα


Η Κίνα αγόρασε στα 400 δολάρια τον τόνο

 14/01/2013

Σημαντική υποχώρηση κατά 15% σημειώθηκε με την έναρξη της νέας χρονιάς στη διεθνή τιμή του καλίου, εξέλιξη που σύμφωνα με τους αναλυτές μπορεί τελικά να φέρει την πολυπόθητη αύξηση της κατανάλωσης.
Οι εταιρείες παραγωγής καλίου, σε όλη τη διάρκεια του 2012, αντιστάθηκαν στις πιέσεις των βιομηχανιών παραγωγής καλιούχων λιπασμάτων για χαμηλότερες τιμές και πουλούσαν το προϊόν τους κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 470-500 δολαρίων ο τόνος. Η τακτική αυτή όμως τελικά δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού οδήγησε σε αύξηση των αποθεμάτων κατά 58% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Μάλιστα αρκετές εταιρείες όπως η PotashCorp, αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία σε ορισμένα ορυχεία τους, γεγονός που έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα της μειωμένης κατανάλωσης.
Την περασμένη εβδομάδα, όμως, η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει 1 εκατ. τόνους καλίου στην τιμή των 400 δολαρίων ο τόνος, χαμηλότερα κατά 70 δολάρια από την προηγούμενη αγορά της.
Η τιμή αγοράς της Κίνας αποτελεί ορόσημο για τις εξελίξεις, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως.
Βάσει της συμφωνίας της Κίνας καθορίζονται οι αγοραπωλησίες και μεταξύ των άλλων εμπορικών προορισμών, με την Ινδία που βρίσκεται στη δεύτερη θέση των εισαγωγέων να εκτιμάται πως θα κλείσει τελικά συμφωνία στα 420 δολάρια ο τόνος.
Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες εβδομάδες του 2012, η Ινδία αναζητούσε να αγοράσει κάλιο κάτω από τα 470 δολάρια, ωστόσο συναντούσε αντιστάσεις. Σύμφωνα με τον Τζιμ Προκοπάνκο, εκτελεστικό διευθυντή της Mosaic, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς λιπασμάτων, η συμφωνία με την Κίνα για την πώληση καλίου σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές, θα οδηγήσει σε ενίσχυση της αγοράς των λιπασμάτων. Μάλιστα εκτιμάται πως οι πωλήσεις καλίου σε παγκόσμιο επίπεδα θα σημειώσουν νέο ρεκόρ στους 55-57 εκατ. τόνους το 2013.
Τροχιά διόρθωσης
Ανάλογες διορθωτικές κινήσεις εκτιμάται πως θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως οι φωσφορικές και οι αζωτούχες πρώτες ύλες. Οι τιμές των αζωτούχων πρώτων υλών κινήθηκαν διορθωτικά κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2012, ωστόσο φαίνεται πως ακόμα δεν έχουν καταφέρει να δελεάσουν τους αγοραστές. Η κοκκώδης ουρία πωλείται στα 413 δολάρια ο τόνος, ενώ η τιμή της prilled ουρίας διαμορφώνεται στα 390 δολάρια ο τόνος.
Η αμμωνία εξακολουθεί να πωλείται στα σχετικά υψηλά επίπεδα των 685 δολαρίων ο τόνος, ωστόσο αναμένεται να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα μετά την είσοδο στην παραγωγή νέων εργοστασίων που θα αποκαταστήσουν την παγκόσμια παραγωγή. Όσον αφορά τις φωσφορικές πρώτες ύλες, οι πιέσεις εκτιμάται πως θα είναι πιο ήπιες, καθώς «η παγκόσμια αγορά δείχνει να βρίσκεται σε ισορροπία, με σταθερή ζήτηση και τα αποθέματα αμετάβλητα», σύμφωνα με τον Τζιμ Προκοπάνκο της Mosaic.