Την προσοχή εφιστούν οι ειδικοί για τα πυρηνόκαρπα του Ναυπλίο

 01/03/2013

Σποραδικές προσβολές της μονίλιας ενημερώνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου
, πως παρατηρήθηκαν σε βερικοκιές υπερπρώιμων ποικιλιών, την ώρα που οι πρώιμες και όψιμες ποικιλίες βρίσκονται σε βλαστικά στάδια που είναι ευαίσθητα στις προσβολές από το μύκητα.
Αναλυτικότερα, ανά ασθένεια συνιστώνται τα κάτωθι:
Μονίλια (βερικοκιά)
Για τις όψιμες ποικιλίες αλλά και τους οπωρώνες  των υπόλοιπων ποικιλιών όπου υπάρχουν προσβολές, οι ειδικοί του Κέντρου συνιστούν άμεση επέμβαση με κατάλληλα σκευάσματα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα δέντρα καθ’ όλη τη διάρκεια της άνθησης, θα πρέπει να είναι προστατευμένα για την μονίλια.
Κορύνεο
Πρόκειται για ασθένεια που προσβάλει όλα τα πυρηνόκαρπα, ωστόσο, στην βερικοκιά πιο σημαντική είναι η προσβολή των οφθαλμών, των φύλλων και των καρπών.
Η εμφάνιση αρχικά κόκκινων κηλίδων στα φύλλα που αργότερα γίνονται καστανές και ξηραίνονται στο κέντρο είναι συμπτώματα της ασθένειας.
Οι νεκροί ιστοί πέφτουν, σχηματίζοντας οπές «τρύπες από σκάγια». Παρόμοιες κηλίδες εμφανίζονται αρχικά στους καρπούς οι οποίες μεταγενέστερα εξελίσσονται σε καστανά δερματώδη λέπια.
Συνιστάται να γίνει επέμβαση στην πτώση των πετάλων με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά όπως θιράμ, κάπταν, μανέμπ, ντιθιανόν.
Μονίλια (ροδακινιά-νεκταρινιά)
Εξαιρετικά ευνοϊκές είναι οι συνθήκες που επικρατούν για την ασθένεια καθώς οι υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες βρίσκονται σε βλαστικά στάδια που είναι ευαίσθητα στις προσβολές από το μύκητα.
Συνιστάται άμεση επέμβαση με κατάλληλα σκευάσματα, στις όψιμες ποικιλίες αλλά και στους οπωρώνες των υπολοίπων ποικιλιών που υπάρχουν προσβολές.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της άνθησης, όπως επισημαίνουν οι γεωπόνοι, τα δέντρα θα πρέπει να προστατεύονται για τη μονίλια.
Εξώασκος
Κρίσιμη για την ασθένεια, είναι η περίοδος που μεσολαβεί από την έκπτυξη του ακραίου φυλοφόρου οφθαλμού και μέχρι τα φύλλα να αποκτήσουν το τελικό μέγεθος, τονίζουν οι ειδικοί.
Αυτή την περίοδο, τα δέντρα θα πρέπει να είναι καλά προστατευμένα, χρησιμοποιώντας κατάλληλα φυτοπροστατευτικά όπως ζιράμ (για τη ροδακινιά) και θιράμ (για ροδακινιά, δαμασκηνιά).
Ωίδιο (υπερπρώιμες ποικιλίες)
Ο μύκητας προσβάλει φύλλα, βλαστούς και καρπούς στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους.
Η ασθένεια είναι πιο συχνή σε πυκνούς οπωρώνες ευπαθών ποικιλιών και σε φυτώρια, τονίζουν οι ειδικοί.
Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τέλος της πτώσης των πετάλων μέχρι να αρχίσει η σκλήρυνση του πυρήνα, είναι καθοριστικό για την ασθένεια.
Καθώς την κρίσιμη περίοδο τα δέντρα θα πρέπει να είναι προστατευμένα, συνιστάται να γίνει η πρώτη επέμβαση στις αρχές του σταδίου του σχισίματος του κάλυκα, ενώ η επόμενη μετά την πτώση του κάλυκα και πριν αρχίσει η σκλήρυνση του πυρήνα.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι πιθανότατα για τις ιδιαίτερα ευπαθείς ποικιλίες να χρειασθούν επιπλέον επεμβάσεις, ανάλογα με την υπολειμματική διάρκεια του σκευάσματος που θα χρησιμοποιηθεί.
Ως κατάλληλα σκευάσματα συνιστώνται το θείον (μπουπιριμέιτ μόνο για τη ροδακινιά), μποσκαλίντ+πυρακλοστρομπίν, (πενκοναζόλ μόνο σε ροδακινιά), μυκλομπουτανίλ, τεμπουκοναζόλ.

Επισημαίνεται ακόμα, ότι κατά τον πρώτο ψεκασμό για την μονίλια, συνιστάται  η χρήση χαλκούχου σκευάσματος.
Σημαντική είναι  η εναλλαγή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη σειρά των ψεκασμών καθώς αποτρέπουν την  δημιουργία ανθεκτικότητας, διότι, όπως τονίζουν οι γεωπόνοι, έχουν παρατηρηθεί ανθεκτικά στελέχη σε διάφορες κατηγορίες σκευασμάτων.
 Πηγή: www.agronews.gr