11/02/2013 -15:29
«Ξυπνάει» το επενδυτικό ενδιαφέρον των δραστηριοποιούμενων στο κλάδο της κτηνοτροφίας, όπως τουλάχιστον φάνηκε στην τελευταία Zootechnia 2013 που πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη το τετραήμερο μεταξύ 7 και 10 Φεβρουαρίου.Το βέβαιο είναι ότι μια νέα γενιάς καλλιεργημένων κτηνοτρόφων με σαφή προσανατολισμό στην επιχειρηματική οργάνωση των εκμεταλλεύσεων, κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία της στον κλάδο, αφομοιώνοντας ταχύτατα την τεχνογνωσία που απαιτείται και τις τεχνολογικές λύσεις που προσφέρονται απλόχερα από τους ειδικούς του χώρου.
Στη διάρκεια του τετραημέρου της Zootechnia 2013 το καλαίσθητο stand της Green Box στο κτίριο 13 της έκθεσης πλημμύρισε για μια ακόμη φορά από τους πολυπληθείς αναγνώστες της Agrenda και του AgroNews που ανανέωσαν την «ψήφο εμπιστοσύνης» στην προσπάθεια ενημέρωσης που καταβάλει η ομάδα των συντελεστών της Green Box και κατέθεσαν τις αγωνίες τους για τις εξελίξεις στο χώρο.
Με στόχο να στηρίξει, με όλες τις δυνάμεις της, την επιχειρηματικότητα στον τομέα της κτηνοτροφίας βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη η διεθνής έκθεση Zootechnia. Και, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εκθετών, Ελλήνων και ιδιαίτερα ξένων, δεν δείχνει να επηρεάζεται από το σημερινό οικονομικό και κοινωνικό κλίμα, αφού προσέλκυσε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό εγχώριων επιχειρήσεων (578 έναντι 570) από την προηγούμενη διοργάνωση του 2011.
Παράλληλα στην 8η Zootechnia, η οποία πραγματοποιείται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθεί στις 10 Φεβρουαρίου, συμμετέχουν 354 ξένοι εκθέτες από 35 χώρες (έναντι των 320 του 2011). «H σύγχρονη συγκυρία απαιτεί αλλαγές όχι μόνο ως προς τις μεθόδους της παραγωγής, αλλά και σε νοοτροπίες», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo -διοργανώτριας εταιρείας, Τάσος Τζήκας, στη συνέντευξη Τύπου για την έκθεση, συνοψίζοντας στην ουσία την κεντρική ιδέα της φετινής διοργάνωσης, που φιλοδοξεί να διαδώσει τις σύγχρονες τάσεις του κλάδου εν μέσω μιας ιδιαίτερα δύσκολης συγκυρίας, που απαιτεί στοχευμένες κινήσεις.
Κτηνοτροφία vs ανεργίας
Η κτηνοτροφία μπορεί να απορροφήσει μεγάλο κομμάτι της ανεργίας, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκαινιάζοντας την 8η Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία, για να συμπληρώσει: «Η κυβέρνηση έκανε ό,τι είναι δημοσιονομικά εφικτό για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά, διαρθρωτικά και νομοθετικού χαρακτήρα προβλήματα των αγροτών. Οι δυσκολίες μπορούν να γίνουν πραγματικά ευκαιρίες», τόνισε ενώ αναφέρθηκε στους επτά εκπροσώπους καινοτόμων επιχειρήσεων στον κλάδο της ζωικής παραγωγής που βράβευσε σε ειδική εκδήλωση το υπουργείο, οι οποίοι «πάτησαν», όπως είπε, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Θεόδωρος Σούμπασης, ενώ το «παρών» έδωσαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, ο πρέσβης της Κίνας, Ντου Κιβέν, ο πρόξενος της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Χέλσερ - Όμπερμαϊερ. Στην εκδήλωση επρόκειτο να παραβρεθεί υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Βουλγαρίας, Μίροσλαβ Ναϊντένοφ, ωστόσο αναχώρησε νωρίτερα για τη χώρα του, λόγω των αναμενόμενων κινητοποιήσεων των Βουλγάρων αγροτών.
Πολλές παράλληλες εκδηλώσεις
Δραστήρια είναι όμως και στις παράλληλες εκδηλώσεις της (βλεέπε δίπλα) η φετινή Zootechnia, ενώ στα πλαίσιά της πραγματοποιούνται διάφορα «δρώμενα», όπως η πιλοτική καθετοποιημένη μονάδα εκτροφής μικρών μηρυκαστικών που στήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, η οποία θα προσομοιάζει πραγματικές συνθήκες μιας καθετοποιημένης επιχείρησης αλλά και το 2ο Πανόραμα Ελληνικών Φυλών Αγροτικών Ζώων όπου παρουσιάζονται οι σημαντικότερες για την Ελλάδα φυλές αγροτικών ζώων.
Η κτηνοτροφία μπορεί να απορροφήσει μεγάλο κομμάτι της ανεργίας, ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκαινιάζοντας την 8η Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία Zootechnia, που πραγματοποείται στη Θεσσαλονίκη.
Η κυβέρνηση έκανε «ό, τι είναι δημοσιονομικά εφικτό» για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά, διαρθρωτικά και νομοθετικού χαρακτήρα προβλήματα των αγροτών, πρόσθεσε ο υπουργός. «Οι δυσκολίες μπορούν να γίνουν πραγματικά ευκαιρίες», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και αναφέρθηκε στους επτά εκπροσώπους καινοτόμων επιχειρήσεων στον κλάδο της ζωικής παραγωγής που θα βραβεύσει το υπουργείο, οι οποίοι «πάτησαν», όπως είπε, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.
Η Green Box σας περιμένει στο Περίπτερο 13, Stand 43.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων απηύθυνε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Θεόδωρος Σούμπασης.
Το «παρών» έδωσαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, ο πρέσβης της Κίνας, Ντου Κιβέν, ο πρόξενος της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Χέλσερ - Όμπερμαϊερ. Στην εκδήλωση επρόκειτο να παραβρεθεί υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Βουλγαρίας, Μίροσλαβ Ναϊντένοφ, ωστόσο αναχώρησε νωρίτερα για τη χώρα του, λόγω των αναμενόμενων κινητοποιήσεων των Βουλγάρων αγροτών.
Η Zootechnia πραγματοποιείται στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως τις 10 Φεβρουαρίου. Η έκθεση συγκεντρώνει 578 συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έναντι 570 στην προηγούμενη διοργάνωση. Οι ξένες συμμετοχές στην έκθεση, άμεσες και έμμεσες, προέρχονται από 35 χώρες, με το σύνολο των ξένων εκθετών να φτάνει τους 354, έναντι 320 το 2011.
Για άλλη μια χρονιά η μοναδική εξειδικευμένη έκθεση στον τομέα των παραγωγικών ζώων στην Eλλάδα και στα Bαλκάνια, την οποία διοργανώνει η Helexpo, θα ανοίξει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης από τις 7 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2013.
Η φετινή 8η Διεθνής Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία Zootechnia, χορηγός επικοινωνίας της οποίας αποτελούν η εφημερίδα Agrenda, το περιοδικό Profi και το portal Αgronews (Περίπτερο 13, Stand 43), φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους εμπλεκόμενους στον κλάδο με εκθέματα όπως:
■ Μηχανήματα και εξοπλισμός Κτηνοτροφίας -Πτηνοτροφίας
■ Μηχανήματα Επεξεργασίας, Συντήρησης, Μεταποίησης, Συσκευασίας
■ Φάρμακα
■ Ζωοτροφές - Πρώτες Ύλες
■ Ζώα (βοοειδή, χοίροι, αιγοπρόβατα, πουλερικά)
■ Αξεσουάρ και εφόδια
■ Οργανισμούς και Υπηρεσίες
■ H/Y - Software
■ Κλαδικές Εκδόσεις
■ Οικονομικός Τύπος.
Με διεθνείς συμμετοχές η Zootechnia αποτελεί σημείο συνάντησης για επιχειρηματίες του κτηνοτροφικού, και του πτηνοτροφικού κλάδου, βιομηχάνους, βιοτέχνες, αντιπροσώπους επιχειρήσεων, στελέχη οργανισμών, εταιρειών, υπηρεσιών, αλλά και απλούς καταναλωτές, που ενδιαφέρονται για τον κλάδο. Μεταξύ των στόχων συγκαταλέγονται η δημιουργία εμπορικών επαφών και συναλλαγών στην Ελληνική και Βαλκανική Αγορά, η σύνδεση έρευνας με παραγωγή, η διερεύνηση νέων αγορών και η έντονη διαφημιστική προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Η ζωική παραγωγή στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο
Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός», Αίθουσα Α, στο χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της Zootechnia 2013: 8η Διεθνής Έκθεση για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία.
Το συνέδριο αυτό διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2006 από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, με στόχο κάθε δυο χρόνια να οργανώνεται από άλλο Τμήμα ΖΠ. Το 2008 το 2ο συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Λάρισας. Το 2010 ήταν η σειρά του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης να διοργανώσει το 3ο συνέδριο. Ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος το συνέδριο διοργανώθηκε το 2011 στη <<ΖOOTECHNIA>> . Στη διάρκεια του συνεδρίου του 2011, με πρόταση της τότε Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, αποφασίσθηκε το συνέδριο να διοργανώνεται από κοινού από τα τέσσερα Τμήματα Ζωικής Παραγωγής, κάθε δυο χρόνια στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της ZOOTECNIA. Έτσι φθάσαμε στη συνδιοργάνωση του 4ου Πανελλήνιου συνεδρίου Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής.
To 4o Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων: Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Aθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Μακεδονίας-Θράκης.
Σκοπός του συνεδρίου αυτού ήταν να προβάλλονται τα Τμήματα Ζωικής Παραγωγής των ΤΕΙ και να έχουν ένα βήμα από το οποίο θα παρουσίαζαν το ερευνητικό τους έργο. Από το πρώτο όμως συνέδριο η συμμετοχή ήταν ελεύθερη και για ερευνητές άλλων φορέων και συμμετείχαν εκτός από μέλη Εκπαιδευτικού προσωπικού των Τμημάτων των ΤΕΙ και μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων και ερευνητές από το ΕΘΙΑΓΕ. Σε κάθε συνέδριο μας εκτυπώνονται πρακτικά, τα οποία διανέμονται στους συνέδρους.
Στο 4o συνέδριο παρουσιάστηκαν 5 εισηγήσεις σε θέματα ειδικού κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος από διακεκριμένους επιστήμονες, που κλήθηκαν από την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή. Πέραν αυτών ανακοινώνονται 28 εργασίες με προφορική παρουσίαση και 25 εργασίες με μορφή Poster. Σε πολλές εργασίες υπάρχει συνεργασία Πανεπιστημιακών Τμημάτων, Τμημάτων ΤΕΙ και των Ιδρυμάτων του ΕΘΙΑΓΕ. Τέλος από θεματικής πλευράς(όπως κατατάσσονται και στο πρόγραμμα) παρουσιάζονται 16 εργασίες στην ενότητα της Εκτροφής των Αγροτικών Ζώων, 15 εργασίες στην ενότητα της Διατροφής των Αγροτικών Ζώων, 12 εργασίες στην ενότητα της Φυσιολογίας-Αναπαραγωγής-Γενετικής και Γενετικής Βελτίωσης των Αγροτικών Ζώων, καθώς και 10 εργασίες στην ενότητα των Τροφίμων-Υγείας των Αγροτικών Ζώων.
Σήμερα όλοι οι τομείς της κτηνοτροφίας είναι ελλειμματικοί, αφού εισάγουμε κτηνοτροφικά προϊόντα αξίας 3 δις ευρώ περίπου. Το έλλειμμα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο το 2010 ήταν 1,898 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το έλλειμμα σε ζώντα ζώα, κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν 1,563 δις. Αυτό δείχνει ότι η μεγάλη πληγή στο έλλειμμα του εμπορικού αγροτικού ισοζυγίου είναι τα κτηνοτροφικά προϊόντα.
Η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Με την ανάπτυξη αυτή μπορούν να μειωθούν τα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών. Η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει χώρα με αυτάρκεια στον πρωτογενή τομέα με την παραγωγή εγχώριων ζωοτροφών και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί δημιουργική η περιφέρεια, να μειωθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών και να αυξηθεί η παραγωγή ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων.
Συνάντηση Τσαυτάρη με Βούλγαρο ομόλογο
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο Βούλγαρος ομόλογός του κ. Miroslav Naydenov παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργάνωσε ο ΣΕΒΕ, στο πλαίσιο της Έκθεσης Ζootechnia, με συμμετοχή περίπου 50 εκπροσώπων και παραγωγικών φορέων από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Ο κ. Τσαυτάρης τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απόλυτα σύμφωνη γνώμη εξέφρασε και ο Βούλγαρος Υπουργός Γεωργίας, ο οποίος ανέφερε ότι τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα είναι κοινά και για τις δύο χώρες και οι δύσκολοι καιροί επιβάλλουν συντονισμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της ανταγωνιστικότητας.
Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση εργασίας των δύο Υπουργών στην οποία συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων, ο συντονισμός των ενεργειών σε κοινοτικό επίπεδο, η ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και η εντατικότερη ανταλλαγή πληροφοριών.
Δηλώσεις υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στα εγκαίνια της Zootechnia:
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από το βήμα της Ζootechnia αναφερόμενος στο ζήτημα των αιτημάτων των αγροτών δήλωσε: «H κυβέρνηση έκανε ότι ήταν δημοσιονομικά εφικτό για να αντιμετωπίσει όσα μας έθεσαν οι αγρότες, είτε ήταν διαρθρωτικά, είτε ήταν οικονομικά ζητήματα» και πρόσθεσε:«εύχομαι να επικρατήσει σύνεση και ευελπιστούμε ότι εάν τα πράγματα πάνε καλύτερα και πριν τη λήξη του έτους, ακόμη και το φθινόπωρο, θα μπορούσαν να δοθούν κάποιες επιπλέον λύσεις για τους αγρότες».
Αναφερόμενος στις προοπτικές της κτηνοτροφίας, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι αρκετοί κλάδοι της μπορούν να δώσουν εξαιρετικά προϊόντα, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα διάθεσης τους, ενώ καταληκτικά ευχήθηκε καλή επιτυχία στη Zootechnia και στους συμμετέχοντες σ’ αυτήν, σημειώνοντας
ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι αρωγός στις προσπάθειες όλου του αγροτικού κόσμου.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της HELEXPO-ΔΕΘ, κ. Θεόδωρος Σουμπάσης, δήλωσε πως «η 8η Διεθνής Έκθεση για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία που εγκαινιάζουμε σήμερα έχει επιπλέον σημασία και τελικά προστιθέμενη αξία: Προβάλλει τον κλάδο, ο οποίος ήδη από σήμερα με το δυναμισμό του δείχνει το δρόμο προς την βιώσιμη ανάπτυξη, προσφέρει αισιόδοξα μηνύματα στην χειμαζόμενη εθνική οικονομία και είναι βέβαιο ότι αποτελεί όχημα εξόδου από την κρίση. Είναι δηλαδή η διοργάνωση από την οποία μπορούν πράγματι να βγουν οι καλές ειδήσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».
Επιπλέον, ο κ. Σουμπάσης, σημείωσε πως στη φετινή διοργάνωση, οι ξένες συμμετοχές, άμεσες και έμμεσες, προέρχονται από 35 χώρες, με τους ξένους εκθέτες να φθάνουν τους 354, έναντι 320 το 2011.
Η Zootechnia συγκεντρώνει συνολικά από την Ελλάδα και το εξωτερικό 578 συμμετοχές, έναντι 570 στην προηγούμενη διοργάνωση.
Επισημαίνεται ότι στην τελετή εγκαινίων της Ζootechnia παρευρέθηκε και ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θ. Καράογλου, ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Du Qiwen και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Α. Τζιτζικώστας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην τελετή εγκαινίων της Zootechnia:
«Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας και να σας ευχαριστήσω φυσικά για την καλοσύνη που είχατε να προσκαλέσετε εμένα και τους συνεργάτες μου στην Έκθεση και ιδιαίτερα προσωπικά εμένα που με καλέσατε να εγκαινιάσω την 8η Zootechnia.
Ήθελα πριν ξεκινήσω να πω δυο λόγια για τις προσπάθειες που κάνουμε στις μέρες μας ν’ αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, που τον βλέπουμε μέσα στη βροχή και στο κρύο να ταλαιπωρείται, όπως είπα και χθες γι’ αρκετές μέρες κάναμε ότι είναι δημοσιονομικά εφικτό ως κυβέρνηση και θέλω να το πιστέψετε αυτό ειλικρινά, ν’ αντιμετωπίσουμε όσα προβλήματα μας έθεσαν οι γεωργοί, είτε ήταν προβλήματα διαρθρωτικού χαρακτήρα, είτε ήταν προβλήματα οικονομικού χαρακτήρα, είτε ήταν προβλήματα νομοθετικού χαρακτήρα και χρειάζονταν ρυθμίσεις.
Θέλω να πιστεύω ότι με την προσπάθεια αυτή, πριν αρχίσει αυτό το μικρόβιο και διαδίδεται και παραπέρα διότι απόψε ήταν προσκεκλημένος μαζί με τους ξένους πρέσβεις τους οποίους καλωσορίζω επίσημα, τον αγαπητό Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Du Qiwen, ο οποίος ήρθε από την Αθήνα γι’ αυτό το σκοπό, ήταν μαζί μας και ο Βούλγαρος Υπουργός Γεωργίας ο κ. Miroslav Naydenov, ο οποίος δυστυχώς έπρεπε να φύγει νωρίτερα για τη Φιλιππούπολη, καθώς τον ειδοποίησαν ότι και οι Βούλγαροι γεωργοί, ετοιμάζονται να κλείσουν το κομμάτι της διόδου από την πλευρά της Βουλγαρίας στη Φιλιππούπολη και έτσι έφυγε γρήγορα.
Εύχομαι να επικρατήσει σύνεση και είμαι σίγουρος ότι οι γεωργοί καταλαβαίνουν τη δύσκολη δημοσιονομική μας συγκυρία. Ευελπιστούμε ότι αν ακόμη και μέσα στο χρόνο τα πράγματα πάνε καλύτερα και το φθινόπωρο θα μπορούσαν να βελτιωθούν κάποια οικονομικά δεδομένα, ώστε να ικανοποιήσουμε αιτήματα των αγροτών, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ικανοποιηθούν εξ ολοκλήρου. Τουλάχιστον όσα είναι πραγματικά ρεαλιστικά. Δώσαμε λύσεις σε αρκετά χρονίζοντα προβλήματα ή έκτακτα εμφανιζόμενα προβλήματα, ένεκα για παράδειγμα της μετακίνησης του συνταξιοδοτικού ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη που ήταν ένα ξαφνικό αλλά δίκαιο και επείγον πρόβλημα που έπρεπε ν’ αντιμετωπιστεί και αντιμετωπίστηκε.
Θέλω λοιπόν να συνεχίσω με τα εγκαίνια της Zootechnia λέγοντας ορισμένα πράγματα μιας και η Έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη στην κτηνοτροφία. Πρώτον, αν θέλουμε να μιλάμε λοιπόν για την ανάπτυξη της Ελλάδας, έχοντας σαν πυλώνα τη γεωργία, τότε σημαντικό κομμάτι αυτού του πυλώνα πρέπει να είναι στεριωμένο στη ζωική παραγωγή και στον κτηνοτροφικό κόσμο, γιατί η χώρα μας έχει μια ανισσόροπη ανάπτυξη σε ό,τι αφορά στον τομέα της φυτικής με τη ζωική παραγωγή. Πρέπει λοιπόν να ισορροπήσει ο τομέας προς όφελος αμφοτέρων.
Δεύτερον, ο τομέας της κτηνοτροφίας μπορεί γρήγορα ν’ αναπτυχθεί και να απορροφήσει μεγάλα κομμάτια της ανεργίας. Τρίτον, ο κλάδος της κτηνοτροφίας μπορεί να είναι στην «καρδιά» της μεγάλης μας πολιτικής στροφής που κάνουμε προς την ποιότητα, προς μια γεωργία δηλαδή συνυφασμένη όχι τόσο με χαμηλό κόστος όσο με την παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων. Και είναι αυτά τα προϊόντα που ζητάει σήμερα η Ελλάδα, είναι αυτά που ζητάει η Ευρώπη και θα έλεγα είναι αυτά τα προϊόντα που ζητάει ο κόσμος.
Ιδιαίτερα αρκετοί μας κλάδοι της κτηνοτροφίας που ακόμη είναι σε όχι τόσο εντατική μορφή, πιστεύω ότι μπορεί να δώσουν εξαιρετικά προϊόντα και να μην έχουμε πρόβλημα διάθεσης.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Έκθεση.
Σας ευχαριστώ πολύ»
Δηλώσεις αναπληρωτή υπουργού στην έκθεση Zootechnia:
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος επισκέφθηκε την 8η Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία Zootechnia στη Θεσσαλονίκη, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα του ΥπΑΑΤ για τους βοσκοτόπους με θέμα «Ελληνικοί βοσκότοποι-Νέα ΚΑΠ, Ορεινή Ελλάδα και Ελληνική Κτηνοτροφία».
Στο χαιρετισμό του, αναφερόμενος στην έκβαση των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Χαρακόπουλος χαρακτήρισε ως «διαπραγματευτική επιτυχία» την εξασφάλιση από την κυβέρνηση, για τη χώρα μας, πόρων, ύψους 18,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-20.
Ενώ συνέχισε επισημαίνοντας ότι: «παρά τις μεμψιμοιρίες κάποιων που επιμένουν να αναλώνονται σε ανέξοδη κριτική, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, που πέτυχε μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, σε σχέση με την αρχική εισήγηση της Κομισιόν και η μόνη χώρα, που αναφέρεται στα συμπεράσματα, ότι από το 2016 μπορεί να εισπράξει άλλα 2 δισ., λόγω της ύφεσης των τελευταίων πέντε χρόνων».
Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός κάλεσε τους αγρότες να αποχωρήσουν από τα μπλόκα και να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να σχεδιάσουν μαζί την επόμενη μέρα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Χαρακτηριστικά σε δήλωσή του σημείωσε ότι:
«Οι αγρότες έχουν τα δίκια τους. Η χώρα όμως βρίσκεται στο «καλαπόδι» του μνημονίου. Θέλω να ζητήσω από τους αγρότες να κατανοήσουν ότι εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο, κάθε δυνατότητα που είχαμε για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά τους. Να τους καλέσω να αποχωρήσουν από τους δρόμους και να έρθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση για να σχεδιάσουμε μαζί το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020».
Ενώ ειδικά για το ζήτημα των βοσκοτόπων παρουσίασε τα προβλήματα στη διαχείριση τους, τις δράσεις του ΥπΑΑΤ για την επίλυσή τους αλλά και τις σημαντικές ευκαιρίες που απορρέουν από την αειφόρο διαχείριση, αξιοποίηση και προστασία των νομευτικών πόρων της χώρας. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα εξής:
«Ένας από τους σημαντικότερους πόρους της ελληνικής υπαίθρου είναι οι φυσικοί βοσκότοποι. Η παραδοσιακή μορφή αιγοπροτοβατοτροφίας και αγελαδοτροφίας, με την απευθείας βόσκηση προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Σε οικονομικό επίπεδο η απευθείας βόσκηση των φυσικών λιβαδιών μειώνει το κόστος διατροφής των ζώων. Παράλληλα, η βόσκηση συμβάλλει ουσιαστικά στην υγιεινή των ζώων, ενώ επιπλέον επιδρά θετικά στην ποιότητα των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων. Η ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής και η ποιοτική αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων θα δώσει στην ελληνική κτηνοτροφία σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές.
Η στροφή των καταναλωτικών προτιμήσεων σε προϊόντα βιολογικής και ολοκληρωμένης κτηνοτροφίας και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας και ασφάλειας των τροφίμων, παρά τις πιέσεις για χρήση γενετικά τροποποιημένων δημιουργούν ένα περιβάλλον αυξημένης ζήτησης για ποιοτικά προϊόντα, όπως αυτά της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Ειδικά η εκτατική αιγοπροβατοτροφία και βοοτροφία διαθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορούν να κερδίσουν τις προτιμήσεις των Ελλήνων, Ευρωπαίων και ξένων καταναλωτών που αναζητούν την ποιοτική, αυθεντική γεύση της παράδοσης.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις μεταλλαγμένες ζωοτροφές και την υποβάθμιση της ποιότητας της ελληνικών ζωοκομικών προϊόντων. Θέλουμε να διατηρήσουμε τις αυτόχθονες φυλές ζώων που είναι προσαρμοσμένες στο ελληνικό τοπίο, ιδιαίτερα στα ορεινά και ημιορεινά βοσκοτόπια και αποτελούν το άλφα και το ωμέγα των ελληνικών ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων από το κρέας έως τη φέτα και το γιαούρτι. Τα βοσκοτόπια μας μπορεί να είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η ανάκαμψη της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Μείζον πρόβλημα είναι η κατάταξη της πλειονότητας των βοσκοτόπων της χώρας, πλην ελαχίστων πεδινών εκτάσεων, ως δασικές. Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δημιουργείται σύγχυση αρμοδιοτήτων όταν η αρμόδια Ειδική Γραμματεία Δασών υπάγεται στο ΥΠΕΚΑ. Απόρροια τούτου είναι καθυστερήσεις και αναβολές στην ανάπτυξη της εκτακτικής κτηνοτροφίας, η οποία συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα που επιζητούμε.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των επερχόμενων αλλαγών, διεκδικούμε συντονισμένα τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την αξιοποίηση των νομευτικών πόρων της χώρας. Η μεταφορά της Ειδικής Γραμματείας Δασών από το ΥΠΕΚΑ στο ΥπΑΑΤ θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τη διαπραγματευτική μας θέση, καθώς δε θα χρειαζόταν επιπλέον χρόνος για τις μεταξύ μας συνεννοήσεις».
Μετά το πέρας της ομιλίας του ο κ. Χαρακόπουλος περιηγήθηκε στα περίπτερα της έκθεσης, όπου και συνομίλησε με παραγωγούς.