Περισσότερα έσοδα κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ εξασφαλίσε φέτος το κράτος από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης,
παρά την μεγάλη μείωση στην κατανάλωσή του δεδομένου ότι  πολλά νοικοκυριά αναγκάστηκαν να κλείσουν τους καυστήρες. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύουν ακόμη ότι το κοινωνικά επιζήμιο αυτό μέτρο εκτός από χρήματα στα κρατικά ταμεία συνέβαλε και στη μείωση του λαθρεμπορίου.

Ειδικότερα, στο ποσό των 244.000.000 ευρώ ανέρχονται τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης από την έναρξη της χειμερινής περιόδου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για την περίοδο από 15.10.2012 μέχρι 28.02.2013 και τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο πληροφοριακό σύστημα των τελωνείων.

Όπως αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, «για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα από 15.10.2011 έως 28.02.2012 τα έσοδα ήταν περίπου 141.495.000 ευρώ» (σ.σ. περίπου 100.000.000 ευρώ λιγότερα).

Το έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πύρρου Δήμα στην οποία ανέφερε ότι πρέπει να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης γιατί, εκτός από την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, παρά την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης με το Φόρο πετρελαίου κίνησης, δεν επετεύχθη η επιδιωκόμενη αύξηση δημοσίων εσόδων.

«Είναι προφανές ότι κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο, υπάρχει αύξηση στα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, παρά τη μείωση της κατανάλωσης του συγκεκριμένου προϊόντος, η οποία αφενός σχετίζεται με τη μειωμένη ζήτηση λόγω κλιματολογικών συνθηκών, αποθεματοποίησης και υψηλής τιμής διάθεσής του, αφετέρου όμως και με τον περιορισμό του λαθρεμπορίου λόγω στροφής στη χρήση πετρελαίου κίνησης αντί θέρμανσης», αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών στην απάντησή του.

Ο υφυπουργός κάνει μάλιστα γνωστό ότι «το πρώτο δίμηνο του 2013 και όσον αφορά στις ποσότητες του πετρελαίου κίνησης που τελωνίστηκαν υπήρξε αύξηση αυτών σε ποσοστό 7%, σε σχέση με αντίστοιχες ποσότητες του 2012, γεγονός που καταδεικνύει ότι το συγκεκριμένο μέτρο λειτούργησε ως θετικός παράγοντας για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου»

tovima.gr