Απόλυτη καταστροφή
Εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί σε απόγνωση, χιλιάδες τόνοι καρπού καταστράφηκαν τελείως απ’ το χαλάζι, πιθανές επιπτώσεις και στα ίδια τα δέντρα. Ολική η καταστροφή στα Παρακαμπύλια, μεγάλες ζημιές σε ολόκληρη την Αιτ/νία.
Οι ελαιοπαραγωγοί των Παρακαμπυλίων βρίσκονται σε απόγνωση μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών. Το χαλάζι, οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν δώσει ακόμα ένα χτύπημα στην τρέχουσα εσοδεία και η παραγωγή αναμένεται να είναι πάρα πολύ μειωμένη, έως και μηδενική σε πολλές περιπτώσεις. Ως γνωστόν, φέτος η παραγωγή βρώσιμης ελιάς ήταν όψιμη, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μην προλάβουν να μπουν στα κτήματά τους για την ελαιοσυλλογή. Ακολούθησε ο πάγος. Στη συνέχεια οι καταρρακτώδης βροχές, που, από την περασμένη Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013, συνδυάστηκαν με σφοδράτες ανεμοθύελλες οι οποίες έριξαν κάτω τις ελιές.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και η χαλαζόπτωση σε 2 δόσεις. Tην Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι και στις 3 το απόγευμα, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν οι όποιες ελπίδες έτρεφαν οι παραγωγοί για να περισωθεί κάτι από τη φετινή σοδειά. Οι παραγωγοί που επλήγησαν βρίσκονται σε απόγνωση και το τι θα πράξει ο ΕΛΓΑ επιτείνει ακόμη περισσότερο την αγωνία για το μέλλον τους.
Καλούμε τον ΕΛΓΑ να δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον, έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί άμεσα και αποτελεσματικά. Ο αγροτικός μας κόσμος, που επιμένει να ζει στον τέως Δήμο Παρακαμπυλίων, ο οποίος και έχει πληγεί το τελευταίο διάστημα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, πρέπει να στηριχτεί σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που απειλείται, εκτός των άλλων, με οικονομική καταστροφή.
Ανάλογη είναι και η εικόνα και σε δεκάδες άλλες περιοχές, που γεωγραφικά καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της Αιτωλοακαρνανίας. Ο παγετός που έπληξε την περιοχή το διάστημα 8-10 Ιανουαρίου και τα έντονα φαινόμενα που ακολούθησαν και που συνεχίζονται, κυρίως δε οι σφοδρές χαλαζοπτώσεις, έχουν ήδη οδηγήσει εκατοντάδες αγρότες στους ανταποκριτές του ΟΓΑ για δήλωση αναγγελίας ζημιάς. Οι καταστροφές εστιάζονται κυρίως στις ελιές και δευτερευόντων στα κηπευτικά, εκτείνονται δε απ’ το Μενίδι μέχρι το Ευηνοχώρι και απ’ τον κάμπο του Αγρινίου μέχρι τα Παρακαμπύλια.
Το τοπικό παράρτημα του ΕΛΓΑ, με το οποίο επικοινωνήσαμε, κάνει λόγο για περισσότερες από 600 δηλώσεις, η διαδικασία όμως είναι σε πλήρη εξέλιξη, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες μέρες (ακόμη δεν έληξε η προθεσμία για τις δηλώσεις παγετού). Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ως πλήγμα από τον παγετό εκλαμβάνεται το καφέδιασμα του καρπού, το οποίο θα αποζημιώνεται, όχι όμως το ζάρωμα των ελιών. Κλιμάκια του Οργανισμού έχουν ήδη ξεκινήσει τις εκτιμήσεις, διαδικασία που θα κορυφωθεί ασφαλώς το επόμενο διάστημα. Σημειώνουμε ότι η συνολική ζημιά για την Αιτ/νία είναι πολύ μεγάλη, για τους δε ελαιοπαραγωγούς μεμονωμένα… ανυπολόγιστη. Πολλοί απ’ αυτούς κάνουν λόγο για ολική καταστροφή και καλούν την πολιτεία να ολοκληρώσει γρήγορα τους ελέγχους, επισπεύδοντας και τη διαδικασία των αποζημιώσεων φυσικά, καθώς άλλα έσοδα δεν υπάρχουν. Η χρονιά γι’ αυτούς εξελίχθηκε σε εφιάλτη, αφού περίμεναν καλή εσοδεία, αλλά η οψιμότητα σε συνδυασμό με τη φυσική καταστροφή, … τους «τελείωσε», όμως χαρακτηριστικά αναφέρουν στη «Συνείδηση»