Η ρεσβερατρόλη είναι ένα φυτοχημικό, μία φαινόλη που παράγεται φυσικά από διάφορα φυτά σε κατάσταση επίθεσης από κάποιο μικρόβιο. Βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών, στο κόκκινο κρασί, σε κάποια μούρα και ξηρούς καρπούς. Μπορεί να παρασκευαστεί και στο εργαστήριο και πωλείται ως συμπλήρωμα.
Γιατί στράφηκε το επιστημονικό ενδιαφέρον σε αυτή;
Πριν αρκετά χρόνια, παρατηρήθηκε ότι ενώ οι Γάλλοι ακολουθούσαν διατροφή με παρόμοια περιεκτικότητα σε ολικό και κορεσμένο λίπος (γνωστοί παράγοντες που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία) με τους Αμερικάνους, οι πρώτοι είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας λόγω καρδιαγγειακής νόσου. Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε «Γαλλικό Παράδοξο». Η διαφορά που εντοπίστηκε, ήταν η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρασιού από τους Γάλλους σε σχέση με τους Αμερικάνους. Χαμηλή προς μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια, καθώς και θνησιμότητας από καρδιαγγεικά.
Σε ποιες νόσους φαίνεται να έχει επίδραση;
- Καρδιαγγειακά
Πρέπει να τονιστεί όμως ότι αυτές οι δράσεις έχουν φανεί κυρίως από έρευνες σε ζώα και σε in vitro έρευνες, ενώ οι έρευνες σε ανθρώπους δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν μία ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και της καρδιαγγειακής υγείας.
- Καρκίνος
Όμως, οι έρευνες σε ανθρώπους δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν ούτε αυτή τη σχέση, λόγω της πολυπλοκότητας της καρκινογένεσης, αλλά και της μειωμένης βιοδιαθεσιμότητας της ρεσβερατρόλης, ακόμη και μετά από αυξημένη πρόσληψη.
- Σακχαρώδης Διαβήτης
- Νόσος Alzheimer
- Συμπτώματα εμμηνόπαυσης
Επιπλέον, η ρεσβερατρόλη έχει φανεί να δρα κατά των ιώσεων, αλλά και να προστατεύει από κάποια αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, το άσθμα και η νόσος Parkinson.
Ποιες είναι οι πηγές της;
Η κύρια πηγή της ρεσβερατρόλης είναι το σταφύλι και το κρασί, ενώ ποσότητές της υπάρχουν στα μούρα, στα φιστίκια και στο κακάο. Η περιεκτικότητα ρεσβερατρόλης στα σταφύλια επηρεάζεται από την ποικιλία και την εποχικότητά τους, ενώ την περιεκτικότητά τους στο κρασί επηρεάζει και ο τρόπος παρασκευής.
Όμως οι διατροφικές πηγές δεν μπορούν να φτάσουν την πρόσληψη ρεσβερατρόλης που χρησιμοποιείται στις έρευνες. Για τον λόγο αυτό, κυκλοφορεί στην αγορά πληθώρα συμπληρωμάτων, που περιέχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες ποσότητες ρεσβερατρόλης, με ή χωρίς άλλα συστατικά και φυσικά σε ποικιλία τιμών.
Συχνά, αναφέρονται θαυματουργές επιδράσεις της ρεσβερατρόλης κυρίως στα καρδιαγγειακά και κατά της γήρανσης που δεν είναι αποδεδειγμένες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι χρησιμοποιούν συχνά και φράσεις του καθηγητή του Harvard, David Sinclair που έχει διεξάγει πολλές έρευνες για τις δράσεις της ρεσβερατρόλης. Ο ίδιος σε συνέντευξή του δηλώνει ότι ποτέ δεν υποστήριξε ότι η ρεσβερατρόλη έχει αποδεδειγμένα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Είναι ωφέλιμο να λαμβάνουμε ρεσβερατρόλη γενικά;
Τελικά, παρόλο που τα πιθανά οφέλη της ρεσβερατρόλης φαίνονται πολλαπλά από τα πειράματα σε ζώα, η δράση της στον ανθρώπινο οργανισμό είναι μάλλον αβέβαιη, οπότε η λήψη συμπληρωμάτων που την περιέχουν αδικαιολόγητη. Όσο για τις φυσικές πηγές της ρεσβερατρόλης, δηλαδή τα σταφύλια, τα μούρα και τα φιστίκια, η κατανάλωσή τους ενδείκνυται σε μια καλή και ισορροπημένη διατροφή, όχι μόνον λόγω της ρεσβερατρόλης, αλλά και λόγω των υπόλοιπων συστατικών τους. Όσο για το κόκκινο κρασί, μία μέτρια κατανάλωση (1-2 ποτηράκια κρασί/ ημέρα) φαίνεται ότι έχει επίσης οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία.