11/02/2013 - 15:33
«Θα ήθελα να καλέσω τους αγρότες να κατανοήσουν τη δύσκολη περίσταση, στην οποία βρισκόμαστε, είπε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.Έχουμε ένα σφιχτό προϋπολογισμό που πρέπει να εκτελέσουμε φέτος. Ευελπιστούμε από το τέλος αυτής της χρονιάς, στις αρχές της άλλης θα δούμε τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε πιο γενναία βήματα στήριξης του αγροτικού κόσμου».
Η κομπίνα με το Φ.Π.Α. ‘νομιμοποιεί’ τις ελληνοποιήσεις
«Η κομπίνα με το Φ.Π.Α. γίνεται ως εξής: έρχεται ο έμπορος και βάζει στον πειρασμό τον αγρότη με το δέλεαρ της μεγαλύτερης επιστροφής Φ.Π.Α. να δηλώσει είτε ότι του παρέδωσε περισσότερα κιλά, είτε ότι παρέδωσε το προϊόν του σε μεγαλύτερη τιμή είτε και τα δυο. Εάν δηλώνει ο αγρότης ότι πούλησε περισσότερα κιλά στον έμπορο, ο έμπορος νομιμοποιείται να κάνει ελληνοποιήσεις, να εισάγει δηλαδή από το εξωτερικό αγροτικά προϊόντα και να τα παρουσιάζει ως ελληνικά, διότι έχει τα σχετικά παραστατικά».
Με τα βιβλία εσόδων και εξόδων θα κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στο χωράφι και το ράφι
«Το δεύτερο που κάνουνε είναι να βάζουνε τον αγρότη στον πειρασμό να δηλώνει ότι πούλησε το προϊόν του σε μεγαλύτερη τιμή. Έτσι παίρνει πράγματι μεγαλύτερη επιστροφή Φ.Π.Α. ο αγρότης, αλλά και ο έμπορος νομιμοποιείται να πουλάει σε πολύ μεγαλύτερη τιμή το προϊόν στον τελικό καταναλωτή. Έτσι έχουμε το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στο ράφι και στο χωράφι. Αυτά ευελπιστούμε ότι θα τα χτυπήσουμε και θα τα χτυπήσουμε από το νέο έτος με την καθιέρωση των βιβλίων εσόδων και εξόδων, όπου εκεί πια δεν υπάρχει αυτό το δέλεαρ, δεν υπάρχει αυτός ο πειρασμός, διότι ο αγρότης θα φορολογείται με βάση τα έσοδα-έξοδα, τα οποία θα καταγράφονται στα βιβλία».
Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια για κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις
«Και ο διοικητής του ΕΛΓΑ και ο Υπουργός που έχει την εποπτεία του οργανισμού, όταν δεν υπογράφουν αποφάσεις για κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις, μπορεί να μην είναι ευχάριστοι σε κάποιες ομάδες αγροτών. Θα πρέπει όμως να ξέρουν ότι δεν έχουμε πια την πολυτέλεια για κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις. Ο ΕΛΓΑ λειτουργεί καθαρά με βάση ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Αν διολισθήσουμε στην προηγούμενη πρακτική να ξέρουμε ότι τα ελλείμματα θα πρέπει να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τέτοια δυνατότητα πια δεν υπάρχει».
Να ενεργοποιήσουμε την προαιρετική ασφάλιση
«Εκείνο που θα πρέπει να δούμε είναι πως μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την προαιρετική ασφάλιση και ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε, έτσι ώστε να μπορούν οι αγρότες, για αίτια που δεν αποζημιώνονται σήμερα, με ένα μικρό ασφάλιστρο, ένα επιπλέον ασφάλιστρο, να είναι ασφαλισμένοι».
Χτίζεται δημοσιονομικό ισοδύναμο για να δώσουμε συνολικά 160 εκατ. επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες και φέτος
«Όσον αφορά το ενεργειακό κόστος που είναι υψηλό, μέσα στο Φεβρουάριο θα καταβληθούνε 80 εκατομμύρια ευρώ, η πρώτη δόση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου και το Σεπτέμβριο, που πάλι τα χρειάζονται οι αγρότες γιατί είναι οι φθινοπωρινές εργασίες, η δεύτερη δόση, που πιστεύουμε θα είναι ισόποση διότι χτίζεται το δημοσιονομικό ισοδύναμο που χρειάζεται. Ξέρετε φέτος η πρόβλεψη ήτανε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου να είναι 130 εκατομμύρια ενώ πέρυσι ήταν 160 εκατομμύρια ευρώ. Τη διαφορά πιστεύουμε ότι θα την καλύψουμε διότι χτίζεται το δημοσιονομικό ισοδύναμο από τα χρήματα που είχανε προϋπολογιστεί για την επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Όπως φαίνεται αυτά τα χρήματα δεν απορροφώνται από τους καταναλωτές είτε γιατί πήγαν σε άλλες μορφές θέρμανσης είτε γιατί είχαμε καλύτερες καιρικές συνθήκες. Άρα πιστεύουμε, λοιπόν ότι τα ίδια χρήματα που δόθηκαν πέρυσι στους αγρότες, θα τα δώσουμε και φέτος για το πετρέλαιο».
Εισηγούμαστε την καθιέρωσή αγροτικού νυχτερινού ρεύματος πριν τον Ιούλιο
«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει πρόβλημα με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες. Πράγματι πολλοί αγρότες δεν έχουν τόσο πολύ νερό, που να τους αρκεί για να ποτίζουνε τα χωράφια τους μόνο τη νύχτα. Καθιερώνοντας το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τους αγρότες δεν πιστεύουμε ότι λύνεται αμέσως το πρόβλημα που έχουνε με το κόστος της ΔΕΗ. Αλλά εάν δείτε τι αυξήσεις θα υπάρχουν το επόμενο διάστημα μέχρι τον Ιούλιο στα τιμολόγια της ΔΕΗ, θα συμφωνήσετε ότι η καθιέρωση νυχτερινού ρεύματος- λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα από τη ΔΕΗ- θα είναι μία ανακούφιση για τους αγρότες. Οι αυξήσεις, το επόμενο διάστημα από τη ΔΕΗ στα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος, είναι προϋπολογισμένες, έχουν ανακοινωθεί. Δεν είναι κάτι κρυφό, είναι προδιαγεγραμμένες. Επομένως, νομίζω θα είναι μια μεγάλη ανάσα για τους παραγωγούς, η καθιέρωση του ειδικού νυχτερινού ρεύματος από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί. Προσωπικά θα ήθελα να είναι νωρίτερα η καθιέρωση, όχι τον Ιούλιο, γιατί οι καλλιέργειες αρχίζουν από τον Απρίλιο, που κάνουν τα πρώτα ποτίσματα στα βαμβάκια για να φυτρώσουν. Η εισήγηση μας είναι να έρθει νωρίτερα η καθιέρωση του νυχτερινού τιμολογίου».
Ρυθμίζονται τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών και απομειώνονται οι υποθήκες
«Όπως ξέρετε επίσης υπάρχει σε διαβούλευση η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών στην παλαιά Αγροτική Τράπεζα. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα φέρει ρύθμιση για αυτά και ρυθμίζονται. Απομειώνονται οι υποθήκες. Η Αγροτική Τράπεζα συνήθιζε να βάζει υπερβολικές υποθήκες για τα δάνεια που έδινε. Οι υποθήκες θα είναι στο 120% του δανείου. Για όσα δάνεια μάλιστα έχουνε πληρωθεί, εξαλείφεται η υποθήκη χωρίς να υπάρχει κανένα κόστος για τους αγρότες».
Επεκτείνουμε το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης για τους αγρότες στα δώδεκα χρόνια
«Υπάρχει πρόνοια για τους αγρότες συνταξιούχους που ήταν στα προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης, τα οποία έληγαν φέτος και έπρεπε στα 65 να βγουν στη σύνταξη. Από τη στιγμή που επεκτάθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης, θα μένανε στο κενό αυτοί οι άνθρωποι για δύο χρόνια ενώ είχαν αποξενωθεί από τα κτήματά τους. Δε θα έπαιρναν σύνταξη. Εάν καλλιεργούσαν πάλι θα έπρεπε να επιστρέψουν τα χρήματα που είχαν λάβει, τα δέκα αυτά χρόνια, από το πρόγραμμα. Και υπήρχε πράγματι πρόβλημα. Το αντιμετωπίζουμε και αυτό με μια επιπλέον δαπάνη και επεκτείνουμε το πρόγραμμα από τα δέκα στα δώδεκα χρόνια».
Έγιναν λάθη σε εθνικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο
«Υπάρχουν παθογένειες, χρόνιες παθογένειες, τα λάθη δεν είναι μόνο δικά μας. Ξέρετε πολλές φορές μπαίνουμε στη λογική ότι οι επιδοτήσεις ήταν στρεβλές, οδήγησαν σε μια στρεβλή μορφή ανάπτυξης και στήριξης του αγροτικού εισοδήματος. Η πολιτική και σε εθνικό επίπεδο μπορεί να ήταν λάθος και να χρειαζόταν διορθωτικές παρεμβάσεις, αλλά πολλές φορές και από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Η επιδότηση επί της παραγωγής οδήγησε σε στρεβλώσεις, είχαμε τα πανωγραψίματα, τα διπλοζυγίσματα, όλα αυτά τα ζήσαμε την προηγούμενη δεκαετία».
Ελεγχόμαστε από την Ε.Ε. για το «πακέτο Χατζηγάκη»
«Ξέρετε, ότι ελεγχόμαστε, βρισκόμαστε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το περιώνυμο «πακέτο Χατζηγάκη» των αποζημιώσεων που δόθηκαν τότε, το 2009. Το πρόβλημα δεν είναι ότι απλά βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Το θέμα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να κάνουμε ανάκτηση ονομαστικά από τους 800.000 αγρότες που τα έλαβαν εκείνη την εποχή. Το θετικό είναι ότι κερδίσαμε τα ασφαλιστικά μέτρα και υπάρχει ένα σκεπτικό του δικαστή των ασφαλιστικών μέτρων που δίνει βάσιμες ελπίδες ότι μπορεί να έχουμε μια ευτυχή κατάληξη αυτής της υπόθεσης εντός του 2013».